Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Kā izvēlēties labu sarkanvīnu?

© F64

Vīna izvēle ir vesela zinātne, kas prasa pieredzi, gatavību apgūt jaunas zināšanas un piedzīvojumu meklētāju garu, lai eksperimentētu ar jaunām garšas niansēm.

Īpaši uzmanīgiem ar vīna izvēli jābūt tiem, kas tikko sākuši ceļojumu vīnu pasaulē - ir viegli apjukt, stāvot pie plaukta ar plašu dzērienu izvēli. Lai atvieglotu iepirkšanās procesu, veikalu tīkls „AlkOutlet" kopā ar Latvijas ievērojamākajiem vīnziņiem ir sagatavojis noderīgus padomus sarkanvīna izvēlē, kas palīdzēs atrast labāko variantu un piemeklēt tīkamāko garšu.

Lai saprastu, kādu vīnu izvēlēties, ir jāatbild uz diviem svarīgiem jautājumiem. Pirmais - kādam mērķim vīns tiek izvēlēts? Ja vīns ir paredzēts sarīkojumam pie dabas ar šašlikiem un vienkāršām uzkodām, ir vērts skatīties uz vieglu vīnu plauktu, turpretī dārgs un piesātināts vīns tādā pasākumā nebūs iederīgs. Ja sarīkojums ir svinīgs un paredz solīdu ģērbšanās stilu, arī vīnam jābūt pienācīgas kvalitātes.

Otrs punkts, kam jāpievērš uzmanība, ir katra paša garšas izjūta. Nav jāiegaumē visu degustēto vīnu garša un zīmols, taču būtu ieteicams iemācīties pamata vīnogu šķirnes, lai, redzot vēl nepazīstamu vīnu, varētu paredzēt, ko no tā var gaidīt. Vieglajos augļu vīnos ir maz tanīnu - vielu, kas rada velkošo sajūtu, tiem parasti ir gaišāka krāsa un rotaļīgāks noskaņojums. Ja vēlaties šādu vīnu, meklējiet itāļu Valpoličellas reģiona un ‘Barbera’, granātābolu un Austrālijas ‘Tarrango’ vīnu. Ja vīns ir tumšs un ar biezu konsistenci, arī garša būs komplicētāka: sajutīsit upenes, šokolādi, mentolu un koksnes nianses. Ja šādas garšas uzrunā, lieciet iepirkumu grozā ‘Merlot’, ‘Cabernet Franc’, ‘Cabernet Sauvignon’, „Barolo" un ‘Negroamaro’ vīnu. Ja prasās pēc mēreni izteiktas un maigas garšas, meklējiet vīnus, kas ražoti no vīnogām ar biezu mizu. To garšas buķetē dominēs vaniļa, plūmes, zemenes, avenes un dažādi garšaugi. Šādu garšu cienītājiem noteikti patiks ‘Nero d’Avola’, Rjohas, Jaunās pasaules ‘Pinot Noir’ un ‘Merlot’ vīns. Visbeidzot, vīni ar izteikti spēcīgu, specifisku, pikantu un piparotu buķeti parasti tiek izturēti ozolkoka mucās. Tie ir ‘Primitivo’, ‘Pinotage’, Argentīnas ‘Malbec’ un Jaunās pasaules ‘Shiraz’, ‘Syrah’ vīni.

Pasniegšanas māksla

Regulāri degustējot vīnus, drīz vien kļūst skaidrs, ka daži vīni vislabāk garšo atdzesēti, bet citi ir baudāmi tikai istabas temperatūrā, jo aromātiskās vielas, kas atrodas vīnos, atklāj garšas buķeti dažādu temperatūru ietekmē. Tieši tāpēc izvēlētā temperatūra var vai nu sabojāt, vai atvērt vissmalkākās vīna garšas buķetes nianses. Pussausajiem un viegli sausajiem sarkanvīniem ieteicamā pasniegšanas temperatūra ir 10-12 °C, saldie sarkanvīni atklāsies 14-16 °C temperatūrā.

Ir ļoti svarīgi pasniegt vīnu skaistās, kvalitatīvās glāzēs. Ne velti mēdz teikt, ka glāzes kvalitāte ietekmē arī vīna garšas uztveri. Labai sarkanvīna glāzei ir paplats, apļveida kauss, kas augšdaļā ir nedaudz sašaurināts, tādējādi ļaujot izbaudīt katram sarkanvīnam raksturīgo aromāta buķeti. Sarkanvīna glāžu tilpums parasti ir 100-350 ml, to piepilda līdz vienai trešdaļai vai pusei glāzes tilpuma.

Saderība ar ēdienu

Sarkanvīna saderība ar ēdienu ir ļoti komplicēta, jo sarkanvīns nav viens, vienots jēdziens - tie ir ļoti dažādi, katrs ar savu, dažkārt spītīgu, raksturu. Viegls vīns būs baudāms kopā ar gaļu, grilētiem ēdieniem, ceptu vistu un cūkgaļu, šašliku, šķiņķi, zivīm, mēles delikatesēm un krēmīgu pastu. Tumšas krāsas un komplicētas garšas, kā arī pikantie vīni sader ar sarkano gaļu, grilētiem ēdieniem, biezām mērcēm, pīli, zosi, medījumu, kūpinātām desiņām, taču izvairieties tos pasniegt kopā ar aukstajiem gaļas ēdieniem un atcerieties, ka šādi vīni mazliet noplicina zivs garšu un var konfliktēt ar pikantiem ēdieniem. Savukārt viegli vīni, kas nav stiprāki par 11,5 %, ideāli sader ar vieglām uzkodām: balto gaļu, desu un maigiem sieriem. Arī paša garšas izjūtām un vēlmēm neapšaubāmi ir liela nozīme vīna saderības ar ēdienu veidošanā, tāpēc ikviens ir aicināts eksperimentēt un atrast savas oriģinālās kombinācijas.