Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Latvijā palielinās saules enerģijas patēriņš

© f64

Lai palielinātu saules enerģijas patēriņu un tās lietošanu popularizētu Latvijā, uzņēmums PVStream nodrošina mūsdienīgu un izmaksās samazinātu aprēķināšanas un uzstādīšanas sistēmu interneta vietnē. Šāds pakalpojums izveidots, jo pasaules globālie dati uzrāda, ka saules enerģijas patēriņš līdz 2019. gadam pasaulē, salīdzinot ar šo gadu, varētu palielināties pat līdz 80%*. Pēc Eiropas Savienības (ES) datiem līdz 2020. gadam aptuveni 20% no visas ES enerģijas patēriņa vajadzētu nākt no pārstrādātas enerģijas, Latvijā tas varētu būt aptuveni 40%. Salīdzinot ar 2008. gadu, saules sistēmas uzstādīšanas izmaksas ir samazinājušās par 70%.

Saules enerģijas tehnoloģijas kļūst arvien pieejamākas daudziem Latvijas iedzīvotājiem, to nodrošina ES sniegto fondu pieejamība un arī kredītu iestāžu pakalpojumi. Pie kopējām uzstādīšanas izmaksām ir jāveic precīzi aprēķini un mērījumi, kā arī jāsagatavo tehniskā dokumentācija. Lai šo procesu ikvienam atvieglotu un saules enerģijas tehnoloģijas kļūtu vēl pieejamākas, PVStream ir izveidojis automatizētu platformu, kas ļauj šīs izmaksas samazināt un īstenot saules enerģijas projektus visos tā posmos. Automatizētās sistēmas izmantošana kopējās solārās projekta administratīvās izmaksas varētu samazināt pat par 70%.

“Latvijā vēl joprojām pastāv stereotipi, ka saules enerģijas resursi pie mums nav rentabli, jo gadā ir maz dienu, kad spīd saule. Tā nav taisnība un cilvēki bieži neredz gala ieguvumus, ko šī sistēma nodrošina. Tāpēc mūsu radītā platforma lauž šos aizspriedumus un ātri un precīzi parāda reālo situāciju. Mūsu sistēma ļauj ievērojami ietaupīt arī laiku. Piemēram, finanšu analīzes izveide lielam projektam parasti aizņem vairākas dienas, bet mūsu izstrādātā sistēma to var izdarīt nepilnas stundas laikā, tāpat iespējams automātiski optimizēt solārā projekta izmaksas,” norāda viens no PVStream idejas autoriem, inženierdoktors Andrejs Snegirjovs.

Šobrīd pasaulē eksistē ļoti daudz programmu, kas palīdz saules enerģijas projektus īstenot tikai kādā konkrētā posmā. PVStream apvieno visus servisa pakalpojumus, kuri nepieciešami šo projektu attīstīšanai no sākuma līdz beigām. Platforma pagaidām ir fināla izstrādes stadijā un to vēl testē dažādi nozares vadošie inženieri, projektētāji, pētnieki un solāro tehnoloģiju izplatītāji. Sistēma nemitīgi tiek uzlabota un pielāgota. Uzņēmums vairāk raugās ārvalstu tirgus virzienā, kur industrija jau ir attīstījusies. Latvijā pagaidām uzņēmumiem un cilvēkiem ir vairāki stereotipi, kas liedz apsvērt domu par šīs enerģijas iesaisti savā ikdienas darbībā. Sistēma palīdz veikt aprēķinus, lai katrs varētu izdarīt secinājumus, vai tas vispār ir izdevīgi. Programma izpēta konkrētā nama jumtu, atzēmējot dūmvadus un citas vietas, kur nevar uzstādīt solārās iekārtas. Pēc tam solārās iekārtas tiek izvietotas uz nama jumta un aprēķināts, cik tas izmaksātu, kā arī, cik ilgā laikā sistēmas uzstādīšana atmaksāsies.

“Visaktīvā saules enerģijas izmantošana tiek attīstīta Vācijā. Ja mēs šo valsti salīdzinām ar Latviju, pie mums saules starojums ir vien par 5-10% mazāks, tāpēc mūsu valsts ir līdzvērtīgā situācijā. Racionāli izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, vasaras laikā iespējams gandrīz pilnībā nodrošināt nepieciešamo elektroenerģijas un siltumenerģijas daudzumu,” uzsver viens no PVStream vadošiem speciālistiem Dmitrijs Sergejevs.

No 20. jūnija līdz 22. jūnijam uzņēmums PVStream piedalīsies starptautiskā izstādē Intersolar Europe, Minhenē, kur prezentēs jauno produktu un popularizēs Latvijas zinātnieku izstrādāto sistēmu risinājumu. Prognozēts, ka izstāde palīdzēs popularizēt uzņēmuma sniegtos pakalpojumus arī pasaulē vadošiem nozares pārstāvjiem.