Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Uzzini, kādi ir ilgdzīvošanas noslēpumi

© depositphotos.com

Lai arī nav tādas konkrētas receptes, kas garantētu iespēju nodzīvot līdz 100 gadu vecumam, cilvēks pats var diezgan daudz darīt, lai viņam būtu ilgs un pilnvērtīgs mūžs.

Par projektu Kalifornijā, kura ietvaros apsekoti 1500 senioru, sākot no 80 gadu vecuma, informē Today. Pētnieki pastiprinātu uzmanību pievērsa tiem, kuri vienmēr bijuši kustīgi, daudz strādājuši, rūpējušies par ģimenēm, bijuši atbildīgi. Būtisks ilga mūža nosacījums izrādījās fiziskās aktivitātes saglabāšana, turklāt tas nenozīmē katrā ziņā vingrot - par labu nāk jebkāda fiziska nodarbe, kas liek piecelties no krēsla un kustēties.

Otra iezīme, kas vieno ilgdzīvotājus, ir strādīgums, nebaidīšanās no grūtībām darbā; viņi nav no tiem, kas sevi žēlo un baidās pārpūlēties. Šiem cilvēkiem raksturīgi arī plaši sociālie kontakti, draugi, radinieki, iesaistīšanās brīvprātīgajā darbā. Uz labāku veselību vecumdienās var cerēt tie, kurus saista ilgstošas, noturīgas un uzticības pilnas attiecības ar savu otro pusīti. Vēl viens ilga mūža noslēpums ir draudzība ar citiem cilvēkiem, kuriem raksturīgs veselīgs un aktīvs dzīvesveids.