Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Latvijas iedzīvotāji olas krāsos ar dabas materiāliem

© F64

Lielākā daļa jeb 95,6% aptaujāto plāno svinēt Lieldienas, turklāt gandrīz visi svinētāji jeb 99,5% krāsos arī olas. Kopumā vērtējot, lielākais svinētāju īpatsvars ir Zemgalē, savukārt mazākais – Latgalē, liecina veikalu tīkla "top!" aptauja sociālajās vietnēs.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem populārākais (62%) olu krāsošanas veids ir ar dabas materiāliem, tostarp sūnām, zariņiem, tējām, lapām, graudiem, mizām, bet otrs iecienītākais - ar speciālajām krāsām (12%). Tāpat tiek minēta arī olu dekorēšana ar uzlīmēm (7%) un krāsošana ar krītiņiem/flomāsteriem (3%). Pie citiem atbilžu variantiem minēta arī briljantzaļā spirta šķīduma jeb "zeļonkas" izmantošana, olas sazīmēšana ar sveču vasku pirms vārīšanas. Savukārt ietīšanai tiek izmantoti diegi, gumijas, zeķubikses, zīds, kaklasaites, marle u.c. materiāli.


Atbildot uz jautājumu par olu izvēli krāsošanai, visbiežāk respondenti norādījuši gan brūnās, gan baltās olas (62%), 22% gadījumu atkarībā no piedāvājuma veikalā, 10% - izvēle ir par labu tikai baltajām, savukārt 5% - tikai brūnajām. Tāpat pie izvēlēm minēta pašu laukos sadēto olu pieejamība, kā arī paipalu olas.