Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Vienīgi dabas vielas palīdz atjaunot aknu šūnas

© F

Kā noteikt, kad pienācis laiks parūpēties par aknu veselību? Atšķirībā no daudziem citiem orgāniem aknas parasti neraida izteiktus palīgā saucienus. Pirmais simptoms, kas liecina, ka tām kļūst grūti darīt savu darbu, ir nogurums, bet cilvēks to bieži saista ar pārstrādāšanos vai vitamīnu trūkumu.

Mēs nevaram katru dienu ielūkoties savā asiņu plūsmā, lai redzētu, cik tur ir toksīnu, kas bojā aknas. Bet jāapzinās, ka no tiem neesam pasargāti ne brīdi, jo toksīni ir visapkārt: tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļos, medikamentos, augu aizsardzības preparātos, ko izmanto dārzkopji. Trieciens aknām ir arī svētki ar alkohola lietošanu un bagātīgi klātu galdu, kur goda vietā vasarā bieži vien ir pikanta gaļa, kas cepta uz oglēm, nežēlojot degšķidrumu. Pat kafija veido toksīnus, kas noārdās aknās. To visu saprotot, ir mērķtiecīgi lietot līdzekļus, kuri palīdz aknām atjaunoties vai noturēties toksīnu neuzveiktām. Šim nolūkam izmanto vairākus dabas vielu preparātus.

Esenciālie fosfolipīdi

Esenciālie fosfolipīdi, ko iegūst no sojas pupiņām, labvēlīgi iedarbojas ne tikai uz aknām, bet arī uz asinsvadiem, sirdi u.c. Katras šūnas membrānā ir esenciālie fosfolipīdi, kas rūpējas par to, lai šūnā iekļūtu vajadzīgas vielas, bet neiekļūtu toksīni. Ja toksīns uzvar, šūna iet bojā. Ja tiek lietoti preparāti, kas satur esenciālos fosfolipīdus, tie spēj stabilizēt aknu šūnas, aizstājot toksīnu bojātos fosfolipīdus šūnu membrānā. Lai tas varētu notikt, asinīs ir jābūt pietiekami lielai esenciālo fosfolipīdu koncentrācijai, ko var sasniegt tikai tad, ja preparātus lieto 6–8 nedēļas.

Mārdadžu produkti

Mārdadzis šobrīd ir populārs ārstniecības augs. Daudzi cilvēki, kuri par to dzirdējuši, domā – ja uz preparāta iepakojuma ir uzrakstīts vārds "mārdadzis", tad produkts ir ļoti efektīvs un spēj pasargāt aknas. No visām aktīvajām vielām, kas ir mārdadžos, pati aktīvākā ir silimarīns. Izvēloties mārdadžu produktus, jāpievērš uzmanība tieši silimarīna saturam, jo no tā atkarīgs, kā aknu šūnu membrāna iztur toksīnu triecienus, – varētu teikt: silimarīns padara aknu šūnu par neieņemamu cietoksni, un toksīni to nevar uzveikt. Lai nostiprinātu aknu šūnu membrānu, mārdadžu preparāti jālieto 8 nedēļas.

L-ornitīns

L-ornitīns ir dabiska aminoskābe, kam liela loma organisma atindēšanas procesos, kas notiek aknās. Praktiski visas vielas, kas nonāk organismā, ar asiņu plūsmu iziet caur aknām, kur ne tikai notiek enerģijas ražošana un olbaltumvielu sintēze, bet arī atbrīvošana no toksīniem, kas veidojas mūsu organismā dažādos procesos. Vieni no kaitīgākajiem toksīniem ir amonija joni, kurus organisms pārveido par nekaitīgu vielu un izvada caur nierēm. Strādājot, piemēram, ķīmiskajā rūpniecībā, autoservisā vai izmantojot dārzkopībā pesticīdus, herbicīdus un citas indīgas vielas, mēs uzņemam daudz amonija un nitrātu jonu, aknu šūnas pret tiem ir ļoti jutīgas, netiek galā un iet bojā.

L-ornitīns "noķer" šos jonus un neļauj tiem bojāt aknu šūnas. Tā ir viena no dabas vielām, kura veiksmīgi atindē aknas un kura iedarbojas jau no pirmās dienas. Tas ir ļoti svarīgi, ja cilvēks nonācis kontaktā ar šiem joniem, kas var izraisīt lielu kaitējumu.

Pieneņu preparāti

Pienenēs ir vielas, kam piemīt gan žulti dzenošas īpašības, gan arī pretiekaisuma darbība aknās. Ja kāda aknu šūna iet bojā, bieži vien veidojas iekaisums, kam seko aknu fibroze (veidojas rētaudi, un tiek iznīcinātas aknu šūnas) un ciroze (veidojas saistaudi, un pārmaiņas kļūst neatgriezeniskas). Iekaisums var veidoties ne tikai dažādu ķimikāliju, alkohola, nikotīna vai medikamentu iespaidā, bet arī tad, ja ir neregulārs, nepilnvērtīgs uzturs, aizraušanās ar pārāk trekniem ēdieniem u.c. Pieneņu produkti palīdz mazināt iekaisumu. Tie sāk iedarboties no pirmās dienas.

***

Der zināt, kā darbojas ārstniecības augi

Eksperta viedoklisKaspars IVANOVS, ārsts, SIA "Silvanols" izpilddirektors:

Cilvēki zina, ka jārūpējas par sirds, locītavu, acu vai elpceļu veselību, bet par aknu veselību domā retāk. Taču visi toksīni, kas ir mums apkārt, ar laiku liek sevi just.

Tiem, kuri paši vai pēc ārsta ieteikuma nolemj lietot produktus aknu veselības stiprināšanai, noteikti vajadzētu arī izprast, kā tas pareizi darāms, lai gūtu cerēto efektu. Mēs pašreiz veicam pētījumu, lai noskaidrotu, vai Latvijas iedzīvotāji zina, kā iedarbojas šie ārstniecības augi, vai viņiem ir izpratne par to, cik ilgu laiku jālieto aknu veselībai domātie produkti, lai būtu rezultāts. Un bieži vien atklājas, ka cilvēki nav izlasījuši informāciju, kas pievienota šiem produktiem, nav pievērsuši uzmanību norādei, ka preparāts jālieto 6–8 nedēļas. Ja to lieto tikai laiku pa laikam, tā ir nelietderīga naudas izdošana.

Latvijā ir diezgan daudz tādu cilvēku, kuriem bijušas vīrusu izraisītas aknu slimības. To sekas nereti saglabājas vēl ilgi, un aknu darbība ir traucēta. Viņiem sevišķi jādomā par veselīgu dzīvesveidu, piemērota uzturu izvēli un par to, kā vislabāk cīnīties ar toksīniem.

Abu šo cilvēku grupu vajadzībām Silvanols ir izveidojis divus produktus, kas palīdz rūpēties par aknu veselību. Viens no tiem ir Hepalong®, kas tapis, sadarbojoties ar Latvijas ārstu asociācijām un farmaceitiem. Tā sastāvā ir aminoskābe L-ornitīns, kas stimulē atindēšanās procesus aknu šūnās, veicina toksisko amonija jonu izdalīšanos; kā arī kurkumas ekstrakts, kas stimulē žults sekrēciju un palīdz aizsargāt aknas no kaitīgo vielu ietekmes. Kurkumas ekstrakts jau gadsimtiem pazīstams kā audu atjaunotājs. Austrumu zemēs tas tiek dēvēts par mūžīgās jaunības ekstraktu. Hepalong® ieteicams lietot, ja ir aknu darbības traucējumi, kas saistīti ar alkohola, medikamentu un vīrusu toksisko iedarbību.

Otrs produkts – Hepasan® domāts, lai pasargātu aknas. Tā sastāvā ir pieneņu ekstrakts, kas stimulē aknu darbību un kam ir spēcīgs pretiekaisuma efekts, bet otra aktīvā viela ir silimarīns, kas iegūts no mārdadžiem. Gatavojoties kādam pasākumam, kur, iespējams, iznāks patērēt vairāk alkohola, nekā ierasts, vēlams jau pirms tam sākt lietot šo preparātu, lai sagatavotu aknu šūnas, stabilizējot to membrānas. Protams, arī tajā pašā dienā, kad tiks saskandinātas glāzes un droši vien baudītas bagātīgas uzkodas, var lietot šo līdzekli – tad toksīni tiks uzveikti labāk, bet tiem, kuri būs pārvērtējuši savus spēkus, tiks atvieglotas arī paģiru sindroma izpausmes. Abi šie produkti veidoti tā, lai iedarbība sāktos jau no pirmās lietošanas dienas. Hepalong® ļoti labi izvada amonija jonus, un tas ir aktuāli cilvēkiem, kuri daudz lieto ar nitrātiem audzētos agrīnos dārzeņus un ievestos augļus, kas apstrādāti ar dažādām ķimikālijām, kā arī paši lieto augu aizsardzības līdzekļus savos dārzos. Arī medikamentu lietošanas gadījumos Hepalong® ir īstā izvēle, lai palīdzētu aknām tikt galā ar papildu slodzi. Savukārt tur, kur prevalē iekaisuma process, piemēram, ja ir pārslimots vīrusu hepatīts, ieteicams Hepasan®, jo pēc sešām lietošanas nedēļām kļūst jūtama L-ornitīna iedarbība. Kā jau minēju, aknu veselībai domātie produkti ir jālieto ilgstoši, dažiem cilvēkiem – pat ļoti ilgstoši.

Vēl jāatgādina, ka vislabākās rūpes par aknām ir vispārēju veselīga dzīvesveida principu ievērošana: racionāls, daudzpusīgs uzturs, fiziskas aktivitātes, normāls darba un atpūtas režīms, atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem, arī pārspīlētas medikamentu, sadzīves un lauksaimniecības ķīmijas līdzekļu lietošanas.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA "Silvanols"