Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Bondaru ģimenes pavasara saulgrieži

© Personīgā arhīva foto

Trīs bērnu māmiņai un gleznotājai Ievai Bondarei spilgtākās Lieldienu atmiņas no bērnu dienām saistās ar tradicionālo olu krāsošanu.

«Mēs dzīvojām kopā ar omīti, un viņa vienmēr krāsoja olas sīpolu mizās. Tolaik vēl nebija populāri Lieldienu zaķi, šokolādes olas un daudzveidīgās dekorācijas – tas vairāk attīstījies pēdējo 20 gadu gaitā, un man ir prieks, ka maniem bērniem būs daudz krāsainākas un košākas Lieldienu atmiņas,» viņa stāsta.

Ieva atzīst, ka viņas bērnībā šie svētki bijuši ļoti vienkārši – vakarā krāsotas olas, no rīta rīkotas olu kaujas, bet māja dekorēta ar bērzu zariņiem. Līdzīgas tradīcijas Ieva ienesusi arī savā ģimenē, kopā ar bērniem Danielu (21), Džūliju (13) un Jasmīnu (10) ļaujoties pavasara saulgriežu svinībām.

Azarts meklēt un atrast

Bondaru ģimenē ik gadu Lieldienu rīts sākas ar olu meklēšanu pagalmā. «Par tradīciju kļuvis tas, ka šos svētkus vienmēr pavadām pie vieniem vai otriem vecvecākiem. Tur ģimenes lokā paēdam vēlās brokastis, rīkojam olu meklēšanu un kaujamies ar tām. Lielākie konkurenti bērniem ir suņi, jo tie visbiežāk olas atrod ātrāk,» par paradumiem smejot stāsta Ieva. Viņa teic – lai gan atvases apzinās, ka olas paslēpusi omīte vai Ievas brālis, nezūdošs esot azarts atrast pēc iespējas vairāk krāšņi izdekorēto olu.

Ieva stāsta, ka ļoti bieži viņu mājās gadoties tā, ka Lieldienas nav vienīgie svētki, jo 1. aprīlī dzimšanas diena ir meitiņai Jasmīnai, bet 20. aprīlī – Ievai pašai. «Tādās reizēs Lieldienu svinēšana izvēršas drusku citādās noskaņās, jo ciemos nāk draugi, krustvecāki un radi. Tad vēl vairāk domāju par dekorācijām un galda klājumu,» viņa stāsta un atzīst, ka labprāt ļaujas mājas dekorēšanai un elegantai galda servēšanai, jo tad var izpaust savas mākslinieciskās prasmes. Viena no idejām, kā akcentēt svētku laiku māju vidē, ir izrotāt galdu ar šokolādes oliņām, ar ko ciemiņi viesību laikā var uzcienāties. «Kopā ar baltu galdautu un krāsainām salvetēm šīs oliņas rada ļoti jauku efektu,» atzīst māksliniece. Ja pavasara saulgrieži sakrīt ar Jasmīnas šūpuļsvētkiem, par dekorāciju elementu kalpo arī krāsaini baloni, bet, ja laiks ārā ir silts, ģimene kopā ar viesiem rīko olu ripināšanas atrakciju. Šogad Lieldienu datums sakrīt ar pašas Ievas dzimšanas dienu, taču viņa noslēpumaini teic, ka vēl nav izdomājusi, ar ko pārsteigt savus viesus.

Patīk dabīgas krāsas

Taujāta par metodēm, pēc kādām ģimenē tiek krāsotas olas, Ieva stāsta: «Man nepatīk sintētiskās krāsas, tāpēc labprāt krāsoju olas ar dabīgajiem līdzekļiem. Bet, tā kā gribas arī kādus košākus toņus, piemeklēju veikalos krāsas, kas piestāv dabīgi brūnajām. Vēl esmu izdomājusi rakstīt uz olām tautasdziesmas, izmantojot smalko marķieri. Ciemiņiem, izvēloties olu, pēc tam ir iespēja to nolasīt, un tas savukārt padara procesu atraktīvāku un īpašāku.» Lai piešķirtu olām spīdumu, Ieva iesaka tās vēl karstas ieziest ar sviestu. Bondaru mājās olu krāsošana ir kopīgs pasākums, kurā labprāt piedalās arī jaunākās atvases. «Es labprāt izrādītu lielāku iniciatīvu, bet nevaru atņemt svētku prieku arī meitenēm. Kad pērkam materiālus, uzreiz vienojamies par to, kādās krāsās krāsosim,» Ieva saka un uzskata, ka svarīgāks par iznākumu ir pats process – zariņu un sūnu vākšana, sīpolu mizu tīšana un rezultāta lūkošana. Vislielāko prieku sagādā tas, ka gadu no gada olas sanāk dažādas – tās nekad nav vienādas!

Lai izdekorētu māju svētku gaidām, māksliniece ņem talkā dabas veltes, ar kurām radīt askētisku noskaņu. Viens no veidiem, kā ienest telpās pavasari, ir bērzu zaru dekorēšana, izmantojot krāsainas lentes un dekoratīvas olas. «Esmu iecienījusi lenšu veikalu Lenta, kur var iegādāties Latvijā ražotas auduma lentes visdažādākajās krāsās. Olu dekoriem savukārt izmantoju putuplasta olas, kuras pārkrāsojam ar baltu akrila krāsu. Kad krāsa nožūst, ar karsto līmi pielīmējam tām bantes un karinām zariņos. Sanāk ļoti estētiski un askētiski,» viņa priecājas un uzsver, ka tādu dekorāciju pašrocīga radīšana var pārtapt ģimeniskā pasākumā. Lai padarītu mājas rotāšanu īpašāku, Ieva ieteikusi savām atvasēm katrā lentes mezgliņā ievīt kādu labu domu.

Pārsteidz ar eleganci

Raksturojot Lieldienu laika ēdienkarti, gleznotāja saka, ka Lieldienu brokastīs neatņemama sastāvdaļa ir vārītas olas un pasha, kuru parasti pagatavojot Ievas vai Mārtiņa mamma. Tā kā Ievai pašai patīk domāt par galda servēšanu un allaž pārsteigt viesus ar elegantu galda klājumu, mākslinieciskas notis ieskanas arī ēdienu dekorācijās. «Uzkodās man ļoti patīk pasniegt uz pusēm pārgrieztus novārītus jaunos kartupelīšus, kas pārziesti ar sieru Philadelphia un garnēti ar ikriem un zaļumiem. Sanāk gandrīz kā suši, kas gan izskatās, gan garšo fantastiski,» mājasmāte stāsta.

Kā atzīst Ieva, pavasaris viņas ģimenes virtuvē esot cauru gadu, jo cieņā ir salātu lapas un dārzeņi, kas pārlieti ar vieglu mērci. «Vislabāk ir izvēlēties ledus salātus, papildināt tos ar rukolu, cherry tomātiņiem un kazas siera bumbām. Mērcīti gatavoju no labas olīveļļas, citrona, sāls un pipariem. Ēdam tā gandrīz katru dienu, un šo recepti iecienījuši arī ciemiņi. Pavasarī mēs diedzējam krešu salātus. Uzlieku uz šķīvja marlīti, uzberu tai sēklas un pārleju ar ūdeni. Katru dienu aplaistot, pēc nedēļas izaug burvīgi zaļi salāti, ko bērni labprāt liek uz maizes,» viņa raksturo paradumus. Desertā Ieva ir iecienījusi gatavot zaļās tējas kūku, kas ir viegla, krāsaina un garda. «Šo recepti man iedāvināja iepriekšējais Japānas vēstnieks Latvijā Takaši ar sievu Keiko. Cepu to ļoti daudz, un man beidzot arī sanāk,» viņa smejas.

***

IEVAS BONDARES RECEPTE

Zaļās tējas kūka

Sastāvdaļas: 120 g kviešu miltu, 150 g cukura, 1,5 tējk. cepamā pulvera, 2 tējk. Matche zaļās tējas pulvera, maisiņš ar rāvējslēdzi, 4 olas dzeltenumi, 7 olas baltumi, 60 g saulespuķu eļļas, 100 g ūdens, saldais krējums putošanai, cukurs, vaniļas cukurs, ogas mērcītei

Pagatavošana:

maisiņā saber miltus, cepamo pulveri un zaļās tējas pulveri. Sakrata. Olu baltumus saputo stingrās putās. Sakuļ olu dzeltenumus. Pievieno saulespuķu eļļu un ūdeni. Visu sajauc un lej kēksa formā. Cep cepeškrāsnī 160 grādos 45 min.

Zaļās tējas kūku pasniedz ar pašgatavotu ogu mērcīti un saldu putukrējumu.