Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

Priesteris rāda gara ražojumus

AINAVAS. Priestera Gata Mārtiņa Bezdelīgas gleznas izstādē visu februāri būs aplūkojamas Alsungas muzejā. Lielākoties skatāmas ainavas ar Latvijas un Armēnijas skatiem. Armēnijā Gatis Mārtiņš ir biežs viesis un piedalījies arī turienes plenēros, atvedot uz mājām skice © Lauma MIGOVIČA, speciāli Neatkarīgajai

Šis ziemas laiks Alsungas Sv. Miķeļa Romas katoļu baznīcas priesterim un kapelānam Gatim Mārtiņam Bezdelīgam ir ļoti radošs. Alsungas muzejā atklāta viņa gleznu izstāde Armēnijas un Latvijas ainavas, kura būs skatāma visu februāri. Savukārt 1. februārī notiks Gata Mārtiņa dzejoļu un zīmējumu grāmatas Mēs sēdējām divatā atklāšana, kura ieraudzījusi dienas gaismu, pateicoties priestera drauga un skolotāja, Sanktpēterburgas Modernās mākslas muzeja direktora Aleksandra Ņekrasova atbalstam.

«Es gleznoju jau apmēram desmit gadus. Vairāk ainavas, pilsētainavas un portretus, kas ir apskatāmi arī pašreizējā izstādē,» atklāj priesteris un pastāsta, ka tolaik kalpojis Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē kā prāvests. Šajā vēju pilsētā daudzus gadus pastāv mākslas skola, un uz svētceltni nākuši arī šīs mācībiestādes pasniedzēji. Vārds pa vārdam, un sarunājuši, ka priesteri pamācīs zīmēšanā un gleznošanā. «Drīz pēc tam pavisam nejauši iepazinos ar Sanktpēterburgas Modernās mākslas muzeja darbiniekiem un direktoru Aleksandru Ņekrasovu, kurš man palīdzēja iet tālāk glezniecībā. Tagad jau arī Sanktpēterburgā bija apskatāma manu gleznu izstāde, un esmu viesojies arī tur organizētajos plenēros,» par savu draudzību ar krievu kolēģiem stāsta priesteris un saka, ka viņš gleznojot brīžos, kad jūt, ka ir nepieciešamība kaut kādā veidā izteikties. Viņam drīzāk tas ir sirdsdarbs, un, ja kāds paaicina, tad priesteris labprāt savus darbus dod. Darbi bijuši iepriekš apskatāmi izstādēs Alsungā, Liepājā un Sanktpēterburgā.

JAUNA. Februāra sākumā atvēršanas svētki būs grāmatai Mēs sēdējām divatā - smagas noskaņas dzejoļiem un zīmējumiem, kas veltīti mammas aiziešanai mūžībā / Lauma MIGOVIČA, speciāli Neatkarīgajai

Pirms pieciem gadiem G. Bezdelīga iepazina Armēniju. Un šīs valsts dabas skati kopš šā iepazīšanas brīža ir visai bieži gleznoti. Apskatāmi arī izstādē. «Tagad gandrīz katru gadu aizbraucu uz Armēniju - es ļoti priecājos iepazīt šo zemi. Armēnija ir vairāk tūristu neskarta zeme, un tur ir ļoti senas kristietības saknes. Starp citu, tā ir valsts, kura pirmā kristīgo ticību pieņēma kā valsts reliģiju. Man ir interesanti arī aplūkot senās baznīcas - gribu ieraudzīt šīs valsts pirmatnīgo, neskarto dabu. Tur tapušas daudzas skices, kuras vēlāk pārtapušas gleznās.»

Alsungas muzejā notika arī Gata Mārtiņa grāmatas Mēs sēdējām divatā atklāšanas svētki. «Par šo dzejoļu un zīmējumu pārtapšanu grāmatā nemaz nedomāju, bet Aleksandrs Ņekrasovs mani pierunāja. Dzejoļi un zīmējumi tapa man smagā brīdī - kad Mūžības ceļos devās mana mammīte, un es domāju, ka tas nav publiskojams,» stāsta grāmatas autors. Smagā brīdī tapušie dzejoļi nu pārtulkoti arī krievu valodā. Atvēršanas svētki pavisam drīz būs arī Sanktpēterburgā, un autors jau pošas tālajam ceļam.