Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Kā rīkoties, ja telpās ir sauss gaiss?

PALĪDZ TELPAUGI. Istabas puķes spēj labi mitrināt gaisu un kalpo arī kā savdabīgs mikroklimata indikators: ja lapas sāk čokuroties un dzeltēt, tad varbūt gaiss ir pārāk sauss © depositphotos.com

Ko darīt, ja apkures sezonā, jo sevišķi daudzdzīvokļu namos ar centrālapkuri, gaiss ir pārāk sauss? Problēmu vēl vairāk saasina visuresošie televizori, datori, printeri, kopētāji un cita biroju tehnika, kas nav retums arī mājās. Sausais gaiss ne tikai rada neērtības, bet arī negatīvi ietekmē pašsajūtu un veselību. Par laimi, situācija ir labojama, izmantojot gan dārgas gaisa mitrināšanas ierīces, gan pavisam vienkāršus un lētus līdzekļus.

Ko sausais gaiss nodara

Normāls relatīvais gaisa mitrums telpās turas 30-60% robežās, bet optimālais gaisa mitrums ir 45-50%. Telpās, kur uzturas bērni, eksperti iesaka sekot, lai tas būtu 50%. Aprēķināts, ka cilvēka ķermenī ir aptuveni 65% ūdens. Tas tiek izvadīts no organisma dažādos ceļos, tajā skaitā - ar izelpoto gaisu (ap 350 g diennaktī) un ar sviedriem (500-600 g diennaktī). Ja vidē, kur cilvēks uzturas, gaisa mitrums ir zemāks par 40%, tad šķidruma zudumi pieaug.

Precīzai relatīvā gaisa mitruma mērīšanai lieto higrometrus un psihrometrus. Taču arī tad, ja šādu ierīču mājās nav, mēs ļoti labi jūtam, ka telpā ir sauss gaiss - par to signalizē pašsajūta: kļūst sausa āda, pastiprināti elektrizējas mati, bieži parādās sausuma sajūta mutē un «skrāpēšanās» kaklā, jo sevišķi - no rīta pēc pamošanās. Sausā gaisa ietekmē sabiezē deguna un rīkles gļotādas izdalījumi, tāpēc ir apgrūtināta elpceļu pašattīrīšanās un lielāks kļūst risks saslimt ar dažādām elpceļu infekcijām, pat ja cilvēks nedodas ārā un nesaaukstējas. Elpceļu gļotādai nepatīk arī krasais kontrasts starp apstākļiem, kas valda telpās un laukā, tai ir grūti pielāgoties, vairākas reizes dienā no auksta un mitra gaisa nonākot siltā un sausā. Sausais gaiss veicina arī acu apsārtumu, miegainību, galvassāpes, alerģiju saasināšanos un darbspēju kritumu.

Kā mazināt sekas

Lai cik auksts laiks, mājoklis noteikti regulāri jāvēdina arī ziemā. Mūsdienīgas konstrukcijas logos ir iestrādāta ziemas vēdināšanas funkcija: vērtne atvirzās par 3-5 mm, notiek gaisa apmaiņa, un tas nerada siltuma zudumus. Temperatūrai telpās, kur uzturas cilvēki, jāturas 18-22 oC robežās. Pat ja kāds no mājokļa iemītniekiem ir gulošs slimnieks vai tobrīd cīnās ar gripu, viņš silti jāsasedz un jāļauj telpā ieplūst svaigam gaisam. Pārējiem katru dienu nepieciešams kādu laiku pastaigāties ārā. Ar sausā gaisa sekām mēs cīnāmies, lietojot mitrinošus sejas un ķermeņa ādas kopšanas līdzekļus, sezonai piemērotu matu kosmētiku, kā arī dažādus dabiskas izcelsmes produktus deguna gļotādas attīrīšanai un mitrināšanai, piemēram, iecienīts līdzeklis ir jūras ūdens aerosoli. Arī ziemā jāuzņem pietiekami daudz šķidruma, vēlams dzert siltas tējas. Tā kā sausā gaisā daudz brīvāk lidinās putekļi, nepieciešama biežāka un rūpīgāka telpu mitrā uzkopšana.

***

Gaisa mitrināšanas paņēmieni

Atkarībā no interjera īpatnībām un no tā, cik izteikta ir problēma, var izmantot gan līdzekļus, kas pazīstami kopš vecmāmiņu laikiem, gan mūsdienīgus risinājumus. Mitrinot gaisu, ir iespējams būtiski uzlabot telpu mikroklimatu.

• Trauki ar ūdeni. Vienkāršs risinājums ir apkures radiatoru vai citu sildķermeņu tuvumā izvietot traukus ar ūdeni. Tie var būt speciāli uz radiatoriem liekami keramikas vai plastmasas trauki, vienkārši bļodas, ietilpīgas krūzes, vāzes, burkas. Jāatceras traukus laiku pa laikam izmazgāt, lai tie nepieglumētu un sastāvējies ūdens nekļūtu par barotni kaitīgiem mikroorganismiem. Ja platība nav liela un gaiss ir tikai nedaudz sausāks par vēlamo, cilvēki vienkārši mēdz atstāt vaļā durvis uz vannasistabu, kas parasti ir vismitrākā telpa mājoklī, un gaisa mitrums izlīdzinās.

• Oriģināli pašu gatavoti ūdens trauki. Šim nolūkam vajadzīgs dekoratīvs ārējais trauks, piemērota lieluma ūdensnecaurlaidīgs iekšējais trauks, akmentiņi, ūdensizturīga līme un smiltis, ja vēlas - arī dažādi dekoratīvi elementi pēc savas gaumes. Iekšējo trauku ieliek ārējā, ja starp tiem veidojas tukšums - to aizpilda ar smiltīm. Trauka iekšpusi un malas aplīmē ar akmentiņiem, gliemežvāciņiem, dekoratīvām stikla lodītēm utt.

• Istabas augi. Telpaugu klātbūtne izdaiļo interjeru un spēj labi mitrināt gaisu, turklāt istabas puķes ir arī savdabīgs mikroklimata indikators: ja lapas sāk čokuroties un dzeltēt, tas var nozīmēt, ka gaiss ir pārāk sauss. Taču jāuzmanās, lai nekristu otrā galējībā - ja telpaugu ir pārāk daudz un tie piedevām tiek pārlaistīti, uz augsnes un podiņu malām veidojas pelējums, kas var sekmēt alerģiskas problēmas.

• Mitri auduma gabali. Uz apkures radiatoriem, ja to konstrukcija atļauj, novieto vairākkārt salocītus mitrus auduma gabalus, piemēram, frotē dvieļus. Kad tie izžūst, samitrina atkal. Laiku pa laikam audums jāizmazgā. Ja ar to nepietiek, pāri telpai var izvilkt veļas auklas un uz tām karināt lielākus mitra auduma gabalus. Citi mēdz uz auklām istabā vienkārši žāvēt veļu. Šis risinājums ne vienmēr ir estētiski pieņemams. Internetā atrodams arī ieteikums ar smidzināmo pudeli regulāri izsmidzināt ūdeni uz aizkariem.

• Dekoratīvās istabas strūklakas. Tādas nopērkamas gan lielajos mājlietu veikalos, gan interneta veikalos, dažādās formās un izmēros. Tiek apgalvots, ka krītošā ūdens šalkoņa rada harmonizējošu, vienlaikus nomierinošu un uzmundrinošu iespaidu. Tas gan jāvērtē katram pašam.

• Mitrināšana ar tvaiku. Reizēm gaisa mitrināšanai pietiek ar to, ka telpā ir elektriskā tējkanna, kas tiek periodiski uzvārīta, ļaujot tvaikam izplūst gaisā. Šī metode nav droša, ja mājās ir mazi bērni. Nopērkami arī speciāli gaisa mitrinātāji, kas izpūš tvaiku un turklāt lietojami arī inhalācijām, pievienojot ēteriskās eļļas vai speciālus sastāvus. Arī tiem jāatrodas vietā, kur nevar piekļūt bērni un mājdzīvnieki.

• Gaisa mitrinātāji un attīrītāji. To cenas svārstās no dažiem desmitiem līdz dažiem simtiem eiro. Nopērkami gan tvaika, gan ultraskaņas gaisa mitrinātāji ar jonizatoru vai bez tā, ierīcei var būt arī putekļus savācošs un dezodorējošs filtrs, pat smaku sensors. Tie paredzēti dažādai telpu platībai, dizains var būt funkcionāli neuzkrītošs vai dekoratīvs, piemēram, bērnistabai šīs ierīces var būt dažādu dzīvnieciņu veidolā. Gaisa mitrinātājs - attīrītājs uztur telpā optimālu mitruma līmeni un vienlaikus attīra gaisu no piesārņojuma. Kvalitatīva ierīce darbojas klusi, un vienīgais, kas jādara, - laiku pa laikam jāpapildina tilpnē ūdens un jāparūpējas par ierīces atkaļķošanu ar speciālu sastāvu, ja ūdens ir ciets. Iespējama arī dabisku ēterisko eļļu pievienošana, kurām ir papildu iedarbība, piemēram, citrusaugu eļļas ir atsvaidzinošas, uzmundrinošas, veicina koncentrēšanos. Skuju koku ēteriskās eļļas palīdz atjaunot garīgo līdzsvaru, uzmundrina, lavandas ēteriskās eļļas iedarbība ir līdzsvarojoša, nomierinoša.