Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Gluda āda ilgtermiņā

«Fotoepilācija ir progresīvākā liekā apmatojuma likvidēšanas metode, kas ir vissaudzīgākā ādai un nodrošina ilglaicīgu rezultātu,» mūsdienīgo iespēju atbrīvoties no nevēlamā apmatojuma raksturo Wellslim centra lāzerterapeite Inese Štukas.

Efektivitātes ziņā fotoepilācija paguvusi strauji apsteigt jau ierastās liekā apmatojuma likvidēšanas iespējas – vaksāciju, skūšanu, ķīmisko depilāciju, elektroepilāciju un matiņu izraušanu ar pinceti.

Mūsdienīgās procedūras laikā uz matiņa saknes jeb folikula iedarbojas spēcīgs gaismas impulss, kas noārda tā struktūru, tādā veidā aizkavējot tā atjaunošanos. Viens no procedūras pozitīvajiem aspektiem ir nesāpīgums – klients tās laikā parasti sajūt vien vieglu un īslaicīgu durstošu sajūtu. Speciālisti norāda, ka vienīgā zona, kuru nav ieteicams fotoepilēt, ir uzacis, jo tās atrodas pārāk tuvu acīm, bet, lai atbrīvotos no apmatojuma uz sejas, nepieciešams iegādāties speciālu uzgali.

Nosacījumi, kas jāņem vērā, dodoties uz fotoepilācijas seansu vai nolemjot procedūru veikt mājās, nav sarežģīti, tomēr tos ir būtiski ievērot, lai ieguldītais laiks un materiālie līdzekļi attaisnotos. Pirmkārt, matiņiem, kurus vēlaties likvidēt, ir jābūt tumšiem, jo sirmu, rudu un gaišu apmatojumu ar fotoepilācijas palīdzību tikpat kā nav iespējams likvidēt. Arī ādas krāsai ir nozīme – vislabāk, ja tā ir tuvu dabiskajam tonim, tāpēc apmēram 2–4 nedēļas pirms un pēc gaidāmās procedūras nav ieteicams sauļoties ne saulē, ne solārijā. Tāpat pirms fotoepilācijas neiesaka iznīcināt apmatojumu ar mehāniskām metodēm. Šeit gan ir izņēmums, jo matiņu garumam, dodoties uz procedūru, nevajadzētu pārsniegt 0,2 mm, kas nozīmē, ka vismaz divas dienas pirms tam apmatojums jānoskuj.

Tos, kurus māc bažas par metodes nevēlamo iedarbību uz veselību, estētiskās medicīnas speciālisti mierina, apgalvojot, ka procedūra ir veselībai nekaitīga, jo tās laikā netiek traumēta ādas virskārta. Tieši pretēji – fotoepilācijas laikā tiek veicināta ādas atjaunošanās, jo gaismas vilnis uzsāk dabisku ādas reģenerācijas procesu, stimulējot kolagēna un elastības sintēzi.

***

Ekspertes viedoklis

Inese ŠTUKAS, lāzerterapeite Wellslim centrā

– Metodes pamatprincips ir tā sauktā selektīvā fototermolīze – spēcīgs gaismas impulss uzkarsē matā esošo pigmentu jeb melanīnu un iznīcina mata folikulu, netraumējot apkārtējos audus. Tam nepieciešamas 4–5 procedūras ar aptuveni piecu nedēļu intervālu, bet vēlāk iespējamas arī korekcijas, kuru skaits un intervāli ir ļoti individuāli, jo matiņu augšanu ietekmē gan hormonālie, gan iedzimtības faktori.

Pirmās konsultācijas laikā ar ārstu tiek izrunāti visi neskaidrie jautājumi, ja nepieciešams, tiek veikta arī testa apstrāde jeb prove. Pirms procedūras matiņi iepriekšējā dienā ir jānoskuj, bet mehāniski izrauti tie nedrīkst būt vismaz pēdējo mēnesi. Vēl viens obligāts priekšnoteikums: vismaz trīs nedēļas pirms gaidāmās procedūras nedrīkst sauļoties. Arī procedūru starplaikos apstrādājamās ādas zonas nedrīkst sauļot.

Sajūtas procedūras laikā raksturojamas kā īslaicīgs karsts dūriens, taču tas, vai sāp vai nesāp, ir ļoti individuāli. Nepatīkamās sajūtas atkarīgas no apstrādājamās zonas, matiņu daudzuma un struktūras, turklāt arī sāpju slieksnis katram ir atšķirīgs.