Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

Bērnībā pērtajiem biežāk ir garīgās slimības

© pixabay.com

Jo biežāk cilvēks bērnībā saņēmis pērienu, jo lielāka varbūtība, ka turpmākajā dzīvē viņam attīstīsies depresija un lielāks alkoholisma un narkomānijas risks – tā, atsaucoties uz Mičiganas universitātes pētījuma rezultātiem, informē Refinery29.

Arī labklājīgajā Amerikā netrūkst vecāku, kuri uzskata, ka pēriens ir pieņemams un efektīvs audzināšanas līdzeklis, daudzi bērnībā paši esot to saņēmuši un izauguši par normāliem cilvēkiem.

Pētījumā, kurš aptvēris 8300 cilvēku vecumā no 19 līdz 97 gadiem, atklājies, ka tieši tiem respondentiem, kuri saskaņā ar pašu sniegtajām ziņām bērnībā tikuši iepērti visbiežāk, ir arī vislielākā nosliece uz garīgās veselības problēmām. Tas nenozīmē, ka visiem pērtajiem bērniem noteikti attīstīsies garīgās slimības, tomēr saistība pastāv. Interesanti, ka bērnības pērienu ietekme tieši uz garīgo veselību praktiski nebija pētīta atšķirībā no citām nelabvēlīgas bērnības pieredzes epizodēm, tādām kā grūstīšana, brutāla sagrābšana, iedunkāšana, iepļaukāšana un tamlīdzīgi. Ir virkne citu pētījumu, kas parāda, ka pastāv saistība starp pēršanu bērnībā un nepieņemamu uzvedību un agresīvas personības veidošanos turpmākajā dzīvē.