Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Kaķu nams

© F64

Ārprāts, jūs teiksiet, uzzinot, cik šajā mājā kaķu. Lai vai cik centīgi meita skaitīja un pārskaitīja, tiekot pāri diviem simtiem, Martai Elīzai skaits sajuka. Un kā tu visiem izsekosi, jau pārdesmit minču ir ceļā uz otro stāvu.

Kā nekā to jau, tāpat kā mājinieku sirdis, iekarojusi savējā – Bengālijas princese Čerija.

Cik Zanda sevi atceras, viņas tēvs Uldis vienmēr mīlējis kaķus. Laikam tāpēc, ka viņš bijis tikpat lepns un neatkarīgs. Varbūt tā viņam bija lieliska atpūta pēc garajām darba dienām? Atmodas gados tika realizēts Ulda Zumenta sapnis un dibināts uzņēmums LATGEO, kurš vēl joprojām nodarbojas ar inženierģeodēziskajiem, topogrāfiskajiem un citiem zemes ierīcības darbiem. Vienīgi tagad to vada viņa meita Zanda. Kad Zumentu mājās vairs nebija neviena plaukta, ko nebūtu okupējusi ņaudošā brālība, saimnieks pasūtīja ozolkoka sekciju ar iekšējo apgaismojumu. Un tad tikai sākās, kaķi brauca, lidoja un kājām nāca uz Zumentu mājām. Šķiet, viņiem piepalīdzēja gan radi, gan draugi, gan kolēģi, visi ar azartu papildināja Ulda unikālo kolekciju. Tagad tēva vaļasprieks nonācis Ozoliņu mājās. Lai gan, kā smejas Zanda, viņējā, kā jau visas ar mīlestību celtās mājas, laikam nekad nebūs gatava.

Būšot jāsauc par mūžīgo jaunbūvi. Ozoliņu māja ir dzīva, jo kā gan citādi plašā kāpņu telpa pēkšņi piekāptos un savu lielo logu atdotu vannasistabai? Ozoliņiem pietiek vietas visam, gan ūdens attīrīšanai, gan daudzajām slēpēm un riteņiem. Vienīgi visu laiku nepamet sajūta, ka kaut kā būtiska tomēr trūkst. Izrādās, vispirms jau tās ir ciemiņu bikli palūgtās čības. Bet kam gan čības, ja visā mājā ierīkotas siltās grīdas! Labi, siltās grīdas ir moderni, bet kur tad radiatori? Jā, pie Ozoliņiem nevienu pat ar uguni nesameklēt. Siltumu nodrošina četri 50 metru dziļumā ievadīti siltumsūkņi, kas nodrošina mājai visu nepieciešamo. Saimnieki aprēķinājuši, ka visa elektrība un siltuma patēriņš 300 kvadrātmetru mājai vidēji izmaksā 120 latu mēnesī. Ja ziņkārīgāks ciemiņš painteresējas, kur Ozoliņiem garāža, Raimonds atbild: «Vai tad man grūti agrāk piecelties un mašīnas iesildīt? Apbūves gabalam ir pateicīgs atzars, kā radīts mašīnu novietošanai. Un zem lielās terases paslēpta maza, omulīga mājiņa Zandas mammai.»

Ozoliņu savrupmāja ir plaša, silta un eleganti iekārtota. Pa virtuves logu acis priecē slaidas egles gravā un stirnas, kas netraucēti ganās. Lai gan tā ir pašvaldības zeme, saimniekiem nav vienalga, vai tur nezāles brīvsolī vaļojas, vai zālīte zied un zaļo. Šovasar apsolītās kāpnes uz dārzu pacietīgi gaida lielā otrā stāva terase. Par Ozoliņu dārzu augām vasarām rūpējas Zandas mamma, tad grūti pateikt, kas ciemiņus vairāk valdzina, vai Raimonda grilējumu neatvairāmais aromāts, vai tomēr apziņa – nav nekā skaistāka par ziedos slīgstošu dārzu lielpilsētas pievārtē.

GODA VIETA. Lai istabā rastu vietu kolekcijas sekcijai, saimniekiem nācās pārbīdīt lielo ēdamgaldu. Kad visam vieta atrasta, vēl jāsameklē jauni krēsli. Zanda pasmaida: «Kad mainījām birojā krēslus, šiem devām pagaidu mājvietu».

MĀJINIEKI. Fotografēties nevienam nebija iebildumu, ja nu vienīgi bengālietei Čerijai, jo viņa lejas stāvā vēl reti ienāk, laikam Princis šķiet tāds palielāks un dikti jau spalvains! Vecāki Zanda un Raimonds, bērni Tomass Roberts un Marta Elīza. Princis pasākumā piedalījās brīvprātīgi.

VECVECVECMINČI. Šie runči ar sarkanajām bantēm bija tie, kas aizsāka unikālo kolekciju. Fotogrāfijā Dzintra un Uldis Zumenti savā kāzu dienā.

VĒL VIENA KOLEKCIJA. It kā jau neērti snaikstīt degunu pa otra virtuvi, bet tvaika nosūcējs ir kā liptin nolipis ar jautriem magnētiņiem.

MIERA OSTA. Saimnieki par dizaineres Dagnijas Namsones veikumu ir gandarīti, arī vannasistabā valda plašums un miers. Varbūt tieši strīpas kā horizonts ļauj acīm atpūsties?

KATRAM KUĢIM SAVS KAPTEINIS. Lai gan ģimene nebeidz slavēt Zandas pavārmākslu, šajā virtuvē virspavēlnieks ir vecmamma Dzintra.

…MŪŽAM NENOVĪST. Lejasstāvā goda vietā vīramātes uz sālsmaizi dāvinātā Dzintras Cepītes glezna.

VAKARA NOSKAŅAI. Atpūtas mēbeļu komplektam pretī ir kamīns ar televizoru virs tā. Dīvānā pietiek vietas visiem, Princim atvēlēts atsevišķs guļamais.

GAISMAS ROTAĻA. Elegantajā griestu lustrā mīl spoguļoties gan saules zaķīši, gan kamīna liesmas.

PRINCIS BERTOLTS. Lai gan saimnieki Austrālijas aitu suni sauc par Princi, omīte viņu iedēvējusi par Bertoltu Fliku, kā bijušo airBaltic šefu, jo abi esot vienlīdz rudi. Zanda gan smejas, diez, vai arī Flikam vienā pusē ūsas bijušas baltas, bet otrā ogļu melnas.

BENGĀLIJAS ĶIRSĪTIS. Jaunākais ģimenes loceklis ir Čerija (angliski Ķirsītis), Bengālijas kaķenītei drīz jau pusgadiņš. Saimniece viņu raksturo kā ļoti sabiedrisku, mīļu un kārtīgu.

TĒTA DĀVINĀJUMS. Augumā raženākais Ziemassvētku vecītis saimniekiem īpaši mīļš, jo ir Zandas tēva dāvināts. Todien katram jaunajam vecītis bija atnesis pa zelta monētai kāzu jubilejā.

KAS AUGSTU SĒŽ... tas tālu redz. Gaisīgās kāpnes ziņkārīgajai Čerijai kalpo par novērošanas torni. Ik pa brīdim nerātnes spicais purniņš parādās te vienā, te otrā kāpņu spraudziņā.

LĒNI, BET NEATLAIDĪGI. Augumā raženākie kolekcijas kaķi, kuriem grūti ierūmēties ozolkoka sekcijā, drīz vien būs tikuši arī līdz otrajam stāvam. Kā nekā viņu ciltsmāsa – bengāliete Čerija – tur jau priekšā! Zanda ne vien turpina tēva iesākto SIA LATGEO, bet viņas ģimene ir arī apņēmības pilna turpināt kaķu nama tradīcijas.