Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Mēbeles un tērpi bērniem

© publicitātes foto

Pirms nedēļas svinīgā ceremonijā izstādē Baltic Furniture 2011 tika paziņoti Latvijas labākie dizaineri un pasniegtas Gada balvas dizainā interjera, vides, modes aksesuāru un interjera tekstila, foto, rūpnieciskajā, grafiskajā un iepakojuma dizaina nominācijās. Sniedzam nelielu ieskatu mūsu dizaineru darbos, kas radīti mūsu mazākajiem – lieliem un ne tik lieliem bērniem.

Par bērnu mēbeļu kolekciju bird&berry uzņēmums my place saņēma konkursa Gada balva dizainā 2011 galveno balvu kategorijā Rūpnieciskais dizains. Šīs kolekcijas radītāji ir arhitekte Aija PriedeSietiņa un dizainers Daneks Sietiņš, uzņēmuma my place dibinātāji, divu meitu vecāki. Ideja par bērnu mēbeļu izstrādāšanu viņiem radusies, kad, pirmo atvasi auklējot, bija noguruši meklēt funkcionāli pārdomātas, ekoloģiskas, bērniem drošas un savstarpēji saskaņotas ilgtspējīgas mēbeles, kas nevis nomāktu bērna personību, bet attīstītu to. Mēbeļu kolekcija bird&berry ražota no bērza saplākšņa, kas apstrādāts ar baltinātu laku, krāsotās detaļas – no MDF. Tā saņēmusi augstu vērtējumu arī Vācijā, kur septembrī piedalījās izstādē Kind + Jungen Ķelnē.

Gultiņa konstruēta tā, lai bērnam kalpotu vismaz līdz trīs gadu vecumam. Kad mazulis paaugas, mēbeli iespējams transformēt, noņemot priekšējo redeli un tās vietā uzliekot zemus sānu bortiņus, kas nāk līdzi komplektā. Kolekcijā ir ne tikai gulta zīdainim, bet arī lielākam bērnam. «Bieži vien ir tā, ka atvasītei nemaz neizdodas savu pirmo gultiņu izmantot trīs gadus, jo ir jau piedzimis brālītis vai māsiņa, kuram nepieciešama zīdaiņa gultiņa. To piedzīvojām arī savā ģimenē, turklāt, kad vecākajai meitai bija jāiet prom no mazās gultiņas, nevarējām nopirkt tās pašas kolekcijas lielāku gultiņu, jo tādas piedāvājumā nebija. Tā dzima doma mēbeles bērniem dizainēt pašiem,» atceras godalgotās bērnu mēbeļu kolekcijas bird&berry radītāja Aija PriedeSietiņa.

PASAKU PASAULE. Bērnu apģērba zīmola Colorlicious 2011. gada vasaras kolekcija bija konkursa Gada balva dizainā 2011 dalībniece nominācijā Rūpnieciskais dizains. Zīmola veidotāja dizainere Dace Sāmīte vēlējusies bērnu ikdienā ienest pasaku burvību, ļaujot mazajām princesēm un prinčiem dzīvot fantāziju pasaulē arī ārpus grāmatu lappusēm un filmu sižetiem. Apģērbu izgatavošanai izmantoti dabiskie materiāli, lai jutīgajai bērnu ādai nebūtu jāsaskaras ar sintētiku, bet atsacījušies no rāvējslēdzējiem vai cita veida furnitūras, kas varētu traucēt bērnam.

DIVI VIENĀ. Kumode ar pārtinamā galdiņa virsmu esot radīta ar domu, lai mēbele būtu ilgtspējīga. «Parasti zīdaiņu pārtinamie galdi (lielākoties ar metāla kājām un matraci uz virsmas) ir lieli, tāpēc telpā aizņem pārāk daudz vietas, kā arī radīti īslaicīgai kalpošanai,» balstoties uz pieredzi, zina teikt divu meitu māmiņa arhitekte Aija PriedeSietiņa. «Mēs uzdizainējām kumodi, kurai ir papildu elements – uzliekama pārtinamā virsma. Kad bērniņam beidzas pārtīšanas posms, virsmu noņem, un mēbele turpmāk pilda tikai kumodes funkcijas.

IDEĀLS PILDĪJUMS. DendroLight šūnmateriāls ir ideāls pildījums vieglām masīvkoka platēm, blokiem un citiem galdniecības un būvniecības izstrādājumiem. Plaši lietojams mēbeļu ražošanā un dizainā. Tā kā šūnmateriāls ir viegls, stingrs un viendabīgs, piemērots augstas kvalitātes darba virsmām, virtuves atvilktnēm, durvīm un kāpnēm.

50. GADU STILĀ. «Zīmola Colorlicious apģērbu raksturs ieskicē 50.–60. gadu stilu apvienojumā ar mūsdienīgām detaļām un izteiksmīgiem krāsu salikumiem. Katrā apģērbā ir iešūta īpaša cilpiņa mazo Colorlicious dzīvnieciņu līdzņemšanai,» stāsta dizainere D. Sāmīte.

ŠŪNMATERIĀLS. SIA Dendrolight Latvija piedāvātās mēbeles un citi interjera priekšmeti no DendroLight šūnmateriāla, ko ražo no unikāli profilētiem egles, priedes vai apses dēļiem, kas savā starpā salīmēti perpendikulārā leņķī, veidojot šūnmateriāla bloku – kūku, ko pēc tam sazāģē loksnēs. Šī unikālā profilēšanas tehnoloģija par 40% samazina masīvkoka svaru. Liektajiem plauktiem, trepju pakāpieniem un citām liektajām detaļām izmantotas Dendro Light trīskāršās un pieckāršās plates, kas ir aplīmētas ar saplāksni un viegli pakļaujas liekšanai veidņos.

NOAPAĻOTA FORMA. Bērnu mēbeļu kolekcijā bird&berry ietilpst arī drēbju skapis, grāmatu un rotaļlietu plaukts, divu dažāda izmēra krēsliņi (viens paredzēts mazulim, kuram ir pāri gadiņam, bet otrs – 3–4 gadus vecam bērnam). «Doma bija tāda, ka jārada mēbeles, ar kurām pilnībā var apmēbelēt bērnu istabu. Lai nav tā, ka skapis jāmeklē kaut kur citur, jo kādam ir nerentabli taisīt kolekciju ar skapi. Lai visi interjera priekšmeti ir pieejami,» ar savu koncepciju iepazīstina arhitekte. «Visas nesošās daļas taisītas no bērza saplākšņa. Mēbelēm ir noapaļota forma, jo atbilst bērnu drošības prasībām.

GALDA SPĒLE. Stratēģijas galda spēle Mankala (autore Dzintra Bokta) ir lielisks piedāvājums brīvā laika saturīgai pavadīšanai. Tās mērķauditorija – visu paaudžu pārstāvji no 3 līdz 93 gadiem. Pateicoties inovatīvajam spēles galdiņa dizainam, to var spēlēt ne tikai bērni, bet arī bērni ar pieaugušajiem. Mankalu var izmantot bērnudārzos, skolās, jauniešu centros, pansionātos, viesu namos, kā arī privāti rīkotajos pasākumos.

MĀRAS ZĪME. Artūra Analta radītais plaukts WOW, kas salocīts no speciāli izgrieztas alumīnija loksnes, paredzēts atslēgu, naudas, vizītkaršu un citu kabatas izmēra lietu uzglabāšanai. Plaukts radies, iedvesmojoties no Latvijas etnogrāfiskā simbola – Māras zīmes, kas atspoguļo mātišķo un drošību. Plaukta bļodiņas simboliski atgādina šūpuli, kurā novietotais priekšmets jūtas ērti un droši. Pieejams vairākās krāsās, tāpēc piemērots dažāda veida interjeriem. WOW (izmērs 670x150x80 mm) ir viegli pieliekams pie sienas, bez skrūvēm, spēj noturēt līdz 42 kilogramiem smagu svaru.

PAMATELEMENTS. Bērnu mēbeļu kolekcijas bird&berry pamatelements ir stilizēts zars ar ogām, uz kura nolaižas putns. Gaumīgās un kvalitatīvās mēbeles tapušas, vērojot, kā pašu bērni sāk rāpot, mēģina piecelties stāvus, tad sper pirmos solīšus. Mazuļi raidījuši signālu, vecāki to uztvēruši un profesionāli realizējuši.