Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja

Skriešanas faniem ir jaunāki kauli

© depositphotos.com

Cilvēkiem, kuri regulāri nodarbojas ar skriešanu, kaulu smadzeņu novecošana ir lēnāka nekā sēdoša dzīvesveida piekopējiem, noskaidrots pētījumā Dīkina universitātē Austrālijā, raksta Medical Daily.

Pētījumā tika apsekoti 100 dalībnieki 25-35 gadu vecumā, kuriem nebija kaulu un locītavu slimību. Zinātnieki atklāja, ka cilvēkiem, kuri nedēļā noskrien 5,5 jūdzes (aptuveni 9 km), kaulu smadzeņu stāvoklis atbilst vecumam, kas ir par vienu gadu mazāks nekā faktiskais. Savukārt tiem, kuri nedēļā skrien 12,5 jūdzes (aptuveni 20 km), kaulu smadzenes ir līdz pat astoņiem gadiem jaunākas nekā tiem, kuriem ir sēdošs dzīvesveids.

Zināmu labumu kaulu veselībai dod pat regulāra lēnā skriešana. Ir divu veidu - sarkanās un dzeltenās - kaulu smadzenes. Sākumā cilvēkam dominē sarkanās kaulu smadzenes, kas ražo sarkanos asinsķermenīšus, bet ar gadiem arvien vairāk kļūst dzelteno kaulu smadzeņu, kas pēc savas uzbūves vairs nav kaulu smadzenes, bet gan taukaudi un saistaudi. Lielāks dzelteno kaulu smadzeņu īpatsvars veicina kaulu trauslumu. Tiem, kuri nodarbojas ar skriešanu, kauli saglabājas labāk arī salīdzinājumā ar tiem, kuri nodarbojas ar riteņbraukšanu, pēdējiem rezultāts bija praktiski tāds pats kā sēdošajiem.