Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PADOMS: Kā rīkoties, lai mazulis nepārkarstu

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Jau vairākas dienas gaisa temperatūra Latvijā pakāpusies krietni virs +20 grādu atzīmes. Šādos laikapstākļos vecākiem noteikti jāatceras, kā izvairīties no mazuļa pārkaršanas.

Jau pirms vairākiem gadiem Veselības ministrija publicēja materiālus, kuros norāda, ka pārkaršana var būt viens no zīdaiņu pēkšņās nāves riskiem. Lai novērstu jebkādu iespējamo apdraudējumu, jāievēro šādas lietas:

  • Temperatūra telpās.Optimālā temperatūra istabā ir 21-23 ⁰C. Ja temperatūra ir virs 24 ⁰C, mazulim tas ir par daudz. Jāpiebilst, ka optimālā istabas temperatūra ziemā un vasarā var būt atšķirīga.
  • Mazuļa apģērbs.Lai gan sabiedrībā ir uzskats, ka mazam zīdainītim nav termoregulācijas, speciālisti apgalvo, ka termoregulācija zīdainītim parādās sešu līdz divpadsmit stundu laikā pēc piedzimšanas. Mazulim siltuma regulācija norisinās līdzīgi kā pieaugušajiem, tomēr pastāv dažādi faktori, kas ietekmē bērna ķermeņa temperatūru un kuru dēļ tas var ātrāk zaudēt siltumu vai pārkarst. Lai gan mazuļiem ir plānāka āda, mazāk ķermeņa virsma un mazāk fizisko aktivitāšu, kas norāda, ka mazulim vajadzētu siltāku režīmu, tas nenozīmē, ka tam ir jādzīvo siltumnīcā.Jāpievērš uzmanība, lai bērns būtu apģērbts atbilstoši gaisa temperatūrai telpā. Mazus bērnus iesaka labāk ģērbt plānāk nekā biezāk. Lai pārbaudītu, vai bērnam ir pietiekoši silti, speciālisti iesaka pārbaudīt pieri, degungalu un muguru, nevis vadīties pēc mazuļa roku siltuma.

  • Pārkaršana gultas vietās.Lai izvairītos no pārkaršanas riskiem jāpievērš uzmanība bērna sedziņas biezumam un siltumam. Ja bērns guļ viens pats, segai jābūt vieglai, siltai, pārklātai tā, lai netraucētu bērna elpošanu. Savukārt, ja bērns guļ blakus māmiņai, kur jau tā ir silta vide, pietiek, ja viņam mugurā ir uzvilkts kas plāns. Tas pats arī atteicas uz reizēm, kad bērns tiek barots ar krūti. Ēdot viņš pats iekarst, uzņem siltumu no māmiņas ķermeņa, tādēļ pirms barošanas jāpievērš uzmanība, lai bērns nebūtu pārāk silti apģērbts.

Avots: Veselības ministrija