Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

VĒRTS PAMĒĢINĀT: Nātru diēta

© depositphotos.com

Ne tikai mazdārziņu īpašniekiem pavasaros ir lieliskas iespējas nodrošināt organismu ar ekskluzīviem vitamīniem, kas iegūstami, dažādos veidos lietojot uzturā nātres.

Tās pašas, ko daudzi uzskata par dzēlīgām nezālēm un iznīdējamiem augiem.

Patiesībā nātres ir teju vai dabas aptieka, jo tajās daba koncentrējusi gan askorbīnskābi, gan karotīnu, gan A, B, E, K vitamīnus un daudzus mikroelementus. Šī «nezāle» noder un arī tiek lietota (arī dažādos tēju maisījumos) organisma atjaunošanas kūrēs, jo tā noder arī kā detoksa augs.

Varbūt kādam varētu šķist neticami, ka nātru diēta vispār iespējama, bet tieši šo augu iesaka pavasaros lietot, lai palīdzētu organismam atbrīvoties no ziemā uzkrātajiem toksīniem, bet līdz ar tiem - no liekiem kilogramiem. Jo nātres ir ne tikai urīndzenošs līdzeklis, kas palīdz organismam tikt vaļā no liekā šķidruma, bet arī normalizē vielmaiņu, uzlabo zarnu trakta darbību, samazina cukura līmeni asinīs, kā arī noder nervu sistēmas stabilizēšanai. Jo īpaši svarīgi - uzsākot kaut ne īpaši stingru diētu, organismam tiek radīts stress, bet nātru lietošana uzturā noder arī stresa mazināšanā. Ļoti laba ziņa - nātres mazina izsalkuma sajūtu.

Vislabāk, protams, izvēlēties jaunos dzinumus, turklāt tos būs arī «nesāpīgi» ievākt. Ja vien iespējams, pavasarī savāktos dzinumus vajadzētu izžāvēt, lai tie būtu pieejami laikā, kad vēlākajos mēnešos tie jau piederēs vēsturei.

Nātru diētas receptes

Novārījums. Divas ēdamkarotes svaigu nātru apliet ar 250 ml karsta, bet ne verdoša ūdens, ļaut ievilkties apmēram pusstundu. Apmēram trešo daļu no novārījuma dzert pusstundu pirms katras ēdienreizes. Jau pēc pāris dienām var samazināties svars, kā arī uzlaboties ādas krāsa.

Uzlējums. Svaigas nātru lapas aplej ar degvīnu (proporcijā 2:5), trauku apsedz ar marli un noliek saulainā vietā, pēc diennakts trauku novieto tumšā vietā istabas temperatūrā. Divas reizes dienā maisījumu apmaisot, to «notur» astoņas dienas, izkāš. Lieto vienu tējkaroti pirms ēšanas, kā arī pirms gulētiešanas. Degvīna vietā var lietot vīnogu vīnu.

Sula. Ja iespējams iegūt pietiekami daudz nātru, ļoti labi ir uzturā lietot nātru sulu - pa vienai tējkarotei (izšķīdinātas 50-100 ml ūdens) trīs reizes dienā pirms ēšanas.

Tēja. Tās pagatavošanai var izmantot gan svaigas, gan kaltētas nātres. Apmēram vienu ēdamkaroti drogu aplej ar glāzi karsta ūdens, ļauj ievilkties 15-20 minūtes, lieto apmēram pusstundu pirms ēšanas.

Diētiska zupa. Tai būs nepieciešami nātru jaunie dzinumi, burkāns, selerijas sakne, sīpols un kartupelis. Dārzeņus novāra, tiem pievieno nātres. Ja vēlas, var pievienot olu, sāli un piparus, bet pēdējie, kā zināms, organismā aiztur šķidrumu, tāpēc, ja ir mērķis atvadīties no dažiem liekiem kilogramiem, ja vien iespējams, no tiem vajadzētu izvairīties.