Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

PAMĒĢINI: Septiņi vienkārši veidi, kā pavasarī justies viegli un veselīgi

BAUDIET DZĪVI LĒNĀK. «Sāciet klausīties, ko ķermenis saka priekšā, pamēģiniet meditāciju vai atvēliet laiku apzinātām vientulības pauzēm katru dienu. Pārstājiet steigties, baudiet dzīvi lēnāk un vieglāk,» iesaka jogas studijas Urban Yoga pasniedzēja Liene Krauze © Publicitātes foto

Pavasarī, kad saule aust krietni agrāk, ir svarīgi pakārtoties gadalaiku maiņai, un tas nozīmē sava ikdienas režīma pielāgošanu dabai.

Jogas studijas Urban Yoga pasniedzēja Liene Krauze, aicinot pievērst uzmanību pārmaiņām ēdienkartē un fiziskajās aktivitātēs, iesaka septiņus vienkāršus veidus, kā pavasarī justies viegli un veselīgi.

1. Dabiskie diennakts ritmi ietekmē možumu, regulējot tā sauktā miega hormona jeb melatonīna līmeni, kas tumsā padara mūs lēnākus. Tāpēc - mostieties līdzi saulei un pastiepiet dienas gaišo daļu garāku.

2. Sāciet dienu ar glāzi silta ūdens un kustību. Ūdenim pēc izvēles varat pievienot kādu garšu: citronu, piparmētru, apelsīnu, ingveru. Noteikti izkustieties vēl pirms brokastīm. Tas ir svarīgi, jo tādējādi iedarbināsiet ne tikai vielmaiņu pirmajai ēdienreizei, bet arī uzlabosiet noskaņojumu - fiziskās aktivitātes dabiski paaugstina laimes hormona dopamīna līmeni. Un nav būtiski, vai noskriesiet piecus kilometrus, aiziesiet uz spēka treniņu vai tikai uz mirklīti aplaimosiet jogas paklājiņu ar pāris āsanām. Jebkura kustība ir labs veids, kā sākt dienu. Galvenais ir veidot veselīgu ieradumu un ļaut tam turpmāk dabiski attīstīties pašam. Neslinkojiet un, tāpat kā tīrāt zobus, katru rītu arī kustieties.

3. Ziniet savus mērķus, skaidri tos formulējiet, turklāt domājiet par tiem pozitīvi. Tāpat kā ķermeni, arī prātu var vingrināt. Ik dienu atcerieties, ko tieši un kāpēc vēlaties panākt. Piemēram, ja vēlaties panākumus sportā, rīkojieties tā, lai paši būtu enerģiski, spēcīgi un labā formā. Ja vēlaties būt slaidi, tievi un viegli, apzinieties, kāpēc, un veltiet šim rituālam kaut pāris minūtes. Jo cilvēkam veselīgāka pašapziņa, jo vieglāk ir sasniegt mērķus.

4. Brokastīs izvēlieties saliktos ogļhidrātus kombinācijā ar šķiedrvielām - putras, pārslas, graudaugus. Tie sniedz vienmērīgu un ilgu enerģiju. Uzticieties vietējiem produktiem bez lieki pievienota cukura. Ja ēdīsiet ko mākslīgi saldu, strauji krītoties cukura līmenim vien nelielu mirkli pēc maltītes, pavājināsies organisma aizsargspējas. Garšai varat izmantot žāvētus augļus, ogas, dārzeņus, to pulverus un atšķirīgas garšvielas.

5. Pusdienās un vakariņās izvēlieties arvien vairāk svaigu zaļumu un dārzeņu, iestiprinieties ar olbaltumvielām - pākšaugiem, ogļhidrātu devu atstājot augļiem desertā vai vēl labāk - brokastīm. Arī pirms šīm ēdienreizēm neaizmirstiet izdzert glāzi ūdens. Samaziniet saldumu, alkohola un kofeīna apjomus, tos atļaujieties tikai īpašos gadījumos un svētku reizēs. Šāda pieeja ļaus līdzsvarot miega režīmu, jo lieki nestimulēs nervu sistēmu. Ik nakti guliet astoņas stundas, lai no rīta kafiju neprasās nemaz.

6. Pārstājiet ēst pāris stundas pirms gulētiešanas, ieturiet vismaz 12 stundu pauzi starp vakariņām un brokastīm. Ja strādājat regulāru darba laiku, ņemiet brokastis līdzi uz darbu - notiesāsiet kafijas vietā pirmajā pārtraukumā. Un noteikti izvēlieties savam svaram un dzīvesveidam atbilstošas porcijas. Labāk apēdiet mazāk. Ja izsalkums nepazūd, pēc pāris stundām uzkodiet ko veselīgu - saldos burkānus, kādu ābolu, sauju riekstu.

7. Vairāk uzturieties svaigā gaisā. Aktīvs dzīvesveids ikdienā nodrošina lielisku pamatu nopietnākiem treniņiem, kurus, tuvojoties vasarai, gribēsies atsākt.