Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Hormoni sievietes dzīvē

© pixabay.com

Sieviete ir ļoti hormonāla būtne. Viņas mirdzums, smaids un šarms nav iedomājams bez mazajiem organisma ziņnešiem hormoniem. Protams, arī vīrietis nav iedomājams bez hormoniem, taču "stiprajam" dzimumam tie ir pilnīgi atšķirīgās proporcijās un nav pakļauti tik dažādām izmaiņām kā sievietei.

Hormoni sievietes dzīvē spēlē pirmo vijoli, jo ietekmē gan fiziskā ķermeņa izmaiņas, gan emocijas un veselību. Tie ir dažādi, un tieši to harmoniska saspēle ļauj sievietei būt ne tikai laimīgai, veselīgai un sievišķi stiprai, bet arī iznēsāt un audzināt bērnus. Sievietes hormonālais fons pilnībā pārmainās trīs reizes dzīvē, iezīmējot noteiktus posmus - pubertāti, reproduktīvo jeb auglīgo posmu, menopauzi.

Valdzinošā un mīlošā. Estrogēni

Mirkļos, kad sieviete kļūst īpaši valdzinoša un burvīga, visticamāk, tas notiek, pateicoties viņas sievišķajiem hormoniem estrogēniem un jo īpaši estradiolam (E2 jeb 17-beta estradiols), ko izdala funkcionējošas olnīcas. Termins estrogēns radies no vārdiem oestrus, kas grieķu valodā nozīmē ‘kaislība, uzbudinājums, meklēšanās, neprāts’, un genus - ‘radīt’.

Šis hormons nodrošina sievietēm labu garastāvokli, atmiņu, asu domāšanu, normālu asinsspiedienu, veselīgu miegu, skaistus matus, stiprus nagus, jauneklīgu ādu un stiprus kaulus, dabīgu tauku izvietošanos pēc sievišķā principa - krūtīs un uz gurniem, aktīvu vielmaiņu un sievišķību. Ja estrogēns izdalās optimālos daudzumos, to var uzskatīt arī par dabīgo slaidinātāju.

Cikla laikā visaugstākais estradiola līmenis ir ovulācijas laikā - daba ir parūpējusies, lai šajās auglīgajās dienās sieviete būtu īpaši valdzinoša un kaislīga. Opitimāls estradiola līmenis veicina apaugļošanos - dzemde izdala auglīgās gļotas, nodrošinot spermatozoīdu kustīgumu, sagatavo dzemdes iekšējo slāni endometriju, gaidot apaugļoto olšūnu.

Tomēr, lai organismā būtu harmonija, estradiolam jābūt līdzsvarā ar citiem hormoniem. Tā, piemēram, ja estradiols hormonu saspēlē sāk pārlieku dominēt, tas var radīt tūskas, problēmas ar vēnām, sāpes krūtīs, dzemdē var veidoties miomas un adenomiozes, kad endometrijs atrodas ne tikai dzemdes dobumā, bet arī dzemdes muskuļu slānī, tas ir, dzemdes sieniņā.

Iestājoties menopauzei, sievietes organismā estradiola līmenis krītas, un tas ietekmē ādu, matus, kaulus, smadzenes, domāšanu, miegu un asinsspiedienu. Lai to kompensētu, nereti ārsti sievietēm iesaka apdomāt hormonus aizvietojošās terapijas jeb HAT izmantošanu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā