Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

TOP 5 veselīgas un gardas brokastis skolēniem

© pixabay.com

Par spīti tam, ka vairums pusaudžu zina, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot to ar dubultu porciju pusdienās. Šis ir viens no biežāk izplatītajiem, neveselīgajiem ēšanas paradumiem, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties. Lai Tavam skolēnam turpmāk aizbildinājumi nebūtu vienīgā brokastu sastāvdaļa, Mamma Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu.

Kā norāda Signe Meirāne, katrs rīts viņas mājās ir īpašs laiks, kad pie kopīga brokastu galda satiekas visa ģimene. “Lai gan manam vīram nereti nākas izlaist brokastis, meitām nav atļauts doties ārpus mājas bez to ieturēšanas. Kopš agras bērnības esmu viņām mācījusi, ka rīts bez brokastīm ir tas pats, kas diena bez enerģijas, tādēļ mūsu mājās brokastis tiek ēstas bez iebildumiem un ar gardu muti”. Viņa arī piebilst, ka pirms brokastīm īpaši vērtīgi ir izdzert glāzi ūdens, lai ķermenis pamostos un būtu gatavs uzņemt ēdienu un atjaunot enerģiju.

Protams, ikvienam bērnam ir ēdieni, kas garšo vairāk nekā citi, tomēr brokastis jācenšas gatavot atkarībā no sezonas un pieejamiem produktiem. Signe stāsta, ka vasaras periodā biežāk galdā ceļ pašu gatavotu riekstu pienu ar granolu un ogām, bet ziemas periodā dažādu veidu putras ar mandeļu sviestu, atlaidinātām ogām vai datelēm - tā esot Meirānu ģimenes izvēlē numur viens. Savukārt svētkos vai dienās, kad gaidāms kāds īpašs notikums, savus mīļos Signe pārsteidz ar ko īpašu, brokastīs pagatavojot, piemēram, griķu vafeles vai plānās pankūkas.

Lūk, piecas Signes Meirānes ģimenes iecienītākās brokastu receptes.

Medus un kanēļa granola

Sastāvdaļas:

  • 150 g ātri vārāmo auzu pārslu

  • 150 g pilngraudu auzu pārslu

  • 50 g linsēklu

  • 50 g kokosriekstu skaidiņu

  • 100 g zaļo griķu

  • 100 g lazdu riekstu

  • 2 tējk. kanēļa

  • 180 g medus

  • 40 g kokosriekstu eļļas*

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj pannu ar cepamo papīru. Bļodā samaisi abu veidu pārslas, linsēklas, kokosriekstu skaidiņas, zaļos griķus, lazdu riekstus un kanēli. Katliņā uz mazas liesmas izkausē medu ar kokosriekstu eļļu, pielej maisījumam un samaisi, lai viss pārklājas.

Uzber maisījumu uz pannas, izlīdzini un liec krāsnī cepties uz 25 minūtēm, ik pa laikam pārliecinoties, vai nav nepieciešams samaisīt, lai nepiedeg pārslas, kas ir pannas malā, un lai tās iekrāsojas vienmērīgi brūnas. Kad pārslas ir zeltainas, izņem no krāsns, atdzesē un uzglabā granolu burkās. Pasniedz no rītiem ar govs, mandeļu vai auzu pienu vai arī bezpiedevu jogurtu.

* Vari aizstāt to ar kvalitatīvu vīnogu kauliņu eļļu vai pat neitrālu rapšu eļļu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā