Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

VIRTUVĒ: Zaļie lociņi salātos, pīrāgos un pat konservos

© F64

Visparastākais uz palodzes audzējamo zaļumu veids, ko daudzi pazīst kopš bērnības un kas neprasa īpašu piederumu un sēklu iegādi, ir lociņi. Tos var audzēt speciāli vai vienkārši tāpēc, lai nebūtu jāizmet sīpoli, kas dzen asnus.

Ja palasa interneta padomus, kā tas darāms, var apjukt, jo rodas iespaids, ka viss ir ļoti sarežģīti un noņemšanās pārāk liela, eksperti iesaka meklēt speciālos loku sīpolus, piemērotu augsni un traukus. Rīgas vecmāmiņas gan savulaik rīkojās vienkāršāk: sadīgušus sīpolus salika uz augsnes vai trauciņos ar ūdeni, lai apakšējā daļa būtu iemērkta. Salātu un sviestmaižu tiesai loku bija gana, bet, ja vajadzēja vairāk, devās pēc tiem uz tirgu vai veikalu. Ja gribējās uz palodzes izaudzēt nopietnāku loku ražu, sīpoliem nogrieza augšiņas, tos uz vienu dienu izmērcēja vājā zilo graudiņu šķīdumā, pēc tam stādīja salaistītā augsnē podiņos vai kastītēs un plānā kārtiņā apbēra ar zemi, sākumā paturēja siltā un tumšā vietā, bet, kad izlīda pirmie lociņi, pārvietoja tur, kur netrūkst gaismas. Tā kā uz palodzes ne vienmēr ir daudz vietas, atjautīgi cilvēki izdomājuši veidu, kā audzēt lociņus ar augsni piepildītās pieclitru plastmasas pudelēs, kam sieniņās izgrieztas atverītes, caur kurām izspraukties lokiem. Pudeles augšpusi daži nogriež, bet daži atstāj, jo caur to var ērti laistīt.

Loki ir vieni no pirmajiem pavasara zaļumiem, bet vieta ēdienkartē tiem nodrošināta arī citos gadalaikos. Apēdot ap 70 gramiem loku, ir izpildīta C vitamīna diennakts norma; organisms uzņem arī karotīnu, no kura rodas A vitamīns; cinku, kas nepieciešams acu, ādas un matu veselībai; dzelzi, kalciju, magniju, fosforu, fluoru, kā arī sēru, kuram jāpateicas par loku aso aromātu, kas ne visiem tīk. Senie grieķi esot uzskatījuši lociņus par svētiem un dziednieciskiem, tomēr bagātam un dižciltīgam cilvēkam labais tonis nav ļāvis ost pēc sīpoliem. Toties Senajā Romā lokus ēduši visu sabiedrības slāņu pārstāvji, jo īpaši karavīri, jo ticis uzskatīts, ka tie piešķir spēku, vīrišķību un drosmi.

Lociņi satur arī fitoncīdus - bioloģiski aktīvas vielas, kas nomāc mikrobu attīstību, tāpēc tos bieži iesaka lietot, kad plosās dažādas infekcijas. Loki nedaudz veicina ēstgribu, uzlabo gremošanu un palīdz pazemināt zema blīvuma («sliktā») holesterīna līmeni asinīs.

Ja loku ir daudz, tos var izmantot sautējumos, siltajos gaļas ēdienos, pīrādziņos, pankūkās, pelmeņos, makaronu ēdienos un, izrādās, var pat skābēt, sagrieztus gabaliņos, kārtām pildot stikla burkās, uzkaisot sāli un uzliekot slogu. Bet šobrīd priekšroka noteikti dodama svaigiem lociņiem - salātos, uz sviestmaizēm un omletēm, zupās un otrajos ēdienos, kopā ar biezpienu vai jogurtu.

***

Kā atsvaidzināt elpu pēc loku ēšanas:

• apēst mazu gabaliņu rupjmaizes, kas apmērcēts augu eļļā

• apēst pāris grauzdētu valriekstu

• lēni sakošļāt pētersīļa zariņu

• sagrauzt un sakošļāt 2-3 kafijas pupiņas

• izkošļāt citrona šķēlīti

• tūlīt iztīrīt zobus vai izkošļāt košļājamo gumiju

***

Receptes

Lociņu, lēcu un tītara filejas salāti

Sastāvdaļas:

100 g lociņu

50 g vārītu lēcu graudu

50 g vārītas tītara filejas

3-4 ķiršu tomātiņi

20 g dzeltenās paprikas

mērcei:

2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

3 ēdamkarotes olīvu eļļas

šķipsniņa cukura

šķipsniņa sāls

malti melnie pipari

Pagatavošana:

Mērcei domātās sastāvdaļas sakuļ viendabīgā masā. Lokus sīki sagriež, fileju un papriku sagriež kubiņos, tomātiņus - uz pusēm, pievieno lēcas, sajauc. Pārlej ar mērci.

Ātrais lociņu pīrāgs

Sastāvdaļas:

200 g lociņu

1 glāze miltu

100 g skābā krējuma

2 olas

1/2 tējkarote cukura

1/4 tējkarote sodas

sāls, pipari

Pagatavošana:

Lociņus sīki sagriež, uzkaisa sāli un sastampā, lai izdalās sula. Olas saputo ar cukuru, pievieno piparus, miltus, kas sajaukti ar sodu un pipariem, samaisa, pieliek krējumu, lociņus un sajauc viendabīgu mīklu. Lej veidnē,

kas izklāta ar cepamo papīru,

vai tortes veidnē, cep cepeškrāsnī

200 grādu temperatūrā

gaiši zeltaini brūnu.

Rīsi ar lokiem un garnelēm

Sastāvdaļas:

60 g basmati rīsu

1 ēdamkarote rapšu eļļas

50 g loku

1/2 sarkanās paprikas

200 g tīrītu vārītu garneļu

50 g zaļo zirnīšu (svaigu vai saldētu)

1 ēdamkarote sojas mērces

2 olas

2 ēdamkarotes koriandra zaļumu

(ja vēlas)

Pagatavošana:

Rīsus izvāra un notecina.

Lokus sīki sagriež, papriku sagriež strēmelītes. Pannā sakarsē eļļu,

liek tajā lokus un papriku, maisot cep vienu minūti. Pievieno rīsus, garneles, zirnīšus un sojas mērci, turpina cept

4-5 minūtes, nepārtraukti maisot. Beigās pārlej pannas saturam

sakultas olas, cep 30 sekundes,

uzkaisa kapātus koriandra zaļumus

un pasniedz.

Sāļās pankūkas

Sastāvdaļas:

100 g zaļo lociņu

1 ola

50 g rīvēta cietā siera

2 ēdamkarotes skābā krējuma

2 ēdamkarotes miltu

sāls, pipari

eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Lociņus sīki sagriež, uzkaisa sāli un sastampā, lai izdalās sula. Olu sakuļ, pievieno krējumu, piparus, miltus un sieru, samaisa, pārlej iegūto masu lokiem un sajauc viendabīgu mīklu. Pannā sakarsētā eļļā ar karoti liek nelielas pankūciņas, cep no abām pusēm. Pasniedz ar skābo krējumu vai bezpiedevu jogurtu, ja vēlas, pievieno garšvielas vai zaļumus.

Lociņu un dārzeņu salāti sinepju mērcē

Sastāvdaļas:

200 g lociņu

5 vārītas olas

2 vidēji lieli sarkanie tomāti

1 vārīts burkāns

1 neliela dzeltenā paprika

Mērcei:

1 vārītas olas dzeltenums

1 ēdamkarote sinepju

4 četras ēdamkarotes olīvu eļļas

sāls, pipari

Pagatavošana:

Olas sakapā, lokus sīki sagriež, tomātus sagriež šķēlītēs, papriku un burkānu - strēmelītēs. Mērcei olas dzeltenumu saberž, pievieno sinepes, sāli un piparus, pa daļām pievieno eļļu, visu laiku maisot un sekojot, lai mērce nezaudētu viendabīgumu. Lokus sajauc ar olām, liek salātu traukā, pārlej ar mērci, rotā ar pārējiem dārzeņiem.

Konservēti loki

Sastāvdaļas:

300 g loku

4 tējkarotes sāls

4 ēdamkarotes olīvu eļļas

1 ēdamkarote 9% etiķa

Pagatavošana:

Lokus kārtīgi nomazgā, nosusina, sīki sagriež. Izkarsētas puslitra burciņas dibenā ber 1/3 tējkaroti sāls, uzber lokus aptuveni 2 cm biezā kārtā, nedaudz piestampā, turpina kārtām bērt sāli un lokus, kamēr burciņa aizpildīta līdz sašaurinājumam augšpusē. Mazā katliņā uz lēnas uguns karsē eļļu, līdz tā uzvārās, pievieno etiķi, samaisa, noņem no uguns, pārlej lokiem - eļļas kārtas uzdevums ir pasargāt tos no bojāšanās. Burciņai uzliek dezinficētu vāciņu, uzglabā ledusskapī.