Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Restorānā – ugunsdzēsēju aroda rīki

© F64

Restorāns Uguns Dzēsējs, kas darbojas nelielas privātas viesnīcas Liene telpās, iekārtots ne tikai kā vieta, kur ērti papusdienot vai pavakariņot. Tajā veidotais interjers ar seniem ugunsdzēsības eksponātiem mudina ielūkoties vēstures lappusēs un smelties informāciju par ugunsdzēsēju ikdienu un darba specifiku.

Restorāna īpašniekiem ir ciešāka saistība ar ugunsdzēsības jomu, tāpēc arī šī interese tikusi atspoguļota telpu iekārtojumā. Un tas nebūt nenozīmē, ka restorāna apmeklētāji ir tikai šīs profesijas pārstāvji. Restorāna menedžeris Valdis Lācis stāsta, ka ugunsdzēsējiem tiek dotas nelielas privilēģijas – atlaides.

Ugunsdzēsības eksponātu klāsts visās restorāna telpās ir daudzveidīgs, un tie izvietoti pie sienām gluži kā vēstures muzejā – afišas, goda raksti, fotogrāfijas un kādreizējie ugunsdzēsēju darbarīki – ķiveres, cirvji, šļūtenes, to uzgaļi un dažādu izmēru sūkņi. V. Lācis atklāj, ka apmeklētāji labprāt aplūko pie sienām pieliktos plakātus un darbarīkus. «Citreiz kādam apmeklētājam ir dzimšanas diena, tad arī top fotogrāfijas pie plakātiem.» Mēbeles, protams, pieskaņotas senajiem darbarīkiem, daudzas tikušas restaurētas, nolūkotas antikvariātos. Anglijas karaļnama mēbeļu reprodukcija Sērkociņu zālei tapusi tepat, Latvijā.

KAROGS. Šajā restorāna zālē interjerā izmantota arī īpaša relikvija – ugunsdzēsēju karogs pie bāra letes un citi ugunsdzēsības priekšmeti.

Apmeklētāji var ne tikai mieloties ar lielām porcijām, bet justies gandrīz kā muzejā, jo informāciju par ugunsdzēsēju tēmu te var iegūt pietiekami daudz.

FOTOTAPETE. Ikdienā apmeklētājiem tiek piedāvāta mazā zāle, kurā darbojas arī bāra lete. Ienākot tajā, uzmanību piesaista pelēkbalta fototapete pa visu sienu. Likumsakarīgi, ka arī tā vēsta par ugunsdzēsēju trauksmainajām darba gaitām.

ĪSTS AUTO. Restorānā Uguns Dzēsējs ir apkopotas daudzas ar ugunsdzēsības arodu saistītas lietas līdz pat ugunsdzēsēju automašīnai, kas novietota pie restorāna durvīm un mudina interesentus nākt iekšā. Tagad auto novietots tur kā pastāvīga ekspozīcija. Auto ir kopš restorāna atvēršanas laika, tikai tā atrašanās vieta ir bijusi dažāda – tas bijis novietots gan angārā, gan piekabē vilcis hamburgeru busiņu, kad tie bija populāri.

ATDZĪVINA. Sarkanīgie toņi no visiem toņiem ir visspilgtākie un parasti visvairāk piesaista uzmanību interjerā ar aktivitāti. Tie atdzīvina vidi šajā restorāna telpā un piešķir tai eleganci. Sarkanie toņi tiek kombinēti ar brūnganajiem zemes toņiem, kas uz apmeklētājiem iedarbojas nomierinoši un rada mājīgumu.

BASKETBOLS. Pie sienām izvietotie plakāti saistīti ar divām tēmām – ugunsdzēsības tematiku un sportiskām aktivitātēm – basketbolu.

VĒSTURISKA LIECĪBA. Ugunsdzēsēju agrākie aroda rīki, kas kalpo kā interjera detaļas un ir gluži kā vēsturiska liecība – ķiveres, sūkņi, šļūtenes, arī Ugunsdzēsēju biedrības karogs.

SENATNĪGI. Senlaicīgās mēbeles un gaismekļi Sērkociņu zālei, pieskaņojot interjera priekšmetiem un detaļām, atceļojuši no antikvariātiem.

ORIĢINĀLI. Visi plakāti, kas pielikti pie restorāna sienām, ir oriģināli un apkopoti no privātām kolekcijām.

PAR GODU SĒRKOCIŅIEM. Vai gan restorānā Uguns Dzēsējs varētu iztikt bez Sērkociņu zāles? Tā tika atvērta 2012. gada rudenī, bet restorāns darbojas kopš 2008. gada. Zīmīgi, ka atbilstoši nosaukumam šīs zāles atklāšanā svinīgā lente netika pārgriezta, bet pārdedzināta ar sērkociņiem. Dizainu tai un visām restorāna telpām veidojusi firma Gosh Dizain, akcentējot interjeru ar dabīgu koku, baltu, bēšīgu toni un lina audumu, lai vide būtu latviska un vienkārša. Šī plašā zāle tiek izmantota dažādiem pasākumiem, tajā notiek arī muzikālie vakari, kad uz galdiem tiek klāti balti galdauti un veidots svētkiem atbilstošs noformējums.

SALĪDZINĀJUMS. Tehnikas speciālistiem ir ko salīdzināt – kā ugunsdzēsēji strādāja agrāk un kā ugunsdzēsības aprīkojuma iespējas pilnveidojušās mūsdienās.

ATSEVIŠĶI. Ja ir vēlēšanās baudīt intīmāku atmosfēru, tad, kā jau katrā restorānā, iespējams arī šāds pakalpojums – nelielā telpā, atpūšoties uz mīkstiem spilveniem, ikviens var justies ērti un netraucēti.

UZ SVĒTKIEM. Ulmaņlaika plakāti no dažādām brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībām savulaik aicinājuši ugunsdzēsības aroda lietpratējus uz dažādiem pasākumiem – ballēm un svētkiem.