Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Arī va­sa­rā mū­su ma­ti pra­sa rū­pī­gu kop­ša­nu

© F64

At­mo­du­šies līdz ar da­bu, mēs kļūs­tam ak­tī­vā­ki, plā­no­jam sa­vu va­sa­ru, vē­la­mies bau­dīt sau­li, sil­tu vē­ju, spir­dzi­no­šu jū­ras ūde­ni, gri­bam ce­ļot, čak­li kopt sa­vu dār­zu vai vien­kār­ši sē­dēt pie­sau­lī­tē un pār­mai­ņas pēc ne­da­rīt ne­ko. Bez­rū­pī­gā no­ska­ņā rei­zēm aiz­mir­stas, ka arī va­sa­rā mū­su ma­ti pra­sa rū­pī­gu kop­ša­nu, lai, pie­nā­kot ru­de­nim, tie jo­pro­jām bū­tu glu­di, mir­dzo­ši un skais­ti, ne­vis lī­dzī­gi pa­ku­lām, blā­vi, traus­li, ar sa­šķel­tiem ga­liem.

  • Vis­vien­kār­šā­ko aiz­sar­dzī­bu ma­tiem, uz­tu­ro­ties sau­lē, no­dro­ši­na pie­mē­ro­ta gal­vas­se­ga - sau­les ce­pu­re, vieg­la na­ģe­ne, la­kats vai kas cits, gal­ve­nais, lai gal­vas­se­ga ne­bū­tu stin­gra, spie­do­ša un lai tā bū­tu ga­ta­vo­ta no gai­su caur­lai­dī­ga ma­te­ri­āla.
  • Iz­vē­lo­ties šam­pū­nu, jā­ņem vē­rā, ka va­sa­rā tam jā­būt ar īpa­ši la­bu mīk­sti­no­šu un mit­ri­no­šu efek­tu. Var arī kat­rā ma­tu maz­gā­ša­nas rei­zē sa­vam ie­cie­nī­ta­jam šam­pū­nam pie­vie­not da­žus pi­lie­nus da­džu eļ­ļas vai man­de­ļu eļ­ļas. Ma­tu ga­lus, kas pra­sa pa­pil­du rū­pes, rei­zi ne­dē­ļā pus­stun­du pirms maz­gā­ša­nas var ie­rī­vēt ar kā­du ba­ro­jo­šu eļ­ļu.
  • Va­sa­rā ir bū­tis­ki lie­tot ma­tu kon­di­ci­onē­tā­ju, kas no­dro­ši­na pa­pil­du aiz­sar­dzī­bu pret sau­les sta­riem un at­vieg­lo ma­tu sa­kār­to­ša­nu. Lai­ku pa lai­kam vē­lams arī veikt gal­vas ādas ma­sā­žu pie ma­tu sak­nēm, iz­man­to­jot mai­gu, mīk­stu ma­tu su­ku.
  • Sil­ta­jā se­zo­nā ie­tei­cams pēc ie­spē­jas ma­zāk lie­tot ma­tu la­kas, pu­tas, ge­lus un tam­lī­dzī­gus vei­do­ša­nas lī­dzek­ļus, bet, ja tie to­mēr ne­pie­cie­ša­mi, der iz­vē­lē­ties tos, ku­ri no­dro­ši­na aiz­sar­dzī­bu pret ul­tra­vi­ole­ta­jiem sta­riem.
  • Ma­tu žā­vē­ša­nai jā­cen­šas pēc ie­spē­jas re­tāk iz­man­tot fē­nu. Sil­tā lai­kā ma­ti la­bi iz­žūst arī bez tā.
  • Pēr­kot ma­tu kop­ša­nas lī­dzek­ļus, va­ja­dzē­tu iz­vē­lē­ties tos, ku­ri sa­tur vie­las, kas aiz­sar­gā pret ul­tra­vi­ole­to sta­ru ie­dar­bī­bu (ar pie­tie­ka­mi augs­tu sau­les aiz­sarg­fak­to­ru), to sa­stā­vā mēdz būt A un E vi­ta­mīns, kā arī da­žā­di augu valsts kom­po­nen­ti, kas kal­po šim mēr­ķim.
  • Pel­dse­zo­nas lai­kā jā­at­ce­ras, ka ne­va­ja­dzē­tu uz­tu­rē­ties sau­lē ar slap­jiem ma­tiem. Pēc pel­dē­ša­nās jū­rā ar sā­ļu ūde­ni vis­la­bāk bū­tu iz­ska­lot ma­tus sald­ūde­nī. Ga­ta­vo­jo­ties pel­dse­zo­nai jū­rā, ma­tus var re­gu­lā­ri ska­lot ar ne­gā­zē­tu mi­ne­rāl­ūde­ni vai vieg­lu so­das šķī­du­mu (ēdam­ka­ro­ti uz lit­ru). Da­žas dā­mas ap­gal­vo, ka la­bi pa­līdz ma­tu ap­smi­dzi­nā­ša­na ar mi­ne­rāl­ūde­ni kat­ru die­nu, iz­man­to­jot pu­de­li ar me­hā­nis­ku smi­dzi­nā­tā­ju.
  • Ja lai­ku pa­re­dzēts pa­va­dīt brī­vā da­bā, pel­do­ties un sau­ļo­jo­ties, ir vērts ie­gā­dā­ties spe­ci­ālus lī­dzek­ļus tie­ši ma­tu aiz­sar­dzī­bai, kas ir ae­ro­so­lu, ge­lu vai ci­tā for­mā. Ja ne­pa­re­dzē­ti ga­dās uz­tu­rē­ties sau­lē il­gā­ku lai­ku un ne­kā ci­ta nav pa ro­kai, ma­tus var ne­daudz ie­ziest ar ķer­me­ņa kop­ša­nai do­mā­tu krē­mu. At­grie­žo­ties mā­jās, ma­ti jā­iz­maz­gā.
  • Arī no da­bas lī­dzek­ļiem un pro­duk­tiem, kas at­ro­da­mi vir­tu­vē, var pa­ga­ta­vot ma­tu mas­kas, kas pa­lī­dzēs tiem va­sa­ras sau­lē sa­gla­bāt sa­vu la­bo iz­ska­tu, spī­du­mu un elas­tī­gu­mu, - liep­zie­du, ku­me­lī­šu, nāt­ru, gār­su uz­lē­ju­mi; ma­tu mas­ka no olu dzel­te­nu­miem un cit­ro­nu su­las u. c. Te jā­ņem vē­rā savs ma­tu tips.
  • Ma­tu ve­se­lī­bai un stip­ri­nā­ša­nai pro­fi­lak­tis­ki var iz­vē­lē­ties arī iekš­ķī­gi lie­to­ja­mus uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­jus. Par tiem vē­lams ap­spries­ties ar ār­stu vai far­ma­cei­tu.