Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Viesistaba savam dzīves stilam

© Aleksandrs Kendenkovs

Viesistaba ir viena no svarīgākajām telpām mājvietā, kur parasti visa ģimene sapulcējas darbdienu vakaros un brīvdienās, kopā atpūšas, skatās TV, svētkos un nozīmīgos dzīves brīžos uzņem viesus. Tāpēc šo telpu būtiski iekārtot mājīgu, funkcionālu un relaksējošu, lai tā būtu komfortabla visai ģimenei.

«Iekārtojot viesistabu, jāņem vērā, kāds ir mājokļa iemītnieku skaits, vecums, dzīves stils, temperaments un aizraušanās, vai telpa tiks izmantota tikai ģimenes vajadzībām, vai mājvietā bieži tiek uzņemti viesi,» uzsver interjera dizainere Andra Hince. «Protams, ja bieži tiek aicināti viesi, tad svarīgi, cik plašas ir viesības, lai gan tagad daudzi praktizē tās organizēt ārpus mājas.» Viņa norāda, ka joprojām aktuāli ir apvienot viesistabu ar virtuvi un ļoti svarīgi, kāda ir kopējā platība un telpas konfigurācija, lai visam pietiktu vietas. «Ja dzīvoklis ir mazs un šīs abas telpas ir jāsavieno, tad interjera dizaina izstrādei nākas veltīt vairāk laika un telpa jāveido daudzfunkcionāla, lai visam un visiem ģimenes locekļiem būtu ērti. Manā praksē bija šāds gadījums – dzīvokļa saimnieki sākumā vēlējās virtuvi un viesistabu veidot kā atsevišķas telpas, bet pēc vairākām tikšanām noskaidrojās, ka bieži mājās tiek rīkotas svinības un tematiski vakari, kā rezultātā nācās rast kompromisu un apvienot abas zonas vienā.» Šādos gadījumos ir lietderīgi iegādāties transformējamas, funkcionālas mēbeles, piemēram, nelielu galdu, ko var pārveidot par lielu galdu. Starpsienu vietā veidot bīdāmas sienas, bet durvis izvēlēties bīdāmas vai veidot aizslietņus. «Mazā dzīvoklī rūpīgāk jāapsver, kurā vietā novietot katru mēbeli un priekšmetu. Labs risinājums ir izvēlēties mēbeles uz riteņiem. Var izvēlēties galdus, ko ikdienā var novietot vienu zem otra, bet tad, kad ir viesības, tos var lietot, lai ir ērti.» Viņa iesaka pārdomāti izvēlēties mazo žurnālgaldu, lai tas būtu praktisks – transformējams augstāks un zemāks. Bieži vien tas ir pārāk zems – ikdienā tas ir ērti lietojams, bet svētku reizēm nav pielāgojams.

Ne mazāk svarīgi mājvietā izvēlēties kvalitatīvu grīdas segumu. Piedāvājums šodien ir ļoti plašs, taču būtisks faktors – kopšana. «Savā praksē klientiem piedāvāju visus iespējamos materiālus, nevienu neizvirzu par prioritāti, jo katrai telpai ir sava funkcija, līdz ar to arī nav viena grīdas seguma visām telpām. Noteikti jāņem vērā mājas vai dzīvokļa apkures veids. Ja nav siltās grīdas, tad flīzes būs par vēsu visām telpām. Ierīkojot siltās grīdas, jāizvēlas grīdas segums, kuram ir pietiekama siltuma vadāmība.» Populārākie no grīdas segumiem ir trīsslāņu parkets, lamināts un spundētais dēlis. Tagad arī Latvijā tiek ražoti spundēti dēļi, kuru cena un kvalitāte ir ļoti augstā līmenī. Dēļus var apstrādāt ar laku, kā arī ar eļļu. Tie labi kalpo un ir dabisks materiāls. Aktualitāte ir paklājflīzes, kas ir mobilas, ilgi kalpo un ir vizuāli izskatīgas. «Tās var uzklāt vairākos veidos – līmēt uz grīdas pa kvadrātiņiem, lai veidojas raksts, un uz abpusējas līmlentes. Izvēloties šādu variantu, vienu kvadrāta gabalu, ja tas ir netīrs, var izņemt laukā un izmazgāt veļas mazgājamā mašīnā vai apmainīt, ja ir sabojājies vai visvairāk nonēsājies.»

Viesistabas sienas interjera dizainere iesaka gan krāsot, gan līmēt uz tām tapetes. «Tagad piedāvājumā ir tapetes, kas ļauj elpot ,– gan vinila, gan papīra tapetes, kas ir mazgājamas. Var nelīmēt visu sienu tikai ar tapetēm, bet izmantot arī dekoratīvo krāsojumu. Tapetes var līmēt nevis vertikāli, bet arī horizontāli.» Pirms pāris gadiem topā bija tapetes ar Swarovski kristāliem un iestrādātiem metāla elementiem. Joprojām tapetes mēdz kombinēt ar fototapeti. Šobrīd modē ir patchwork tehnika – uz sienām veidota mozaīka no maziem gabaliņiem. «Bieži vien cilvēkiem uznāk mirkļa vājums, iekārtojot mājokli. Viņi neapsver, kā telpa funkcionāli tiks lietota. Nereti aizmirst, ka mājās ir daudz grāmatu un ka, pārceļoties uz jaunu dzīvesvietu, tām arī būs vajadzīga vieta, kur uzglabāt,» novērojusi dizainere. Apsverot idejas par gaismekļiem viesistabā, viņa iesaka ierīkot trīslīmeņu apgaismojumu, kas ļauj variēt tā intensitāti atsevišķās telpas zonās. «Iekārtojot viesistabu, tā jāplāno vismaz piecus gadus uz priekšu. Tai jābūt mājīgai, funkcionālai un tajā pašā laikā svinīgai, lai to gribētos rādīt ciemiņiem,» atzīst A. Hince.

SEŠAS TEHNIKAS. Šī plašā viesistaba, kurā izvēlēti viegli pelēcīgie, bēšīgie un jūras zilais tonis, atrodas privātmājā ezera krastā. Interjera dizainere atklāj, ka tādējādi svarīgākais bijis veikt īpašus drošības pasākumus ezera krasta nostiprināšanā. «Viesistabā atverot aizkarus, pa lielajiem logiem paveras brīnišķīgs dabas skats. Ūdens klātbūtne mudināja izvēlēties smilšu un zilus toņus,» teic A. Hince.

Mazais žurnālgalds izvēlēts ar melnu stiklu veikalā Mc2, kas kontrastē ar baltajiem krēsliem. Ogļu pelēkais krāsas kamīns izgatavots no krāsota metāla. «Uz sienām izvēlēti seši toņi, kas uzklāti sešās tehnikās, lai veidotu dekoratīvu apmetumu.

Sākotnējā krāsu intensitāte pasūtītājam šķita pārāk koša, tādēļ vairākas reizes tika veidoti krāsu un dekoratīvā apmetuma paraugi, lai radītu mierīgu gaisotni telpā.» Sienām perfekti pieskaņotais paklājs speciāli austs, kuram interjera dizainere vispirms izveidoja skici. Paklājs darināts no vilnas un lina.

No ceļojumiem atvesto dekoratīvo šķīvju uzglabāšanai izgatavots speciāls plaukts un paliktņi. Vasarā, atverot plašās viesistabas durvis, āra terase savienojas ar viesistabu un paveras skaists skats uz dārzu, kā arī ezeru. «Tad ir sajūta, ka māja, dārzs un ezers ir kā viens vesels. Māja ir būvēta reljefā vietā, tādēļ skats uz ezeru ir vēl jaukāks.»

GLAMŪRS. Māja veidota divos stāvos, no kuriem pirmajā iekārtota viesistaba, darba kabinets, virtuve un koridors. Viesistaba ir pāris pakāpienus zemāk. Interjera dizains šajā mājvietā jaunai ģimenei veidots glamūrīgs, pērļots, nedaudz romantisks, kombinējot dažādus stilus. Interjerā daudz izmantots stikls un spīdīgas virsmas. «Ienākot šajā mājvietā, bija sajūta, ka zemākā tās daļa ir nedaudz dūmakaina. Tādēļ vajadzēja radīt gaišāku vidi un izmantot uzstieptos griestus ar stikla lampu, kas veido atspīdumu griestos un it kā tos telpiski paaugstina,» skaidro A. Hince. «Griesti ir glancēti, nevis matēti, tāpēc šādu efektu iespējams panākt.» Grīdai izvēlēts trīsslāņu parkets no ozolkoka, kuram izņemta mīkstā šķiedra, un šajās vietās parkets ir balināts. Uz grīdas veidots zīmējums ar apļu formas flīzēm, kuras grīdā iestrādātas ar lāzera palīdzību. Flīzēm no akmens masas virsējā kārta pārklāta ar metālu un kodināta, lai radītu vecinātu efektu.

Apļiem ir izteikts reljefs, un flīžu šuves šuvotas ar sudraba šuvotāju. Metāla kāpnes ar finiera pakāpieniem izgatavotas pēc pasūtījuma. Metāla margām vispirms tika izveidots makets no kartona. «Viesistaba no virtuves atdalīta ar stikla žalūzijām (no rūdīta stikla), uz kurām uzlīmēta fotogrāfija ar saulrietu. Katrs no žalūziju segmentiem ir pagriežams atsevišķi.

Visā pirmajā stāvā izmantots vienojošs motīvs – rožu zieds. Uz durvīm – kā siluets, uz aizkariem izšūts zīmējums, un uz sienām kā dekoratīvs krāsojums ar perlamutra kontūru, kā arī stikla sienai, kura atdala viesistabu no kabineta, veidots šis pats motīvs.» Viesistabā ir apaļš kamīns ar diezgan augstu kurtuves daļu un paceļamu stiklu.