Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Pavasari gaidot, saēsties pankūkas

© depositphotos.com

Ja kādai tautai ir kāda garšīga tradīcija, tad citas to labprāt pārņem. Var nezināt valodu, nesaprast reliģisko pārliecību, uzskatus un priekšstatus, bet kā gan var nesaprast pankūkas?

Tās vienkārši jācep un jāēd.

Pavadot ziemu un sagaidot pavasari, mielošanās ar apaļām pankūkām - saules un dzīvības simbolu - ir tradīcija daudzām pasaules tautām. Saknes šai ierašai sniedzas pirmskristietības ērā. Citu zemju vidū īpaši izceļas Krievija, kur pankūkas pirms pareizticīgo lielā gavēņa var cept un ēst veselas septiņas dienas no vietas. Šis periods, ko sauc par Masļeņicu, arī siera vai sviesta nedēļu un vēl daudzos citos vārdos, šogad ir no 12. līdz 18. februārim. Ticīgajiem tas ir pirmsgavēņa pārejas periods, kad vairs nedrīkst ēst gaļu, bet vēl atļauti piena produkti, olas, zivis. Cepšanas maratons sākas pirmdienā, kad Masļeņicu sagaida. Sena tradīcija prasa pirmās pankūkas veltīt aizsaulē aizgājušo senču piemiņai, tāpēc tās esot jācep klusējot, bet pati pirmā jāizbaro putniņiem vai jāatdod nabagam. Otrdienā, pankūkas cepot un ēdot, notikušas dažādas izdarības precinieku piesaistīšanai, trešdien sievasmāte gaidījusi znotu ciemos uz pankūkām, ceturtdien rīkotas plašas kopīgas izklaides - vizināšanās ar zirgiem, dūru cīņas, sniega cietokšņu ieņemšana un dzīres, kur arī jāapēd daudz pankūku. Piektdienā sievasmāte posusies atbildes vizītē uz pankūkām pie meitas un znota ģimenes, bet sestdienā vedekla aicinājusi uz pankūkām vīra radus, savukārt svētdien cilvēki lūguši cits citam piedošanu par aizvadītā gada nesaskaņām, iebaudījuši pankūkas vēl pēdējo dienu un noslēgumā dedzinājuši salmu lelli.

Kāpēc gan arī mums neizcept kādu garšīgu pankūku? Receptes ir visai daudzveidīgas, sākot no askētiski pieticīgām līdz tik bagātīgām, ka var paēst no vienas vienīgas pankūkas. Vēl lielāku dažādību iespējams panākt, gatavojot pildījumu un izvēloties piedevas. Sava loma ir arī pildīto pankūku formai. Lai pankūkas varētu pasniegt siltas, tās piepilda un pēc tam sasilda cepeškrāsnī, dziļā pannā vai reizēm - karstā ūdens peldē. Tās nav ieteicams likt citu citai virsū. Lieti noder arī mikroviļņu krāsns. Visvienkāršākais veids ir apcept pankūku no vienas puses, apgriezt otrādi, vienu pusi pārlikt ar pildījumu, otru pārlocīt tai pāri un apcept no abām pusēm, apgriešanai izmantojot lāpstiņu vai platu nazi. Pankūku var locīt arī četrās daļās: vispirms apcep no abām pusēm, pārklāj ar pildījumu, tad, nespiežot un neblīvējot, saloka uz pusēm un vēlreiz uz pusēm. Ja pankūka izrāda tieksmi atritināties, to sasprauž ar dekoratīvu plastmasas iesmiņu vai kulinārijas irbulīti, kam galā var uzspraust kādu pieskaņotu rotājumu - vīnogu, zemeni, augļu un dārzeņu gabaliņus u.c. Pankūku var arī vienkārši pārklāt ar pildījumu un satīt rullītī, drošības pēc saspraužot ar irbulīti, ko pirms pasniegšanas izņem. Mēdz arī pirms sarullēšanas ielocīt divas pretējās pankūkas malas vai locīt pankūku tradicionālajā aploksnes veidā. Labi izskatās pauniņas veidā noformēta pankūka: pildījumu liek vidū, malas saņem kopā un sasien ar dekoratīvu lentīti, sīpolloku vai kāda garšauga stiebru.

***

Receptes

Veģetārās pankūkas

Sastāvdaļas:

500 ml ūdens, 1 melnās tējas maisiņš,

8 - 9 ēdamkarotes kviešu miltu,

2 ēdamkarotes cukura, šķipsniņa sāls,

2 ēdamkarotes augu eļļas, 1/2 tējkarote sodas,

1 ēdamkarote citronu sulas

Pagatavošana:

200 ml ūdens uzvāra, aplej tējas maisiņu, ļauj ievilkties piecas minūtes. Tēju lej bļodā, pievieno 300 ml ūdens, tajā izšķīdina cukuru un sāli, pieber miltus un sakuļ viendabīgu mīklu. Pievieno eļļu un sodu, kas aplieta ar citronu sulu, visu vēlreiz samaisa. Lej plānā kārtiņā uz sakarsētas pannas, cep aptuveni vienu minūti no katras puses.

Pankūkas ar ieraugu

Sastāvdaļas:

2 glāzes piena, 1 glāze miltu (ar kaudzīti),

1/2 paciņas sausā rauga,

3 ēdamkarotes cukura, 1 - 2 olas,

šķipsniņa sāls, 2 - 3 ēdamkarotes augu eļļas

Pagatavošana:

Vienu glāzi piena nedaudz sasilda, pievieno raugu un šķipsniņu cukura, izšķīdina. Iejauc pusi miltu, sakuļ, lai nebūtu kunkuļu. Trauku pārsedz un atstāj uzrūgt siltā vietā aptuveni uz stundu. Olas sakuļ ar atlikušo cukuru, pievieno ieraugam, iekuļ atlikušos miltus un pa daļām pievieno atlikušo pienu, beigās - augu eļļu. Mīklu uzraudzē, samaisa un vēlreiz uzraudzē. Cep kā plānās pankūkas.

Cariskās pankūkas

Sastāvdaļas:

300 ml piena, 150 ml ūdens, 2 glāzes miltu,

90 g sviesta, 3 olas, 2 ēdamkarotes cukura,

šķipsniņa sāls, 1 tējkarote cepamā pulvera,

eļļa cepšanai, 120 g sarkano ikru

Pagatavošana:

Olas sakuļ ar cukuru un sāli, pieber miltus un cepamo pulveri, viendabīgi samaisa. Pievieno pienu, ūdeni un izkausētu sviestu, ātri sajauc mīklu. Uz karstas pannas uzpilina nedaudz eļļas, cep pankūkas no abām pusēm zeltainas, pārloka uz pusēm un vēlreiz uz pusēm. Līdz pasniegšanai tur siltumā, atsevišķā trauciņā liek galdā ikrus.

Kefīra pankūkas

ar banāniem

Sastāvdaļas:

2 glāzes miltu, 2 glāzes kefīra, 1 glāze ūdens,

3 ēdamkarotes cukura, 2 olas,

3 ēdamkarotes augu eļļas, eļļa cepšanai

Pildījumam:

3 banāni, 50 g sviesta, 2 ēdamkarotes cukura,

50 ml apelsīnu sulas

Pagatavošana:

Kefīru sajauc ar miltiem, olām, cukuru, sodu un eļļu. Kad masa viendabīga, ātri pielej ūdeni un sajauc. Cep pankūkas uz pannas nelielā eļļas daudzumā no vienas puses. Atsevišķā pannā izkausē sviestu, pievieno cukuru un cep, līdz tas sāk karamelizēties, pieliek šķēlītēs sagrieztus banānus, pielej apelsīnu sulu un maisot vēl kādu brīdi cep. Pildījumu liek katras pankūkas apceptās puses vidū, satin aploksnes veidā, vēlreiz apcep uz pannas un pasniedz.