Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Ādas kopšana visefektīvākā ir naktī

© Scanpix

Mūsu ādas vielmaiņa un šūnu vairošanās notiek efektīvāk, kamēr guļam. Nakts laikā ādas šūnas atjaunojas līdz pat astoņām reizēm ātrāk nekā dienā.

«Dienas laikā mūsu āda ieņem aizsargpozīciju un neuzņem tik daudz aktīvās vielas no krēmiem kā nakts laikā. Dienā āda pretojas temperatūras svārstībām, baktērijām, ultravioletajam starojumam un citiem faktoriem. Tādēļ arī jāatceras vakarā notīrīt sejas ādu, lai noņemtu dekoratīvo kosmētiku un netīrumus, kas uzkrājušies dienas laikā. Tomēr pēc tīrīšanas mūsu āda zaudē arī vielas, kas ir tai labvēlīgas. Tāpēc nakts ir īstais laiks, lai veicinātu un stimulētu ādas funkcijas, kā arī dziedētu nelielas traumas. Īpaši svarīgi to atcerēties sievietēm ar nobriedušu ādu. Naktī āda maksimāli intensificē visus savus pretnovecošanās un atjaunošanās mehānismus, tāpēc to stimulēšana ar atbilstošiem nakts ādas kopšanas līdzekļiem ir zinātniski pierādīta kā īpaši efektīva,» skaidro dermataloģe Māra Rone-Kupfere.

Jāzina, ka līdz ar novecošanos āda kļūst plānāka un trauslāka, palielinās grumbiņu skaits. Galvenokārt tas notiek tādēļ, ka palēninās šūnu dalīšanās, samazinās kolagēna un elastīna ražošana, turpretī šūnu noārdīšanās process kļūst intensīvāks. Aizsargbarjeras, kas sargā ādu no ultravioletā starojuma, kaitīgajām vielām un mitruma zuduma, kļūst caurlaidīgākas, tādēļ pastāv daudz lielāka ādas bojājumu rašanās iespēja. Āda ražo mazāk sviedru un taukskābju, kas ir svarīgi ādas aizsardzībai un mitruma saglabāšanai. Taču, stimulējot ādas šūnas, iespējams daļēji aizkavēt novecošanās procesu un veicināt kolagēna ražošanu. Svarīgo vielu sintēzi ādā var stimulēt ar krēmu palīdzību, kuru sastāvā ir stimulējošs komplekss no polipeptīdiem un rauga ekstrakta. Tikpat svarīgi ir stimulēt epidermas (ādas virskārtas) šūnu atjaunošanos. Dermatoloģe piebilst, ka nobriedušas ādas atjaunošanās process norit lēnāk, un īstais laiks, kad veicināt atjaunošanās procesu, stimulējot ādas funkcijas un dziedējot nelielas traumas, ir tieši naktī.

Novecošanas redzamās pazīmes ir sausums, bālums, jutīgums, elastības un tvirtuma mazināšanās, pigmentu plankumu parādīšanās un poru paplašināšanās. Tādēļ visi pretnovecošanās produkti iedarbojas ne vien uz redzamajām pārmaiņām, bet novērš arī jaunu novecošanās pazīmju parādīšanos. Māra Rone-Kupfere teic, ka šobrīd ir vērojama jauna tendence ādas kopšanā – multifunkcionālo krēmu lietošana. Tā ir piemērota izvēle mūsdienu noslogotajām sievietēm, kuras nepārtraukti atrodas kustībā. Dermatoloģe uzsver, ka multifunkcionālajiem dienas un nakts krēmiem ir dažādi uzdevumi. Kamēr dienas krēmi aizsargā ādu no ārējās vides ietekmes, koncentrētais nakts krēms stimulē un stiprina novecojušu ādu.

**

Māra Rone-Kupfere, dermataloģe

– Novecošanās ir ģenētiski determinēts un ārīgi veicināts komplekss process, kura izpausmes uz ādas nav tikai grumbas, bet daudzveidīgas nevēlamas izmaiņas. To mazināšanai nepieciešamas aktīvās vielas ar dažādu iedarbību, kas tiek iekļautas ādas kopšanas līdzekļu sastāvā. Aizņemtām sievietēm tāpēc ieteiktu nakts krēmu, kas sniedz ādai ilgstošu mitrinošu efektu, baro to daudz dziļākos slāņos un satur koncentrētākas aktīvās vielas, kas stimulē fibroblastu šūnu veidošanos un kolagēna ražošanu ādā.