Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Baltijā par mājas darbiem galvenokārt atbildīgas sievietes

© f64

Samsung Electronics Baltics nesen veiktajā aptaujā par veļas mazgāšanas paradumiem 80% respondentu Baltijā atklāj, ka galvenokārt par veļas mazgāšanu un mājas darbiem atbildīgas ir sievietes. Vīrieši uzņemas atbildību par mājas darbiem 1 līdz 2 stundas nedēļā, turpretī 25% sieviešu norāda, ka tajos pavada 5 un pat vairāk reizes ilgāku laiku nekā vīrieši. Arvien plašāk tiek izstrādātas vairākas inovācijas veļasmašīnu tehnoloģijā, kas ievērojami atvieglo ikdienu un saīsina mājas darbiem veltīto laiku pat līdz divām reizēm.

Netīra profesija, bet tīra veļa


Lielākā daļa jeb 60% Baltijas iedzīvotāju regulāri mazgā veļu 1 vai 2 reizes nedēļā, savukārt dažādu nozaru pārstāvjiem, īpaši sportā, veļu nākas mazgāt krietni biežāk - 3 vai pat 4 reizes nedēļā. “Autosportā jārēķinās ar to, ka apģērbs regulāri un ļoti ātri sasmērējas. Katru reizi gatavojoties sacensībām, krāmējot instrumentus, riepas un citas tehniskas lietas, nākas sasmērēties ar eļļu vai citiem netīrumiem. Man līdzi vienmēr ir rezerves apģērbs,” saka Sabīne Andriksone, šobrīd vienīgā drifta braucēja Latvijā. “Tā kā sacensībās reprezentēju Latviju un pati sevi, man ir svarīgi, ka apģērbs ir pilnībā tīrs un to var ātri izmazgāt arī tad, ja tas jādara pēdējā brīdī, kad maksimāli ātri jābūt gatavai”. Cienot un atbalstot, Samsung ir radījis jauno QuickDrive, kas rada iespēju ne tikai pievienot aizmirstos cimdus mazgāšanas brīdī, bet arī izmazgāt veļu pat divas reizes ātrākā laikā.


Darbīgākie mājas kopšanā ir igauņi


Ja salīdzina visās Baltijas valstīs, tad var teikt par populārākajām atbildēm, ka Latvijā patērēt vismazāk laiku uz mājas uzkopšanas darbiem. Nedaudz vairāk patērē lietuvieši, bet visvairāk - igauņu kaimiņi. Statistika atklāj, ka piektdaļa latviešu nedēļā pavada 1-2 stundas mājas uzkopšanai, lietuvieši (20% aptaujāto) - 2-3 stundas, bet (23%) igauņiem paiet vismaz 5 stundas nedēļā mājas uzkopšanai.
Baltijā tikai puse zina, kāds ir nepieciešamais veļas mazgāšanas cikls
Katrs otrais skaidri zina, kādus režīmus un iestatījumus izvēlēties attiecīgās veļas mazgāšanai, turpat katrs desmitais - tam vai nu nepievērš vērību, vai neizprot veļas mašīnas iestatījumus. Lai atvieglotu izvēli, arvien plašāk tiek ieviestas jaunas funkcijas, kas padara veļasmašīnu un tās lietotāju gudrāku.

Baltijā cilvēki atzīst savu artavu netīrās veļas krāvumiem


Visās Baltijas valstīs trešdaļa (35%) aptaujāto atzīst, ka paši ir atbildīgi pie netīrās veļas krāvumiem. Otra populārākā atbilde, kas sakrīt gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā - bērni ir nākamie rindā, kas palīdz radīt netīrās veļas kalnus.