Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Pareiza laistīšana - zaļojoša dārza pamatatslēga

© f64

Regulāra un pareiza augu laistīšana ir to izdzīvošanas pamats. Pietiekams ūdens daudzums nodrošina augu ar nepieciešamajām barības vielām, tādēļ laistīšanai ir jāpievērš papildu uzmanība. Seko Somu dārza instrumentu un virtuves piederumu ražotāja Fiskars eksperta Kristapa Brizgas ieteikumiem laistīšanā, kas ne vien palīdzēs iekopt sulīgu zaļumu dobi, bet arī krāšņu dārzu!

Cik daudz ūdens nepieciešams?

Lai dārzs būtu zaļš, tam ir nepieciešams liels daudzums ūdens, tādēļ pareizai augu laistīšanai ir ļoti būtiska nozīme. Jāņem vērā, ka ūdens iztvaikošanas ātrums vislēnākais ir agri no rīta un vēlu vakarā, tādēļ pagalma vai dārza laistīšana tieši šajā laikā nodrošinās vislabāko ūdens piekļuvi saknēm. Ja laistīsiet dārzu vai pagalmu dienas saulainākajā daļā, aptuveni trešdaļa ūdens iztvaikos.

Augi nevar izdzīvot bez ūdens, tādēļ ir nepieciešama regulāra to laistīšana. “Fiskars” eksperts Kristaps Brizga augus iesaka laistīt katru otro vai trešo dienu, lai veicinātu to iesakņošanos pēc iespējas dziļāk augsnē. Tas arī ļaus augiem izmantot augsnē esošo mitrumu, kā arī vasarā pasargās saknes no karstuma, bet ziemā - no aukstuma.

Kam ūdens ir visvairāk nepieciešams?

Visvairāk ūdens ir nepieciešams tikko iekoptam dārzam, jo laikā, kad notiek iesakņošanās, augi prasa vairāk ūdens. Jāatceras, ka šajā brīdī laistīšana var ietekmēt vietu, kurā augi laiž saknes - pārmērīgi laistot, augs pieradīs pie nepārtraukta ūdens nodrošinājuma jaunajā augšanas vietā, tā rezultātā saknes augs tuvu augsnes virspusei.

Novērojot augus, var saprast, kad tiem ir nepieciešama laistīšana. Ja koki un krūmi saknes ir ielaiduši dziļi zemē, tad tie varēs izdzīvot arī no vasarā pieejamā lietus ūdens, protams, ja nav ilgstošs sausuma periods. Īpaši jāuzmana tie augi, kuru saknes ir tuvu augsnes virspusei. Arī augu krūmi, dārza augi, ikgadējie un mūžīgi ziedošie augi prasa papildus laistīšanu sausuma periodos. Ziedošo un dārza augu laistīšanā var vadīties pēc šāda ūdens daudzuma - viena lejkanna ūdens uz vienu kvadrātmetru, savukārt tikko iestādītiem kokiem un krūmiem būs nepieciešams divreiz lielāks ūdens daudzums. Tāpat vērts paturēt prātā, ka vējainā un karstā laikā augiem būs nepieciešama papildu laistīšana.

Kā pareizi apliet augus?

Ūdeni vienmēr vajadzētu virzīt uz auga saknēm. Regulējama dārza šļūtene ir ērts veids, kā nodrošināt ūdens plūsmu pareizajā virzienā. Tā ir viegla un ērti pārnēsājama ne tikai pa dārzu, bet arī pa balkonu un lieveni. Maiga, šaura ūdens strūkla būs ideāli piemērota jutīgu augu un mazu podiņu laistīšanai.

Laistīšana prasa laiku, tādēļ automātiskās dārza laistīšanas sistēmas ir lielisks risinājums, kas ļaus iegūt vairāk laika citiem dārza darbiem. Automātiskais laistītājs ar plašu amplitūdu ir ideāli piemērots mauriņa un mūžzaļo augu laistīšanai. Dažādie uzgaļu veidi ļauj regulēt ūdens plūsmas platumu, pielāgojot to laistīšanas laukumam. Krūmu, koku un citu dekoratīvo augu lapām laistīšana nav nepieciešama - ūdens vajadzīgs tikai saknēm, tādēļ šaura ūdens strūkla šādā gadījumā būs tieši laikā. Savukārt mauriņu laistīšanai var izmantot pilienveida ūdens strūklu, kas ūdeni nodrošinās plašākam laukumam.