Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Praktiski

Izgatavo pats: Gaisīgās Lieldienu zaķa olas

© Leonīds Gusevs

Lielā diena tuvojas, un mājās gribas radīt svētku noskaņu. Lūk, ideja, kā ļoti minimāliem līdzekļiem pavisam vienkārši un ātri tikt pie grezniem un daudzpusīgi lietojamiem Lieldienu dekoriem, par kuriem jūs pat dižais Lieldienu olu dējējs zaķis apskaudīs!

Ideju iesaka floriste dekoratore Evija Apermane

Nepieciešamie materiāli:

baloni, īrisa diegi, mitrumizturīga PVA līme, trauciņš līmei, ūdens līmes atšķaidīšanai, trauki, kuros ievietot līmes trauku un diegu kamolu, grieznes

Darba gaita:

1. Atkarībā no tā, cik lielus dekorus grib, piepūš balonus. Trauciņam, kurā lies līmi, apakšā, ļoti tuvu dibenam ar īlenu, adatu vai kādu citu asu priekšmetu pretējās pusēs izdur divus caurumiņus. Caurumiņiem jābūt tik lieliem, lai varētu izvērt diegu.

2. Cauri trauciņam izver diegu.

Traukā ielej līmi. PVA līmei ir pabieza konsistence, tāpēc tā jāatšķaida ar ūdeni un vienmērīgi jāizmaisa.

3.Lai darba virsma nenoķēpātos ar līmi, trauku ar līmi ievieto lielākā bļodā vai kādā citā traukā. Ērtības labad arī diegu kamolu vai spoli ievieto atsevišķā traukā.

4. Cauri traukam izvērto diegu, kas velkot vienmērīgi pārklājas ar līmi, vispirms nofiksē pie piepūstā balona astītes.Balonu šurpu turpu virpinot un grozot, ar līmi klāto diegu cieši tin balonam visapkārt un veido nosacīti vienmērīgu, ažūru rakstu. Ietītos balonus žāvē istabas temperatūrā, kamēr ar līmi samitrinātie diegi ir pilnībā izžuvuši. Jārēķinās, ka diegu žāvēšanai būs nepieciešamas vismaz divas diennaktis.

5. Kad diegu tinums uz balona pilnībā izžuvis un kļuvis sauss, ar īlenu, adatu vai kādu citu asu priekšmetu balonu pārdur: no balona pāri paliek tikai sīka gumijas ļerpatiņa , ko izvelk un nogriež. Līmes klāto diegu raksts saglabā stingru balona formu, kas nu atgādina olu.

6. Ja dekoratīvās olas paredzēts kārt koku zaros un svētku rotā ietērpt dārzu, atliek tikai doties ārā. Ja no gaisīgās olas grib izveidot oriģinālu dāvanu vai interjera dekoru, cieto diegu vijumā ar grieznēm izgriež caurumu. Olu var piepildīt ar sūnām, sizalu, rufiju vai kādu citu dabas vai floristikas materiālu. Šādā perēklītī «iekš olas» lieliski izskatīsies gan krāsotas Lieldienu olas, gan konfektes un citi saldumi.

Formu nezaudēs arī ārā. Ar mitrumizturīgo PVA līmi piesūcināti diegi ir stingri, un olas savu formu nezaudē arī āra apstākļos. Vienīgais trūkums – saules staru ietekmē dekoratīvās olas ar laiku izbalēs

PADOMS

• Tīšanai vispiemērotākais ir īrisa diegs, taču der jebkurš cits arī, tikai jāraugās, lai tas nepūkojas.

• Ar līmē samitrinātajiem diegiem notītos balonus istabas temperatūrā jāžāvē vietā, kur nav caurvēja, lai baloni nesāktu rauties un līdz ar to arī olas nezaudētu formu.