Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Ieteikumi, kā saudzēt savas aknas

© pixabay.com

Ne velti aknas mēdz dēvēt par mūsu organisma dzinēju vai motoru – tās ir ne tikai mūsu organisma viens no lielākajiem orgāniem, bet arī galvenais, kas atbildīgs par vielmaiņas procesiem cilvēka ķermenī. Viss, ko ēdam un dzeram, arī tas, kādus medikamentus lietojam, ietekmē aknu veselības stāvokli. Kā parūpēties par to, lai aknas būtu veselas? Ieteikumus sniedz farmaceite Ieva Zvagule.

“Aknas patiesi ir mūsu organisma “superorgāns” - tās veic ļoti daudz nozīmīgu funkciju. Galvenais aknu uzdevums ir attīrīt vai neitralizēt cilvēka asinīs esošās kaitīgās vielas, turklāt tās piedalās arī olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku un citu vielu sintēzē. Par aknu svarīgumu norāda arī to apmēri un smagums - pieauguša cilvēka aknas sver aptuveni 1 - 1,5 kg,” skaidro farmaceite Ieva Zvagule.

Superorgāna” funkcionalitāte

Aknas veic vairākas organismam nozīmīgas funkcijas. Pirmkārt, aknas īsteno sintēzes procesu, kura rezultātā rodas vairākas cilvēka organisma veiksmīgai darbībai nepieciešamās vielas, piemēram, asins recēšanas faktori, olbaltumvielas, holesterīns un citas. Otrkārt, aknas veic arī organisma atindēšanas jeb detoksikācijas funkciju - gan no āra vides, gan vielmaiņas procesu laikā mūsu organismā nonāk dažādas toksiskas vielas, un aknas rūpējās par to izvadīšanu no organisma. Treškārt, orgānam ir būtiska loma arī gremošanas funkciju nodrošināšanā, jo viena no galvenajām aknu funkcijām ir ražot žulti. Žults aknās tiek ražota nepārtraukti, savukārt žults rezerves tiek noglabātas žultspūslī. Žultsskābē ir vielas, kas nepieciešamas tauku sagremošanai. Visbeidzot, “superorgāns” rūpējas arī par cirkulējošā asins daudzuma un glikozes līmeņa regulēšanu, veicina minerālvielu un vitamīnu apmaiņu, kā arī tās noārda savu laiku nodzīvojušās asins šūnas, hormonus un tās vielas, kas uzņemtas, lietojot medikamentus.

“Atšķirībā no citiem orgāniem, aknu darbības traucējumi par sevi neliek manīt uzreiz - itin bieži, kad cilvēkam iesāpas labais sāns, tiek secināts, ka pie vainas ir aknas. Tomēr aknas salīdzinoši reti rada sāpes, kaut ikdienas steigā cilvēki bieži vien to pieņem par vienīgo risinājumu sāpēm labajā pakrūtē. Realitātē aknas liek par sevi manīt tikai tad, kad ir jau apstājusies vai traucēta aknu darbība, un tādā gadījumā steidzami ir jādodas pie ārsta,” stāsta farmaceite.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā