Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Zivju eļļa no zīdaiņa vecuma

Atšķirībā no dažādiem modes produktiem, kas vienu brīdi tiek skaļi daudzināti, bet nākamajā ir jau aizmirsti, zivju eļļa savas vadošās pozīcijas veselīgo produktu vidū nezaudē.

«Ziemeļvalstu iedzīvotāji zivju eļļu veselības stiprināšanai lieto jau vairākus gadsimtus, un arī Latvijā tā ir palīdzējusi izaugt vairākām paaudzēm,» saka SIA Axellus projektu vadītāja Brigita Sausnīte. «Senāk uzskatīja, ka zivju eļļa jālieto galvenokārt rahīta profilaksei, jo tā satur D vitamīnu. Vēlāk zinātnieki atklāja, cik liela nozīme mūsu uzturā ir omega – 3 taukskābēm. Šodien bieži tiek runāts par nepiesātinātajām taukskābēm un ēdieniem, kuri tās satur, taču jāzina, ka vienīgi ar zivju produktiem iespējams uzņemt divas ļoti svarīgas taukskābes – eikozapentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHS).»

EPS un DHS nepieciešamas katram

Omega – 3 taukskābes ir vajadzīgas katram cilvēkam, jo īpaši – augošam bērnam. Tās ir katrā organisma šūnā. Īpaši svarīga loma tām ir acs tīklenes, sirds, smadzeņu un nervu šūnu pilnvērtīgai attīstībai, tādēļ šo taukskābju gaidāmajam bērniņam nedrīkst trūkt jau mammas grūtniecības laikā. Omega – 3 taukskābes ir galvenais būvmateriāls smadzenēm un ir neaizstājamas līdzsvarotai smadzeņu darbībai, Möller’s zivju eļļa ir bagāta arī ar D3 vitamīnu, kas ir visvērtīgākā dabā atrodamā D vitamīna forma. D3 vitamīns ir svarīgs stipru kaulu un spēcīgas imunitātes veidošanai. Zivju eļļas pozitīvā iedarbība uz imunitāti ir pierādīta: Ņujorkas acu un ausu slimnīcā veiktajā pētījumā ASV zinātnieki secinājuši, ka bērni, kuri regulāri lieto Möller’s zivju eļļu , ziemā mazāk slimo ar saaukstēšanās slimībām. Ja mamma, kura ēdina bērniņu ar krūti, lieto zivju eļļu, tad mazulis saņem omega – 3 taukskābes ar mātes pienu. «No četru nedēļu vecuma bērnam vēlams lietot zivju eļļu,» stāsta B. Sausnīte. «Norvēģijas Pediatru asociācija iesaka lietot Möller’s zivju eļļu šķidrā formā, un pirmajā vizītē pie pediatra bērns jau saņem valsts apmaksātu zivju eļļas pudelīti. Norvēģu bērnu ārste Ingrida Bergliota Hellande 2005. gadā veica pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā 150 māmiņu. Puse no viņām lietoja linsēklu eļļu, otra puse – zivju eļļu. Pusgada vecumā bērniem veica komplicētu testu, lai pārbaudītu viņu intelektuālās spējas. Atklājās, ka tiem mazuļiem, kuru māmiņas bija saņēmušas zivju eļļu, intelektuālās spējas ir lielākas.

Izpētīts arī, ka bērnam, kurš saņem pietiekami daudz DHS, ir mazāks uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma (UDHS) risks. Ir iegūti pārliecinoši zinātniski pierādījumi tam, ka mātes, kuru bērniem ir šī problēma, grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā cietušas no DHS trūkuma. Zivju eļļa ir vajadzīga jebkura vecuma cilvēku sirds veselībai, jo omega – 3 taukskābes ir nepieciešamas sirds muskuļa šūnām un asinsvadu sieniņām. Ja to trūkst, paaugstinās sirds un asinsvadu slimību risks.»

Vitamīni

Kopš seniem turklāt laikiem zināms, ka zivju eļļa stiprina organisma pretošanās spēju infekciju izraisītājiem un citiem nelabvēlīgiem vides faktoriem. Zivju eļļā ir dabiskie A un D vitamīni. A vitamīns ir vajadzīgs imunitātes veidošanai un redzes attīstībai, savukārt D vitamīns, kā tas labi zināms, paņem aiz rokas kalciju un ieved kaulos, bez tā nevar pilnvērtīgi attīstīties kaulu sistēma. Par to, kādas zivju eļļas devas vajadzētu dot zīdainim, noteikti jāapspriežas ar bērnu ārstu vai ģimenes ārstu, kurš novēro bērna attīstību. Nereti ārsts nozīmē bērnam arī kādu vitamīnu kompleksu, un tad jāraugās, lai A un D vitamīni netiktu pārdozēti. Vitamīnu attiecībai ir jābūt pareizai, lai organisms tos varētu uzņemt un izmantot. Zivju eļļa ir labs A un D vitamīnu avots arī tāpēc, ka tur šie vitamīni ir dabiskā, taukos šķīstošā formā un organisms tos uzņem labāk nekā ūdenī šķīstošā formā, kāda mēdz būt dažādos citos preparātos.

Kvalitātes rādītāji

«Ja zivju eļļa nonākusi aptiekas plauktā, par tās tīrību un drošību varam būt pārliecināti,» saka B. Sausnīte. «Möller’s zivju eļļas kvalitātei ražotājs izvirza vēl augstākas prasības, nekā paredz Eiropas Savienības un Norvēģijas pārtikas uzraudzības dienesta standarti. Zivju eļļas oksidācijas līmenis, arsēna, kadmija, benzopirēna, dioksīna un tam līdzīgo vielu klātbūtne – šie rādītāji Moller’s zivju eļļā ir daudz zemāki par pieļaujamo normu. Eļļa tiek rūpīgi attīrīta un astoņas reizes pārbaudīta jau ražošanas procesā, nemaz nerunājot par gatavās produkcijas regulārām pārbaudēm, ko veic Norvēģijas kontrolējošās institūcijas. Labas kvalitātes priekšnoteikums ir arī tas, ka mencas, no kuru aknām iegūst šo eļļu, tiek nozvejotas arktiskajos ūdeņos un nekavējoties pārstrādātas.»

Ražošanas tehnoloģijas ļauj nodrošināt Moller’s zivju eļļai augstu kvalitāti un mazināt zivju eļļas specifisko garšu un smaržu. 2010. gadā trīs Möller’s šķidrās zivju eļļas veidi tika augstu novērtēti starptautiskajā Michelin garšas un kvalitātes institūta konkursā, kas ik gadu notiek Briselē. Tajā neatkarīga ievērojamu šefpavāru un vīnziņu žūrija testē paraugus, nezinot to izcelsmi.

**

NODERĪGI

Zīdaiņiem no mēneša vecuma dod šķidro zivju eļļu, bet lielāki bērni un pieaugušie var pēc patikas izvēlēties zivju eļļu šķidrā formā vai kapsulās, ar dažādām garšām.

Mazulim zivju eļļu visvieglāk iepilināt mutē, izmantojot pipeti vai šļircīti bez adatas, tāpat var lietot sasildītu plastmasas karotīti vai iejaukt zivju eļļu ēdienā, kad bērns sāk ēst arī cita veida pārtiku.

To, vai bērns būs ar mieru dzert zivju eļļu, lielā mērā nosaka vecāku attieksme, jo bērns sekos jūsu paraugam. Ja pieaugušie izrāda savu nepatiku vai bažas, arī bērns sāk izturēties pret produktu ar aizdomām. Ja kopīga zivju eļļas lietošana ģimenē kļūst par paradumu, arī mazajiem parasti nav iebildumu.

Uz zivju eļļas iepakojuma jābūt norādēm, no kādām izejvielām tā ražota. Bieži tās ir mencu aknas, kas satur gan omega – 3 taukskābes, gan A un D vitamīnu. Ir arī zivju eļļas, kas iegūtas no trekno zivju (lašu, skumbriju u.c.) ķermeņiem, un tām ir atšķirīgs sastāvs. Jāpievērš uzmanība omega – 3 taukskābju saturam, kas var būt dažāds.

Zivju eļļa ir attīrīta no alergēniem, tādēļ to var lietot arī cilvēki, kuriem zivju olbaltumvielas izraisa alerģisku reakciju.

Zivju eļļa nekairina kuņģa gļotādu, tāpēc tās lietošana nav atkarīga no ēdienreizēm. Lai zivju eļļa pudelītē nemainītu savas garšas īpašibas un saglabātos svaiga, to ieteicams pēc atvēršanas glabāt ledusskapī. Omega – 3 taukskābes mums nepieciešamas regulāri, neatkarīgi no gadalaika. D vitamīns sintezējas ādā saules staru ietekmē, taču mūsu klimatā vasara ne vienmēr ir saulaina. Ne visi cilvēki pietiekami uzturas saulē, turklāt, domājot par ādas novecošanās un ādas audzēju profilaksi, speciālisti iesaka lietot pretiedeguma krēmus, līdz ar to D vitamīns ādā neveidojas pietiekami. Tādēļ zivju eļļu ieteicams lietot augu gadu.