Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

IZMĒĢINI: Gardas Ziemassvētku pudiņa receptes

© depositphotos.com

Kad Adventes vainagā ir iedegta pirmā svecīte, ir pēdējais laiks ķerties klāt Ziemassvētku pudiņa gatavošanai, jo tas ir daudzu resursu ietilpīgs projekts, no kuriem vissvarīgākais ir laiks, tātad – to nevar sasteigt un izlīdzēties ar pēdējā vakara iedvesmu, lai gan jauno laiku receptes pieļauj arī to.

Par Ziemassvētku pudiņa dzimteni tiek uzskatīta Lielbritānija, kur tas ir ierasts našķis Anglijā, Velsā, Skotijā un Īrijā, no turienes tas izpleties un iedzīvojies citviet pasaulē. Šis gardums tiek gatavots vairākas nedēļas pirms Ziemassvētkiem, uzglabāts vēsā vietā, ļaujot visām sastāvdaļām - kaltētiem augļiem, riekstiem un taukiem - ievilkties. Pirms pasniegšanas tas tiek uzsildīts, piesūcināts ar brendiju, un - aizdedzināts. Bieži vien tiek pasniegts kopā ar saldu krēmu, kas pagatavots no sviesta, brendija un speciāla krēma, kas gatavots no olām un piena. Saskaņā ar tradīciju pudiņu gatavo svētdienā pirms pirmās Adventes, kopā esot visai ģimenei un katram iedomājoties savu vēlēšanos. Mūsu steidzīgajā laikā ne katrā saimē tas iespējams, turklāt vēl ir pietiekami daudz laika, lai visas sastāvdaļas ēdienā paspētu «sadraudzēties». Protams, katrā ģimenē, kur vien tiek gatavots šis našķis, ir sava recepte, kas no tās pirmsākumiem, kad tās pamatā bija melnās plūmes, ir transformējusies un piemērojusies katras dzimtas garšas kāpiņām. Neatkarīgā piedāvā izmēģināt tradicionālo, netradicionālo un karalisko recepti.

Tradicionālais plūmju pudiņš

100 grami miltu

½ tējkarotes maltu garšvielu

1/4 tējkarotes maltu muskatriekstu

225 grami svaigu maizes garoziņu

225 grami speķa

225 grami cukura (vēlams - brūnā)

Pa 300 gramiem bezkauliņu un parasto rozīņu

50 grami sukāžu

50 grami valriekstu vai blanšētu mandeļu

Neliela apelsīna miziņa

4 olas

50 ml brendija vai sausā heresa

½ tējkarotes mandeļu esences

150 ml piena

Miltus izsijā, samaisa ar garšvielām, smalki sagrieztiem taukiem un maizes garoziņām, cukuru, rozīnēm, sukādēm, riekstiem un apelsīnu miziņu. Masai pievieno sakultas olas, brendiju, mandeļu esenci un pienu. Masu ievieto ar sviestu ieziestā formā, pārklāj ar pergamentu vai foliju. Tad formu ūdens peldē vāra ne mazāk kā sešas stundas, pēc tam novieto vēsā vietā līdz Ziemassvētkiem, kad formu atkal ievieto ūdens peldē un silda divas stundas.

Britu karaliskā pavāra recepte (1928. gads)

1 mārciņa jāņogu (Austrālijas)

1 mārciņa rozīņu (Austrālijas vai Dienvidāfrikas)

5 unces sarīvētu ābolu (Lielbritānijas vai Kanādas)

1 mārciņa rīvmaizes (Lielbritānijas)

1 mārciņa liellopu speķa (Jaunzēlandes)

6,5 unces sukāžu (Dienvidāfrikas)

8 unces miltu (Lielbritānija)

8 unces cukura (Vestindijas)

5 olas (Lielbritānijas vai Īrijas)

0,5 unces malta kanēļa (Indijas vai Ceilonas)

0,25 unces maltu krustnagliņu (Zanzibāras)

0,25 unces malta muskatrieksta (Vestindijas)

Ceturtā daļa tējkarotes piedevas pudiņam (Indijas vai Vestindijas)

Ceturtā daļa džila brendija (Austrālijas, Dienvidāfrikas, Kipras vai Palestīnas)

Ceturtā daļa džila ruma (Jamaikas vai Gvinejas)

Pinte alus (Anglijas, Velsas, Skotijas vai Īrijas)

Recepte no Misis Hadsones pavārgrāmatas, kuru, kā vēsta britu karaļnama vēsture, pirmo reizi pasniedza karalim Džordžam V, un tas bija gatavots no visas britu impērijas nostūriem. Tajā laikā arī tika veikta vērienīga reklāmas kampaņa, kas mudināja pirkt produktus, kas ražoti britu impērijā.

1 unce - 28,34949254408346 grami

1 mārciņa - 453,59237 grami

1 pinte - 478 mililitri

1 džils - ceturtdaļpinte

RAW pudiņš

75 grami žāvētu vīģu

75 grami žāvētu aprikožu

75 grami žāvētu dzērveņu

75 grami žāvētu ķiršu

75 grami žāvētu bezkauliņu rozīņu

75 grami žāvētu rozīņu

1 tējkarote garšvielu maisījuma

¼ tējkarotes organiska vaniļas pulvera

¼ tējkarotes ingvera pulvera

¼ tējkarotes muskatriekstu pulvera

¼ tējkarotes ingvera pulvera

1 bio apelsīna sula un sarīvēta miziņa

1 bio citrona sarīvēta miziņa

1 tējkarote apelsīnu ekstrakta

1 tējkarote mandeļu ekstrakta

150 grami dateļu (vēlams - Medjol šķirnes)

200 grami mandeļu (bez mizas)

1 tējkarote kokosriekstu eļļas

50 grami valriekstu

Mērcei

32,5 ml kokosriekstu piena

½ tējkarotes lukuma pulvera

1/8 tējkarotes vaniļas pulvera

1 tējkarote medus

1 piliens organiskas mandarīnu eļļas

10-12 piparmētru lapiņas (garnēšanai)

15-18 godži (ogas garnēšanai)

Gatavojot pēc šīs receptes, pudiņam nav nepieciešams nogatavināties visu Adventes laiku