Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Dalītais uzturs

Pēc dalītā uztura principiem pārtikas produktus iedala trīs grupās – produkti, kas satur ogļhidrātus, produkti, kas satur olbaltumvielas, un neitrālie produkti.

Dalītā uztura princips – katru no minētajām produktu grupām ēd atsevišķi, lai tos var ātri sagremot. Ja kuņģī vienlaikus nonāk viens ar otru nesaderīgi produkti, tad to pārstrāde tiek apgrūtināta un palēnināta, jo olbaltumvielu produktiem nepieciešama skāba vide, bet ogļhidrātus saturošiem produktiem – sārmaina. Ar produktiem no katras šīs grupas var kombinēt tikai neitrālos produktus. Produkti, kas satur olbaltumvielas, ir gaļa, zivis, olas, soja, ogas. Produkti, kas satur ogļhidrātus, – makaroni, rīsi, kartupeļi, maize, saldie augļi. Neitrālie produkti, kuri saderīgi ar visu, – augļi, dārzeņi, rieksti, sēnes, tauki. Jāņem vērā, ka svaigiem augļiem un dārzeņiem no neitrālās grupas jābūt vairāk nekā 50 procentiem no diennakts patēriņa. Dietologiem ir atšķirīgi viedokļi par dalīto uzturu. Tā pretinieki uzskata, ka tas radīts mākslīgi, jo senatnē cilvēki ēda jauktu pārtiku, neņemot vērā tās saderību. Neviens produkts arī nesastāv tikai no ogļhidrātiem vai olbaltumvielām, bet gan no to apvienojuma dažādās proporcijās.

Ja ir vēlēšanās izmēģināt dalīto ēšanu, tad uz to jāpāriet pakāpeniski. Pirmajā nedēļā ieteicams ēst atsevišķi augļus, otrajā nedēļā vēlams atteikties no gaļas ar kartupeļiem. Pēc tam var radināt sevi pie sarežģītākām lietām. Ātri sagremojama pārtika izraisa bada sajūtu, tāpēc jācenšas nepārēsties. Jāpievērš uzmanība tam, lai uzturs būtu daudzveidīgs, porcijas ieteicams izvēlēties vidējas, ēst sabalansētu uzturu un regulāri.

**

JĀIEVĒRO!

Lai pārietu uz dalīto ēšanu:

• Nav ieteicams ēst pusfabrikātus un konservētus

produktus.

• Jo vairāk uzturā būs neitrālu produktu, jo mazāka ir bīstamība tikt pie paaugstinātas skābes, kas sekmē dažādu slimību veidošanos.

• Dienas otrā pusē nav vēlams ēst produktus, kas satur olbaltumvielas.

• Nevajag ēst steidzoties, bet lēni un mierīgi.

• Lai neizjauktu skābās un sārmainās vides balansu, tad ar šķiedrvielām bagāto un sārmaino produktu līdzsvaram jābūt 3 pret 2.

• No vienas līdz otrai ēdienreizei intervālam nevajadzētu būt lielākam par 4 stundām.

NODERĪGI

• Brokastīs vislabāk izvēlēties produktus, kas nesatur skābi, bet satur daudz šķiedrvielu. Tie var būt salāti no saldiem vai pussaldiem augļiem. Var uzņemt arī nedaudz tauku un cietes, piemēram, maizi ar sviestu vai biezpienu.

• Pusdienās vislabāk uzņemt olbaltumvielas, jo produkti, kas tās satur, lēnāk tiek pārstrādāti, tāpēc vakarā tos ieteicams neēst. Ja ir vēlēšanās, lai būtu viegluma sajūta, tad daļu olbaltumvielu produktu var aizstāt ar savstarpēji saderīgiem dārzeņiem.

**

Andis BRĒMANIS, dietologs (26543556):

– Šādam dalītajam uzturam ir nozīme, ja ir paredzētas sportiskas aktivitātes, piemēram, stundu vai pusotru pastaigāties gar jūras malu. Tad būtu prātīgi nodrošināties ar to, lai šai garajai pastaigai pietiktu enerģijas. Pirms šādas reizes nebūtu prātīgi apēst daudz gaļas, jo tad būs smagi kuņģim un nāks miegs. Taču stundu iepriekš var apēst graudaugus, piemēram, auzu pārslu putru, kas noderēs tam, lai pietiktu enerģijas. Ja putra tiek vārīta pienā vai tas dzerts klāt, tad tiks uzņemts arī olbaltums. Tomēr dalīt pārtiku pa sastāvdaļām, kaut vai neēst gaļu ar kartupeļiem – neredzu tam lielu jēgu, tas ir nedaudz pārspīlēti. Protams, šādi principi dalīt produktus pastāv, lai ierobežotu ēšanu un nepārēstos. Ja analizē produktus, kādi tie dabā ir sastopami, tad izteikti, kuros ir kaut kas tikai viens konkrēts, – tādu praktiski nav. Piemēram, nelielā daudzumā tauki ir pat burkānos, arī olbaltumvielas.