Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Radīta īpaša kūka Dziesmu un deju svētkiem; kā tā garšo?

© Publicitātes foto

Dziesmu un deju svētki ir neatņemama Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa. Tadēļ par godu šiem, latviešiem tik nozīmīgiem svētkiem, pazīstamā kūku meistare Liene Zemīte radījusi īpašu svētku kūkas recepti. Tajā gardēde iekļāvusi tikai tradicionālas un Latvijas desertiem raksturīgas sastāvdaļas, kuras namamātes augstu vērtējušas no paaudzes paaudzē.

“Manuprāt, Latvijas desertu neatkārtojamā garša sakņojās mūsu zemes tradīcijās. Tāpēc mans veltījums svētkos nemaz nevarētu būt citādāks kā kūka, kas tapusi no pašmāju produktiem un ir izgreznota sarkanbaltās krāsās. Novēlu ikvienam Latvijas iedzīvotājam gan svētku gaidīšanas laikā, gan svētkos un ikdienā atkal un atkal no jauna atklāt, izgaršot un iemīlēt mūsu zemes bagātības, kā arī nezaudēt tās vērtības, kas padara mūs tik unikālus”, stāsta Liene Zemīte.

Publicitātes foto

Gardēdes īpašo kūku pirmie nobaudīja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā mītošie bērni un to vecāki.

“Dziesmu un deju svētku kūka”

Sastāvdaļas

Pamatnei:

Milti kviešu- 150 g

Sviests- 100 g

Cukurs- 50 g

Apelsīnu miziņa - ½ apelsīna

Biskvītam:

Olas - 1 gb

Cukurs - 1 ēd.k.

Milti kviešu - 1 ēd.k.

Krēmam:

Biezpiens - 700 g

Saldais krējums - 150 g

Pūdercukurs - 200 g

Jogurts ķiršu - 300 g

Želatīns - 20 g

Ūdens- 80 g (želatīna uzbriedināšanai)

Ķiršu ievārījums - 150 g

Ķirši saldēti - 100 g

Pagatavošana

Pamatne:

Miltus sajauc ar mīkstu sviestu, cukuru, un sarīvētu apelsīnu miziņu, noliek uz pusstundu vēsumā. Tad uzsilda krāsni 180 grādos. Ņem kūkas formu, un pagatavoto pamatni vienmērīgi ieklāj formā. Cep kamēr zeltaini brūna (aptuveni 15 min).

Biskvīts:

Saputojot olas, piejauc cukuru un puto līdz stingrām putām, tad iesijā miltus, sajauc, lej kūkas formā un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170 grādos. Pārbauda gatavību ar koka kociņu, ja masa nepielīp, tad biskvīts ir gatavs.

Gatavo krēmu:

Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu.

Biezpienu sasmalcina līdz smalkai struktūrai. Tad puto saldo krējumu līdz vieglām putām. Pie sasmalcinātā biezpiena piejauc pūdercukuru, pielej jogurtu un visu kārtīgi sablendē, tad iecilā saputoto saldo krējumu. Želatīnu izkausē ūdens peldē un pielej pie biezpiena masas, strauji samaisa un biezpiena krēmu aptuveni pusi lej uz apceptās smilšu mīklas pamatnes, virsū liek biskvītu, uz tā liek ķiršu ievārījumu un sasmalcinātus saldētus ķiršus un pārlej ar atlikušo biezpiena krēmu. Krēmu izlīdzina un kūku liek ledusskapī sastingt.

Kad kūka gatava, to dekorē ar ogām, bezē cepumiņiem.