Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Otu triepieniem caurvīts nams

© F64

Gleznotāja un interjeriste Ligita Caune kopā ar vīru Aivaru Cauni un zeltaino retrīveru Teodoru jau nedaudz vairāk nekā gadu mitinās skaistā namā Rāmavas privātmāju rajonā. Ģimene atzīst, ka, ienākot šai mājā, uzreiz pārņēmusi izjūta: «Tā ir mūsu!»

Māju Rāmavā Caunu ģimene iegādājusies 2012. gada nogalē, tieši pirms Ziemassvētkiem. «Pirms tam mums bijušas vairākas dzīvesvietas. Mūsu dzimtene ir Viesīte, bet jau kopš studiju laikiem dzīvojam Rīgā. Šī mums ir ceturtā mājvieta – daudzus gadus dzīvojām dzīvokļos, garāža bija citur, darbnīca man bija centrā, vēl lauku mājas Viesītē. Kādā brīdī šķita, ka jūkam prātā no tik daudzām vietām, tāpēc pārdevām visu un nopirkām plašu dzīvokli Mežaparkā, kur vēl piebūvējām piebūvi.

Nodzīvojām tur 12 gadu, bijām pārliecināti, ka tas ir uz mūžu, jo šī vieta mums bija ļoti mīļa.» Atstājot Mežaparka mājokli, saimniekiem bijis skumji, taču viņi ir pārliecināti, ka viss, kas notiek, notiek uz labu.

Meklējot tagadējo namu Papeļu ielā, Ligita un Aivars katras brīvdienas pētījuši sludinājumus un devušies ekskursijās apskatīt mājas un tikties ar saimniekiem. «Mums gribējās, lai ir tuvu Rīgai, bet lai nav pašā centrā, jo man ļoti patīk daba,» Ligita raksturo izvēles kritērijus. Pārvākties bijis grūti ne vien emocionāli, bet arī fiziski, jo ģimenei bijis jāšķiras no daudzām mīļām mantām, kas jaunajā interjerā neiederētos. «Kaut ko atdevām, kaut ko pārdevām. Darījām to ar vieglu sirdi. Centāmies nepieķerties mantām,» saimniece teic. Ievācoties jaunajās mājās, ļoti daudz kas jau esot bijis, piemēram, kamīns, stabilās kāpnes un virtuves iekārtojums, tāpēc iedzīvoties bijis vieglāk.

Saimniece priecājas, ka mājā ir daudz palīgtelpu, kam pateicoties visu sadzīvē nepieciešamo izdevies kompakti sakārtot. Kopskaitā mājā ir diezgan daudz telpu, tostarp četri sanitārie mezgli, taču Ligita, neskatoties uz to, atzīst, ka ar uzkopšanas darbiem tiek galā pati. Nākotnē saimnieki iecerējuši vienā no vannasistabām iekārtot mazu sauniņu, kur veldzēties un iegūt veselīgu garu, bet mājas apkārtnē iekārtot dārzu.

VIESISTABA. Plauktu sistēma darināta pēc saimnieku pasūtījuma uzņēmumā Čiekurs – tajos iekārtota plašā Caunu ģimenes bibliotēka. Četrkājaino ģimenes locekli Teodoru saimniece raksturo kā ārkārtīgi mīļu suni. «Cilvēks viņam ir dievs. Protams, mājā ir daudz spalvu, bet ar savu mīlestību viņš to visu atsver,» Ligita mīļi saka.

VIETA, KUR PULCĒTIES. Viesistaba, kas atrodas pirmajā stāvā, ir telpa, kur sapulcēties visai ģimenei. Mājīgumu tai piešķir mīkstās ādas mēbeles, kā arī kamīns, pie kura sildīties drēgnos vakaros. Saimniece gan atzīstas, ka viņas mīļākā vieta mājā esot virtuve. «Kā jau katrai saimniecei,» Ligita nosmej.

STUDIJA. Iepriekšējiem saimniekiem šajā istabā bija bērnistaba – telpā dominējuši rozā toņi. Ligita nolēmusi šeit iekārtot mazu studiju, kur glabāt mākslas piederumus, darbus un pamācīt bērniem zīmēšanu. Gaišās sienas kontrastē ar koši sarkanām detaļām plauktos, žalūzijās un lampā, piešķirot telpai kiču.

MIKRĻI. Ligitas darbnīcā iekārtota atmiņu siena, kas sastāv no ierāmētiem īpašiem fotomirkļiem. «Mans darbs ir aizceļojis pie Nīderlandes karalienes,» gleznotāja raksturo vienu no tiem.

DARBNĪCA. «Šī ir mana īstā darbnīca,» lepojas Ligita. Sākumā šeit bijis neaizstiklots plašums atpūtai vasarā, taču saimniece nolēmusi, ka var to pārvērst par savas iedvesmas mājokli. Telpa ir viscaur dienasgaismas apspīdēta un tāpēc jo īpaši mājīga.

PRIEKŠNAMĀ vietu atradusi senlaicīga kumode, bet par kopējo noskaņu telpās gādā viscaur redzamās Ligitas gleznas – tajās iemājojuši gan pilsētu skati, gan ļaužu smaidi un dabas brīnumainie krāsu salikumi.

ROKU DARBS. Namatēva kabinetā redzamās mēbeles speciāli mazdēlam darinājis viņa vectēvs. Tās ir autentiskas un pamatīgas, tāpēc piešķir telpai īpašu noskaņu.

AKCENTS. Šī ir mazā sievasmātes istaba, smejas saimniece. Te tiekot izmitināti ciemiņi, kā arī izvietotas ikdienā retāk lietotas mantas, piemēram, plaukti, kuros glabājas ģimenes fotoalbumi. Akcentu telpai piešķir Ligitas gleznas.

ATPŪTAI. Otrā stāva darbnīcā iekārtota arī mājīga atpūtas zona, kas sastāv no mīkstām mēbelēm ar koka akcentiem. Līdzās dīvāniem vietu atradis arī vērpjamais ratiņš. «To man pirms kāda laika atveda dēls, sakot – mammu, tev noderēs,» Ligita priecājas un uzsver, ka ratiņš ir darba kārtībā.

GLEZNU GLABĀTAVA. Plānojot pārvākšanos, Ligita bijusi nobažījusies, kur jaunajā mājvietā glabās savas neskaitāmās gleznas. Bet risinājums neizpalika – līdzās darbnīcai atrodas maza jumta telpa, kurā kārtīgās rindās sagūluši saimnieces iedvesmas darbi.

KOMPAKTI. «Ilgi nevarējām saprast, kur liksim datoru,» saimniece atzīst, taču, pateicoties plašai iebūvēto skapju sistēmai kabinetā, risinājums ātri bijis rokā – modernās tehnoloģijas ir paslēptas sienas skapī.

VIRTUVE. Melnais atpūtas zvilnis, tāpat kā daudzas citas mantas, atceļojis līdzi no Mežaparka mājām. «Nevarējām saprast, kur to novietot, bet tagad izrādās, ka šī vieta ir ciemiņu ļoti iecienīta,» saimniece stāsta. Virtuves galds un krēsli ir Aivara vectēva darinājums. «Viņš bija ļoti labs amatnieks un nodeva šīs prasmes arī savam mazdēlam,» Ligita priecājas un uzslavē dzīvesbiedra zelta rokas.

MĒBELES. Iebūvētā virtuves tehnika un mēbeles veidotas pēc iepriekšējo īpašnieku gaumes, taču, pateicoties tagadējo saimnieku kārtības un mākslinieciskajai izjūtai, tās labi iekļaujas arī pašreizējā mājas aurā.

SĀRTOS TOŅOS. «Šī ir mūsu vannasistaba. Iekārtojums ir saglabāts tāds pats kā iepriekšējiem saimniekiem,» stāsta Ligita un atklāj, ka papildinājusi to ar detaļām, kas saskan ar viegli sārtajiem toņiem.

GUĻAMISTABA iekārtota askētiski. Iepriekš šeit dominējusi zilā krāsa, taču Ligita izlēmusi par labu gaišākam sienas tonim. Mēbelēs dominē pelēkā krāsa, bet kā košs akcents kalpo gultas pārklājs, kas ir Aivara māsas roku darbs.