Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Suņiem jābūt čipētiem. Nezināšana neatbrīvo no atbildības

© pixabay.com

Būs aizritējis gandrīz gads, kopš spēkā likums: visiem suņiem jābūt čipētiem un reģistrētiem Lauksaimniecības datu centrā. Daudzi saimnieki šo prasību ir izpildījuši, bet liela daļa nav – to secinu no komunikācijas ar esošajiem vai potenciālajiem īpašniekiem, kā arī tiem, kuri savus suņus nodod patversmē. Vēl daļa pat apgalvo, ka neko nav dzirdējuši par šādu prasību. Taču likumu nezināšana neatbrīvo no atbildības.

Jārēķinās, ka vienā brīdī katra pašvaldība iedarbinās šīs normas kontroles mehānismu un arī sāks sodīt par tās neievērošanu. Ko vēl būtiski atcerieties un izdarīt suņu īpašniekiem? Noskaidrot savā pašvaldībā: vai suns ir jāreģistrē un vai jāmaksā ikgadējā nodeva, un prasīto arī izpildīt. Latvijā joprojām vēl ir pašvaldības, kurās suns nav jāreģistrē un nodeva nav jāmaksā, taču tādu ir mazākums. Ja savulaik pašvaldībās varēja arī nezināt, kurā dzīvoklī, kurā pagalmā mīt četrkājis, tad tagad atliek vien ielūkoties Lauksaimniecības datu centra reģistrā un to noskaidrot.

Rīgā pēdējo mēnešu laikā policija arvien aktīvāk pārbauda pastaigā izvestos suņus: vai ir čipēti un reģistrēti un - vai ir nomaksāta nodeva. Ja kaut viens no punktiem nav izpildīts, gaidiet sodu, cerot, ka pirmajā reizē tas būs tikai brīdinājums. Arī vairākas citas pašvaldības šādi sākušas kontrolēt likumu ievērošanu. Tāpēc neslinkojiet, neceriet, ka jūs tas varbūt neskars. Likumi radīti, lai tos ievērotu.