Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Medus brīnumainā iedarbība

© Scanpix

Medus ir vislabāk zināmais bišu produkts, par kuru visbiežāk atceramies vien tad, kad saskaramies ar tādu ķibeli kā rudens un ziemas saaukstēšanās, taču velti. Kā izrādās, medus un citi bišu produkti ikdienā ir nepelnīti aizmirsti – to iedarbība ir tik universāla, ka tie noder gan dažādu slimību profilaksei un ārstēšanai, gan skaistumkopšanas procedūrām jaunības saglabāšanai.

Saldā, vijīgā un dzidrā dabas produkta sastāvu nosaka dažādi faktori – ziedi, no kuriem ievākts nektārs, reģiona klimatiskie apstākļi, kā arī čaklo medus vācēju šķirnes īpatnības. Līdztekus tādiem pamatelementiem kā glikoze, fruktoze un saharoze medus satur arī daudzas un dažādas minerālvielas, kuras labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka organismu (piemēram, kālijs, fosfors, kalcijs, magnijs u.c.), un vitamīnus – galvenokārt A, C, E un B grupas vitamīnus. Bites var ievākt polifloro medu, kas sastāv no vairāku augu nektāriem, un monofloro medu – piemēram, liepu, griķu, viršu, āboliņa un rapša. Mainoties medus izcelsmei, mainās arī produkta īpašības un iedarbība uz cilvēku.

Vēstures liecības stāsta

Mūsdienās, kad daudzu slimību aktivitāte nereti apsteidz ķīmisko medikamentu iedarbību, arvien lielāka kļūst interese par dabīgu produktu izmantošanu veselības uzlabošanai. Viena no alternatīvām ir bišu valsts preparāti – tie nav lēti, taču noderīgi gan. Lietojot bišu produktus dažādu slimību ārstēšanai, organismam nerodas pierašana un ir iespējams izvairīties no blakus parādībām, kādas bieži vien novērojamas, lietojot ķīmiskos preparātus.

Bišu produktu lietošana uzturā un slimību ārstēšanā ir zināma jau tūkstošiem gadu. Vēstures liecības atklāj, ka dziedniecība, izmantojot medu, tika praktizēta jau Senajā Ēģiptē ap 3500. g. p.m.ē. Tolaik ar medus palīdzību dziedināja acu, aknu, nieru, kuņģa un zarnu slimības. Arī Ķīnas literatūrā atrasti novērojumi par medus izmantošanu ārstnieciskos nolūkos – ķīnieši kā terapeitisku metodi izmantojuši pat bišu dzēlienus. Līdzīgi fakti zināmi arī par Seno Indiju un Grieķiju, kur dziedniecībā izmantots ne tikai pats medus, bet arī propoliss, peru pieniņš un ziedputekšņi.

Latvijā pirmās rakstiskās liecības par bišu produktu izmantošanu slimību ārstēšanā vēsta par 16.–17. gadsimtu, bet vēl pagājušā gadsimta 70. gados bišu produkti ar ievērojamiem panākumiem tika izmantoti tuberkulozes ārstēšanā, ķirurģijā, ginekoloģijā, stomatoloģijā un citās medicīnas nozarēs.

Bišu produkti ārstniecībā

Bišu produktu lietošanas renesanse ir likumsakarīga, jo šo vielu iedarbības spektrs ir ļoti plašs. Veicot arvien plašākus laboratoriskos pētījumus par dažādu bišu produktu iedarbību uz cilvēka organismu, tiek atrasti arvien jauni izmantojuma un iedarbības veidi. Svarīgi atzīmēt, ka mūsdienās šo produktu pētīšana vairs nenotiek empīriski, bet gan balstoties uz pamatotiem zinātniskiem atzinumiem.

Medus ir neaizvietojams aknu slimību ārstēšanā, jo tam piemīt spēcīgas dezintoksikācijas (attīrošas) īpašības. Tāpat vairākos pētījumos ir pierādītas medus antibakteriālās īpašības cīņā ar tīfa un dizentērijas baktērijām – tīfa baktērijas medū iet bojā 48 stundu laikā, bet dizentērijas – 10 stundu laikā. Medus ir ieteicams arī cukura diabēta (īpaši 2. tipa) slimniekiem, taču nelielos daudzumos un ārsta uzraudzībā. Līdztekus iekšķīgu problēmu risināšanai medus noder arī ārīgai lietošanai. Produktam piemīt antibakteriālas un reģeneratīvas (audus atjaunojošas) īpašības, tāpēc tas ieteicams dažādu čūlu un brūču ārstēšanai, kā arī kompresēm radikulīta un citu nervu iekaisumu gaidījumos.

Bišu valsts produktu klāstā ietilpst arī propoliss, kas pazīstams arī kā dabīgais antibiotiķis, bišu māšu peru pieniņš, kas labvēlīgi iedarbojas uz imūno sistēmu, ziedputekšņi un bišu maize, kuros esošās vielas palīdz noregulēt hormonu un holesterīna līmeni asinīs, kā arī neaizstājamais bišu vasks, kas gan palīdz risināt dažādas smagas slimības, gan arī noder kosmetoloģijā.

Medus skaistumkopšanā

Medus kosmetoloģijā tiek izmantots jau ļoti sen – tas ātri iesūcas ādā, baro to, un tam piemīt spēcīgas antibakteriālas īpašības. Viens no populārākajiem medus izmantošanas veidiem skaistumkopšanā ir medus masāžas – tās uzlabo asinsriti un vielmaiņu, turklāt, veicot tās regulāri, ievērojami uzlabojas ādas vispārējais stāvoklis. Visbiežāk šo procedūru izmanto, lai aktivizētu limfātiskās sistēmas darbību un attīrītu ādu. No fizioloģijas viedokļa medus masāžas laikā notiek šāds process – medus atdod cilvēka organismam visus derīgos mikroelementus, vienlaikus izvadot no tā toksīnus.

Medu var izmantot arī sejas maskām un ne tikai. Speciālisti atzīst, ka maskas un krēmi, kuru sastāvā ir medus, piešķir ādai svaigumu un izlīdzina grumbas. Tā sabalansētais sastāvs ir īpaši piemērots ādas kopšanai, jo tas ļoti labi iesūcas ādā, attīra to, mitrina un padara samtaini gludu. To pašu var attiecināt arī uz medus izmantošanu pirts procedūru laikā. Ejot pirtī, medu var uzziest uz sakarsētas ādas – kad no organisma ir izdalījušās kaitīgās vielas un cilvēks ir izsvīdis, tas atkal var sākt uzņemt sevī mitrumu un citas vērtīgās vielas. Relaksācijai labi noder arī medus vannas, atliek tikai siltam ūdenim pievienot 200–250 gramus medus un baudīt patīkamās sajūtas, kas rodas, kad vērtīgais dabas produkts sāk savu iedarbību. Lai cīnītos ar bezmiegu, līdzās medum vannas ūdenim var pievienot arī kādu lāsi lavandas eļļas.

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas Biškopības biedrību

***

NODERĪGI

• Liepu medum raksturīga gaiši dzeltena krāsa un maiga garša – tas labi noder aknu un nieru slimību ārstēšanai, kā arī angīnas un klepus gadījumā.

• Viršu medu var pazīt pēc tumši dzeltenas krāsas un asas, rūgtenas garšas. Palīdz dziedēt nieru, prostatas un urīnpūšļa slimības.

• Āboliņa medus – gaišs, gandrīz balts un ļoti maigs. Tiek uzskatīts par vienu no labākajiem gaišajiem mediem.

Noder elpošanas ceļu un kuņģa slimību ārstēšanai.

• Poliflorais medus visbiežāk tiek ievākts no pļavu vai meža ziediem.

Tas ir dzeltenā krāsā un aromātisks. Satur C un B vitamīnus. Noder augšējo elpošanas ceļu slimību ārstēšanai.

• Griķu medus ir tumši sarkanbrūnā krāsā un ar stipru aromātu. Tas satur daudz dzelzs un olbaltumvielu, tāpēc labi noder anēmijas un neirožu ārstēšanai.

• Rapšu medum ir dzeltenīgi balta krāsa un viegla sinepju smarža. Tam ir zems skābuma līmenis, tāpēc noderīgs kuņģa slimību ārstēšanai.

• Medu ārstēšanā var lietot šķaidītā veidā (lietojot pie tējas vai ūdens), taču jāatceras, ka to nedrīkst karsēt virs 40 grādiem, jo tad tas zaudē savas vērtīgās īpašības.

• No bišu produktu integrēšanas ārstniecībā un skaistumkopšanā būtu vēlams uzmanīties cilvēkiem, kuriem ir alerģiska reakcija pret bišu valsts produktiem.