Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

ATCERIES! Ziemā ir grūtāk notievēt. Kāpēc?

© depositphotos.com

Ja aukstajā gadalaikā liekais svars, neraugoties uz visiem pūliņiem, neiet projām, tad tur vainīgs evolūcijas gaitā izveidojies organisma instinkts uzkrāt taukus.

Gadu tūkstošiem daba nepazina kaitējumu, ko nodara palielināts ķermeņa svars, toties labi zināja, ka organisms var iet bojā nepietiekama barojuma dēļ, vēsta Men’s Fitness. Tas ir cēlonis, kādēļ ziemā grūtāk pretoties kārei pēc kaut kā salda, trekna un neveselīga. Savvaļas dzīvniekiem darbojas dabiska regulācija, kas nosaka, cik tauku jāuzkrāj, lai pārziemotu.

Savukārt cilvēkam, kurš uzturā lieto daudz mākslīgi pārveidotu produktu, organisma paškontrole ir vāja un nākas pieslēgt prātu, sastādot savu ēdienkarti. Eksperti iesaka izvairīties no balto miltu, balto rīsu izstrādājumiem un cukura, saldinātām graudaugu pārslām, konditorejas izstrādājumiem, saldiem dzērieniem u.c.

Tā vietā ieteicams ēst šķiedrvielām bagātus produktus: augļus, dārzeņus, pilngraudu izstrādājumus, pākšaugus. Tie ļauj atvairīt izsalkumu uz ilgāku laiku. Turēt apetīti grožos palīdz arī olbaltumvielām bagāti produkti: zivis, putnu gaļa, rieksti, olas u.c.