Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Uzzini, kas ofisu darbiniekiem jāzina par dzeramā ūdens lietošanu

© depositphotos.com

Kad iznācis pasvīst, intensīvi sportojot vai talkojot, roka pati sniedzas pēc ūdens glāzes. Augu dienu strādājot birojā, slāpes nav tik krasi jūtamas, tomēr, arī sēžot pie datora, ir jārūpējas, lai organismam būtu nodrošināts nepieciešamais ūdens daudzums, jo tas iespaido ne tikai pašsajūtu, bet arī darba rezultātus.

Kas ofisu darbiniekiem jāzina par dzeramā ūdens lietošanu - skaidro uzņēmuma Venden izpilddirektors Aldis Škutāns un SIA Willow Med uztura speciāliste Madara Nebote.

Lai mazinātu stresu, dzeriet ūdeni. Zinātniskie pētījumi liecina, ka pat 0,5 litru ūdens nepietiekamība organismā var paaugstināt kortizola līmeni, kas ir viens no stresa hormoniem. Tāpēc, ja izjūtat stresu no pastiprinātas darba slodzes un smagām pārrunām, sekojiet līdzi patērētā ūdens daudzumam.

Nepietiekams ūdens daudzums var izraisīt nepatīkamas sekas, tostarp galvassāpes. Bieži vien, ieilgstot svarīgām sapulcēm, sarunām vai pasākumiem, biroja darbiniekiem neizdodas regulāri padzerties ūdeni, kaut gan tas ir svarīgi darba spēju saglabāšanai. «Ja ilgāku laiku nedzer ūdeni, var rasties dažādas negatīvas sekas, piemēram, galvassāpes vai kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi,» stāsta uztura speciāliste. «Tāpēc iesaku sekot līdzi ūdens līdzsvara uzturēšanai organismā: ja zināt, ka būs ilgāk jāatrodas vietā, kur, iespējams, nav pieejams ūdens, jau laikus iegādājieties pudeli ūdens, ko būs ērti paņemt līdzi.» Pasaules Ūdens dienas ietvaros uzņēmuma veiktā aptauja parādīja, ka 40 procenti respondentu dod priekšroku tieši mazām ūdens pudelēm, kuru tilpums ir 0,5 litri. «Bez šaubām, tas tiek skaidrots ar faktu, ka šādas pudeles ir ērti paņemt līdzi. Kad prognozējat, ka nonāksiet sastrēgumā, piedalīsieties ilgstošās pārrunās, treniņā, mācībās vai ilgā pasākumā, paņemiet līdzi ūdeni, lai izvairītos no slāpju sajūtas un iepriekš minētajām negatīvajām sekām,» norāda A. Škutāns.

Sausa āda ir saistīta arī ar uzturā lietotā ūdens daudzumu. Aukstās ziemas un apkures sezonas laikā biroja darbinieku āda ir novājināta un kļūst sausāka nekā parasti. Protams, apkure nav vienīgais faktors, kas ietekmē ādu. Sausas ādas cēlonis var būt iedzimtība, vitamīnu trūkums organismā, sauss gaiss, ļoti bieža mazgāšanās, kas padara plānāku dabisko lipīdu aizsargslānīti, kas klāj ādu; nepiemēroti higiēnas un ādas kopšanas līdzekļi (piemēram, ziepes), dažādas kuņģa un zarnu trakta slimības, hormonālie traucējumi, kā arī nepietiekams ūdens daudzums uzturā. Lai cīnītos pret ādas sausumu, speciālisti iesaka dienā izdzert pietiekami daudz ūdens, mazgāties istabas temperatūras ūdenī un izvairīties no mazgāšanās pārāk aukstā vai pārāk karstā ūdenī, kā arī ziepju vietā izmantot saudzējošus, tieši sausai ādai paredzētus līdzekļus.

Kafijas cienītājiem nav obligāti jādzer papildu glāze ūdens, bet ir jāpievērš uzmanība, no kāda ūdens tiek gatavota kafija. «Sabiedrībā pastāv plaši izplatīts mīts, ka uz katru izdzerto tasi kafijas ir nepieciešams izdzert papildu glāzi ūdens, jo cilvēki ir dzirdējuši, ka kafija atūdeņojot organismu,» stāsta uztura speciāliste. «Daudzi to saista ar kafijas sastāvā esošo kofeīnu, tāpēc cenšas dzert dzērienus, kuros šīs vielas nav. Tie, kas tic šim mītam, cenšas to kompensēt ar papildu glāzi ūdens. Steidzu mierināt visus kaislīgos kafijas cienītājus: tiem, kuri regulāri dzer kafiju mērenā daudzumā (līdz 4 tasītēm dienā), kafija neizraisa pastiprinātu dehidratāciju.» Savukārt, lai kafija būtu garšīga, ir jāparūpējas par ūdens kvalitāti, kas tiek izmantots kafijas pagatavošanai, jo tas tieši ietekmē kafijas garšas īpašības. Ir ieteicams kafijas automātā neliet parastu ūdensvada ūdeni vai cietu ūdeni no pudelēm, kas var sabojāt ierīci, bet izmantot tikai kvalitatīvu mīkstu ūdeni.