Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Zivju eļļa imunitātei, sirdij un locītavām

© Rūta Kalmuka F64

Uzturā bieži vien pārāk maz tiek lietotas zivis, kas satur vērtīgās omega-3 taukskābes, tāpēc labs risinājums ir zivju eļļa, kas satur gan šīs taukskābes, gan A, D un E vitamīnus. "Zivju eļļa ir svarīga pilnvērtīgai attīstībai un tās regulāra lietošana palīdz saglabāt labu veselību," stāsta ģimenes ārste, firmas Axellus pārstāve Ingrīda Zvinģele.

Zivju eļļas nozīme veselības saglabāšanā zināma jau vairākus gadsimtus. Pirmā speciāli ārstniecībai ražotā zivju eļļa ir Möller"s ar vairāk nekā 150 gadu ilgu vēsturi. No zivju aknām eļļu ieguva sen, taču sākumā to galvenokārt izmantoja rūpnieciskos nolūkos. 17. gadsimtā, protams, zivju eļļai nepiemita tādas garšas īpašības kā tagad, tāpēc to vajadzēja uzlabot. Anglijā tolaik konstatēja, ka zivju eļļa palīdz pret rahītu un reimatismu. Līdz zivju eļļas ražošanai medicīniskā nolūkā nonāca 1840.–1850. gadā – pirmais ar to sāka nodarboties norvēģu farmaceits Pēteris Mollers, kurš atklāja jaunu tehnoloģiju, kā iegūt zivju eļļu. Rezultātā mainījās gan zivju eļļas garša, gan smarža, un to sāka izmantot kā ārstniecības līdzekli. Latvijā Möller"s zivju eļļa ir pazīstama jau 16 gadus.

Zivju eļļas noslēpums

19. gadsimta beigās tika veikti pētījumi, lai noskaidrotu, kur slēpjas šīs eļļas labās īpašības. Par zivju eļļā esošo D vitamīnu kā rahīta profilakses līdzekli jau bija zināms. Bet bija skaidrs, ka ir vēl kaut kas, kāpēc zivju eļļa ir tik īpaša. Tika atklāts, ka zivju eļļā ir daudz dažādu taukskābju, no kurām visas tajā laikā vēl nebija pazīstamas. Sākumā tās tika nosauktas par "veselības" taukskābēm. Presē parādījās pirmās publikācijas par šo tēmu, kas izpelnījās atzinību speciālistu vidū, un zivju eļļa kļuva aizvien populārāka.

Lielāko triumfu zivju eļļa piedzīvoja 1978. gadā, kad Dānijas pētnieki konstatēja, ka zivju ēšana pozitīvi ietekmē sirdi un mazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu sistēmas slimībām. Aizvadītos 30 gadus ir bijis daudz izsmeļošu pētījumu, kuri pierāda omega-3 taukskābju nozīmi šo un arī citu slimību profilaksē. Zinātnieki konstatēja, ka omega-3 taukskābes ietilpst nervu šūnu sastāvā, tāpēc tām ir īpaša nozīme smadzeņu attīstībā, funkcionēšanā un atmiņas saglabāšanā. Plašos pētījumos ir atklātas vēl daudzas omega-3 taukskābju īpašības, piemēram, spēja mazināt depresiju un stiprināt imunitāti. Saprotot, ka zivju eļļa ir nepieciešama ikvienam, P. Mollers intensīvi strādāja, lai uzlabotu zivju eļļas kvalitāti.

Katrai kaitei – sava

I. Zvinģele uzsver, ka Möller"s zivju eļļa ir uztura bagātinātājs, ko lieto, lai uzņemtu organismam nepieciešamās vielas. Svarīgi saprast, ka zivju eļļa nav ārstniecības līdzeklis, bet tās regulāra lietošana palīdz samazināt saslimšanas risku. Möller"s zivju eļļa kapsulās paredzēta ar noteiktu mērķi. Imunitātes stiprināšanai pieaugušajiem ieteicams lietot Möller "s zivju eļļu kapsulās (Möller"s Dobbel Immunity), kas satur omega-3 taukskābes, kā arī A, D un E vitamīnu. Sirds veselības stiprināšanai speciāli radīta Möller"s zivju eļļa (Möller"s Cardio), kuras sastāvā ir augsti koncentrētas omega-3 taukskābes un B grupas vitamīni (B6, B12, folskābe), kas cits citu papildina, samazinot ne tikai holesterīna līmeni asinīs, bet novēršot arī citus sirds un asinsvadu saslimšanu riska faktorus. Locītavu kustīgumam un veselībai paredzēta Möller"s zivju eļļa (Möller"s Good for Joints), kuras sastāvā ir omega-3 taukskābes, E vitamīns un ingvers. Omega-3 iedarbojas ne vien uz sirds un smadzeņu, bet arī uz locītavu veselību. Ingvers mazina sāpes un iekaisumu.

Jaunums šosezon ir zivju eļļas, vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu kapsulas Möller "s Total. Šis produkts domāts steidzīgiem cilvēkiem, kuriem nav laika pilnvērtīgai ēšanai, tādējādi daudzas vajadzīgās uzturvielas netiek uzņemtas. Sastāvā, protams, ir arī omega-3 taukskābes. I. Zvinģele atzīst: "Ja nedēļā vismaz divas reizes ēdienkartē tiktu iekļautas treknas zivis, tad, protams, varētu iztikt bez omega-3 taukskābju papildu lietošanas. Ja pilnvērtīgu uzturu nevar nodrošināt, tad ieteicams lietot uztura bagātinātājus. Katram jāizvēlas sev vajadzīgākais un piemērotākais produkts. Protams, zivju eļļa kapsulās ir dārgāka nekā šķidrā veidā. Dienas deva – pilna tējkarote zivju eļļas šķidrā veidā – ir tikpat, cik divas kapsulas, tāpēc nav jāuztraucas, ka organisms uzņems mazāk omega-3 taukskābes, lietojot zivju eļļu šķidrā veidā. Bet kapsulu lietošana daudziem liekas ērtāka, turklāt ir iespējams izvēlēties zivju eļļas kapsulas, kas bagātinātas ar citiem vitamīniem vai uzturvielām, nodrošinot papildu iedarbību."

Kvalitāte ir svarīga

I. Zvinģele apgalvo, ka Möller"s zivju eļļas kvalitāte ražošanas procesā tiek rūpīgi pārbaudīta, notiek daudzpakāpju attīrīšana, tā ka zivju eļļas produkti nesatur kaitīgos piemaisījumus. "Tādēļ omega-3 taukskābju uzņemšanai drošāk ir lietot kvalitatīvu zivju eļļu. Ne mazāk svarīgi ir zināt, kur zivis audzētas, ar ko tiek barotas un vai nesaņem papildus dažādus augšanas stimulatorus. Mencas, kuru eļļu izmanto Möller"s produkcijas ražošanā, tiek iegūtas Norvēģijā pie Lofotu salām, kur tās augušas dabiskā vidē."

Möller"s zivju eļļa šķidrā veidā laika gaitā ir papildināta ar dažādiem jauninājumiem, arī ar atšķirīgu garšu. Ļoti ilgi tika pētīts, kamēr speciālisti izvēlējās aromātu, kas vislabāk harmonizē ar mencu garšu. Rezultātā tika radīta zivju eļļa ar dabisku citrona garšu, kuru var lietot arī zīdaiņi. Salīdzinoši nesen sāka ražot zivju eļļu ar bērnu iecienīto augļu garšu (Möller"s zivju eļļa Tutti-Frutti). Šogad visas trīs šķidrās Möller"s zivju eļļas tika pieteiktas starptautiskajam garšas un kvalitātes konkursam Briselē, ko organizē Garšas un kvalitātes institūts, un tās ieguva apbalvojumu par izcilu garšu.

Zivju eļļa bērniem

Maziem bērniem piemērotākas ir šķidrās Möller"s zivju eļļas, bet lielākiem bērniem, kas jau prot košļāt, speciāli radītas Möller"s zivju eļļas košļājamās kapsulas ar zemeņu garšu (Möller"s Junior). Tās ir viegli norīt, bet var arī sakošļāt. Sastāvā ir omega-3 taukskābes, A un D vitamīni. Šīs kapsulas ērtās lietošanas un interesantās garšas dēļ iecienījuši skolēni. Kā zināms, bērni bieži atsakās uzturā lietot zivis, bet viņiem omega-3 taukskābes ir īpaši nepieciešamas – gan augšanai, gan cīņai ar dažādiem vīrusiem.

Jāatgādina: lai nodrošinātu bērna pilnvērtīgu attīstību, zivju eļļu ieteicams lietot jau grūtniecības periodā. Dabisko Möller"s zivju eļļu un Möller"s zivju eļļu ar citrona garšu zīdaiņiem var dot jau no 4 nedēļu vecuma. Bērniem omega-3 taukskābes galvenokārt nepieciešamas redzes un smadzeņu pilnvērtīgai attīstībai. Möller"s zivju eļļa – labs sākums stiprai veselībai!

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar firmu Axellus

***

NODERĪGI!

7 padomi, kā mazam bērniņam iedot zivju eļļu

Izmantojot pipeti vai mazu šļirci, tad tā neizšļakstīsies un tiks uzņemta vajadzīgā deva.

Mazgāšanās laikā, iekļaujot to ikdienas rituālā.

Dienas devu var sadalīt un dot vairākas reizes dienā.

Ēšanas reizē, sajaucot kopā ar ēdienu.

Tad, kad bērns tiek pārģērbts.

Šķidrā zivju eļļa jāuzglabā ledusskapī, bet pirms lietošanas karotīti var nedaudz uzsildīt.

Ieteicams lietot lacīti, kas aiztur mitrumu.