Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Idejas, kā kopā ar draugiem sarīkot jautru maltīti "Tex Mex" stilā?

© Publicitātes foto

Kad laukā krēslains un drūms, ēdienkartē reizēm gribas kādu dzīvespriecīgāku akcentu. Kādēļ gan neaizņemties idejas no to zemju virtuves, kur siltuma un saules vairāk nekā pie mums? Kopā ar draugiem var sarīkot jautru maltīti Tex Mex stilā, iesaka AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.

Kas īsti ir Tex Mex - vārdnīcas skaidro, ka tā sauc spāņu izcelsmes teksasiešu un meksikāņu virtuvei raksturīgos ēdienus, kuru receptes veidojušās jau kopš tiem laikiem, kad šī teritorija bija Jaunspānija, Spānijas impērijas sastāvdaļa.

Publicitātes foto

Šodien gatavot Tex Mex ēdienus ir jautri un vienkārši, tie izceļas ar spilgtu garšu un krāsainību un neprasa lielu laika patēriņu. Turklāt saimniecei nav vienai jāuzņemas rūpes par cienastu vai jāpagūst, piemēram, tako, načo, burito vai kesadijas sagatavot līdz ciemiņu atnākšanai, jo šos ēdienus iespējams un pat vēlams gatavot visiem kopā. Savs darbiņš atradīsies arī pašiem mazākajiem; bērniem īpaši garšo kukurūzas čipsi un pašu gatavotas mērcītes. Interesanti, ka daudzās valstīs, piemēram, arī netālajā Zviedrijā, tieši piektdienu vakari ir tie, kad draugi un radi sanāk kopā, atpūšas un gatavo Tex Mex ēdienus, stāsta eksperte. Kombinācijas to pagatavošanā var būt tik dažādas, ka nav iespējams kļūdīties, garša ir vienmēr laba, izskats interesants un ēstgribu rosinošs. Tortiljas vai tako laiviņas var piepildīt visdažādākajos veidos, piemēram, par pamatu izmatojot malto gaļu un liekot lietā šai dienvidnieciskajai virtuvei raksturīgās garšvielas, salsu, sieru, dārzeņus - pamatā papriku, tomātus, sīpolus, kukurūzu. Tāpat te iederēsies visdažādākās pašu gatavotas mērces - gvakamole, pupiņu salsa, pupiņu mērce, čipotles majonēze.

Ja rīkojat viesības meksikāņu stilā, telpu rotāšanai noderēs košas krāsas: zaļa, zila, violeta, oranža, sarkana. Ja viesu ir vairāk, var izveidot komandas un katrai uzticēt kāda ēdiena gatavošanu, vēlāk tos kopīgi novērtējot un nogaršojot. Ja visi ciemiņi vēl nav savstarpēji labi pazīstami, tad pēc tako pagatavošanas viņi noteikti būs ne tikai paveikuši uzticēto darbu, bet arī paguvuši cits citu labāk iepazīt.

***

Grilētas kukurūzas vālītes (4 porcijas, gatavošanas laiks: 40 minūtes)

Sastāvdaļas:

4 kukurūzas vālītes

2 tējkarotes Kajēnas piparu

1 tējkarote čili pulvera

1 tējkarote maltas paprikas

100 g nesālīta mīksta sviesta

miziņa no viena laima

2 ēdamkarotes laima sulas

Pagatavošana:

Bļodā samaisa pusi no sviesta ar garšvielām, sarīvētu laima miziņu un laima sulu. Ierīvē katru kukurūzas vālīti ar sagatavoto sviesta maisījumu un ietin alumīnija folijā, liek cepeškrāsnī 180° temperatūrā un cep pusstundu. Izņem vālītes no krāsns, attin un ieziež ar atlikušo sviestu, liek uz grila vai elektriskās grila pannas, grilē zeltaini brūnas.

Tako ar malto gaļu (4 porcijas, gatavošanas laiks: 20 minūtes)

Sastāvdaļas:

1 paciņa Santa Maria Taco laiviņu

1 burciņa maigās Santa Maria Taco mērces

gaļas pildījumam:

400 g maltās gaļas

1 ēdamkarote sviesta vai margarīna

100 ml ūdens

piedevas:

zaļie salāti

tomāti

skābais krējums

gvakamole

Svaigēdāju braunijs ar mango un kokosriekstu pārslām (4 porcijas, gatavošanas laiks: 30 minūtes)

Sastāvdaļas:

braunija pamatnei:

400 g žāvētu aprikožu

200 g dateļu bez kauliņiem

400 g kokosriekstu miltu

3 ēdamk. kokosriekstu vai rapšu eļļas

4 ēdamkarotes kakao pulvera

2 laimi

2 ēdamkarotes ūdens

mango salātiem:

1 mango

0,5 tējkarotes čili pārslu

1 laims

1 ēdamkarote medus

pārkaisīšanai:

50 g grauzdētu kokosriekstu pārslu

Pagatavošana:

No diviem laimiem izspiež sulu, pievieno visas pārējās braunijam domātās sastāvdaļas un maļ pārtikas smalcinātājā, līdz iegūst biezu masu. Liek šo maisījumu tortes veidnē, cieši sablīvē un ievieto ledusskapī vismaz uz 20 minūtēm. Mango mīkstumu sagriež gabaliņos, sajauc ar citām salātu sastāvdaļām. Sadala brauniju gabaliņos, katru pārklāj ar mango salātiem un pārkaisa ar grauzdētajām kokosriekstu pārslām.