Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

VĒRTS IZMĒĢINĀT! Priežu pumpuru spēks

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Daba šobrīd aicina gan priecāties par pavasari, gan baudīt silto laiku, gan arī būt pragmatiskiem un sākt gatavoties skarbākiem apstākļiem. Tiem, kam lietainais un vējainais laiks parasti nāk komplektā ar klepu, līdz vasaras saulgriežiem pastaigām vajadzētu izvēlēties priežu mežu, kuros iespējams savākt dabas īpašo velti – priežu pumpurus.

Priežu pumpuri satur ēteriskās eļļas un terpēnus, kas ir sveķu sastāvā, šīs vielas stiprina asinsvadus. Pumpuriem ir arī urīndzenoša un žulti dzenoša iedarbība, bet tas savukārt sekmē vielmaiņu un palīdz normāla asinsspiediena nodrošināšanā.

Priežu pumpuru unikālās spējas izrādīt cienīgu pretestību klepum, saaukstēšanās slimībām, bronhītam, angīnai, gripai un daudzām citām slimībām ir zināmas sensenis, tāpat tie noder pavisam elementārai imunitātes stiprināšanai. Priežu pumpuri ir arī slaveni ar dezinficējošām īpašībām, tautas dziednieki iesaka katru dienu apēst vienu pumpuru, lai pasargātu sevi no stomatoloģiskām problēmām. Tikpat sekmīgi priežu pumpurus var izmantot podagras, dermatīta, psoriāzes, pat reimatisma ārstēšanā.

Priežu pumpuri satur ēteriskās eļļas un terpēnus, kas ir sveķu sastāvā, šīs vielas stiprina asinsvadus. Pumpuriem ir arī urīndzenoša un žulti dzenoša iedarbība, bet tas savukārt sekmē vielmaiņu un palīdz normāla asinsspiediena nodrošināšanā. Tautas dziednieki pumpurus iesaka izmantot, lai novērstu dedzināšanas sajūtu vēderā, jo nereti kuņģī nav paaugstināts skābes līmenis, bet nepietiek žults, kas neitralizē skābi. Priežu pumpuri veicina aknu un aizkuņģa dziedzera darbību. Tā kā ādas slimības liecina par aknu darbības problēmām, pumpurus var droši izmantot ādas slimību ārstēšanai.
To vākšana gan ir mazliet ķēpīgs un lipīgs darbiņš - jaunos pumpurus klāj plāna sveķu kārta. Ja priežu pumpuri savākti, tad ir vairāki veidi, kā tos uzglabāt. Visvienkāršākais - izžāvēt labi vēdināmā telpā, tas varētu izdoties dažu nedēļu laikā. Tos ieteicams glabāt tumšā vēsā vietā, izlietot apmēram divu gadu laikā. Pārīti izžāvētu priežu pumpurus var pievienot savai iemīļotajai tējai - tie darīs to tikai mazliet rūgtenu, taču šis ieradums noteikti būtu uzskatāms par lietderīgu.

Imunitātei

100 grami priežu pumpuru

200 gramu medus (vai cukura)

Samaisa, nevāra, glabā ledusskapī, ja pumpuri ir prāvāki, var samalt.



Saaukstēšanās, angīnas un bronhīta ārstēšanai

150 grami priežu pumpuru

200 grami medus

viens citrons

puslitrs degvīna

75 gramus pumpuru aplej ar degvīnu, liek tumšā vietā uz divām nedēļām (ik pa laikam ieteicams sakratīt). 75 gramus pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj atdzist, tad pievieno citrona sulu un medu, uz divām nedēļām noliek tumšā vietā. Pēc tam abus maisījumus izkāš, salej kopā, liek leduskapī, pēc mēneša var lietot - 3-5 reizes dienā pa ēdamkarotei.

Sīrups

1 kg priežu pumpuru

1,5 kg cukura

Litrs ūdens

Jaunos priežu pumpurus apber ar cukuru, ļauj ievilkties apmēram 10 stundas. Pēc tam pievieno litru ūdens, uzvāra, apmēram piecas minūtes vāra, atkal atstāj ievilkties uz astoņām, desmit stundām; to atkārto vēl divas reizes ik pēc astoņām, desmit stundām, pēc tam vāra, līdz gatavs (apmēram divas trīs stundas). Pēc tam izkāš, bet pumpurus var izžāvēt.