Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

UZZINI, kas rutkos labs un kāpēc tos iekļaut maltītēs

© depositphotos.com

Kad jūs pēdējo reizi ēdāt rutkus? Lai gan joprojām mēdzam teikt «vesels kā rutks», tirgzinību speciālisti tos jau sāk ierindot mazāk pazīstamo dārzeņu kategorijā. Rezervētu attieksmi pret rutkiem rada to asums un sīvums, arī aromāts nav visai jauks. Un tomēr ir vērts mēģināt izveidot vairāk vai mazāk noturīgas attiecības ar šo latviešu virtuvei savulaik tik tradicionālo dārzeni.

Senos laikos, rutkus gatavojot, cilvēki skaitījuši: sīvums ārā, saldums iekšā! Mūsdienās rutku garšu var padarīt maigāku, tos sagriežot šķēlēs, pārkaisot ar sāli un tā atstājot uz kādu brīdi, tikai ne pārāk ilgu, citādi rutki kļūs sīksti un sausi. No rutkiem var gatavot daudzveidīgus salātus tūlītējai ēšanai un ziemas krājumiem, lielākie rutku cienītāji izdomājuši pat rutku ievārījuma recepti.

Kas rutkos labs

Melnais rutks (Raphanus sativus) ir sakņaugs ar rūgteni saldu, asu garšu, ko piešķir ēteriskā eļļa un rafanols. 100 gramos rutku ir 34-36 kcal, aptuveni 1,9 g olbaltumvielu un 6,7 g ogļhidrātu, 2,1 g balastvielu, 29 mg C vitamīna, nedaudz B grupas vitamīnu, 357 mg kālija, 35 mg kalcija, 22 mg magnija, 26 mg fosfora, 1,2 mg dzelzs. Rutks ir ēstgribu rosinošs un gremošanu veicinošs līdzeklis. Ēteriskā eļļa sekmē kuņģa sulas izdalīšanos, uzlabo barības sagremošanu, pastiprina mikrocirkulāciju kuņģa un zarnu sieniņās, uzlabojot audu barošanos.

Rutki ir ieteicami cilvēkiem, kuri cieš no paaugstināta kuņģa skābes līmeņa un gāzu uzkrāšanās zarnās (meteorisma). Ēteriskā eļļa un rafanols sekmē arī žults veidošanos un izdalīšanos zarnās, šķīdina un izvada žultsakmeņus. Rutku sastāvā esošais holīns sekmē fosfolipīdu veidošanos, kuri kalpo aknu aizsardzībai. Rutkus iesaka lietot aknu un žultspūšļa problēmu, arī žultsakmeņu gadījumā. To izmanto arī par urīndzenošu līdzekli tūskas, podagras un nierakmeņu gadījumā. Rutks ir arī tautas medicīnas līdzeklis pret klepu - rutku sulu sajauc vienādās devās ar cukuru vai medu. Jaunās māmiņas rutku var izmantot par piena izdali veicinošu līdzekli. Dažādos avotos minēts, ka rutki palīdz pret aizcietējumiem, noder aterosklerozes profilaksei un stiprina spēju pretoties infekcijām.

Kam jāatturas

Daudziem gremošanas orgānu slimniekiem rutki var radīt nopietnus gremošanas traucējumus un pat slimības uzliesmojumu, piemēram, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, kuņģa un zarnu iekaisumu gadījumā. Tādēļ šie cilvēki rutku lietot nedrīkst.

***

Eksperta viedoklis

Vērtīgs un specifisks

Dr. Andis Brēmanis, diētas ārsts:

- Rutki ir vērtīgs, bet savas sīvās garšas un pacietās konsistences dēļ ļoti specifisks dārzenis. Ja burkānus un kāļus var pagrauzt tāpat, tad rutki visbiežāk tiks izmantoti rīvētā veidā salātos kombinācijā ar kādu maigāku dārzeni, parasti burkāniem. Tradicionāli šādiem salātiem pievieno skābu krējumu, tomēr, ja kādu uztrauc lieki uzņemtas kalorijas, tad var izvēlēties zemāka tauku satura krējumu vai paeksperimentēt ar bezpiedevu jogurtiem. Visticamāk, rutki nebūs ikdienas dārzenis, bet rudens un ziemas sezonā svaigos salātos šad tad būtu ieteicams, lai daudzveidotu un bagātinātu savu ēdienkarti. Ja nu tomēr rutki savas specifikas dēļ nav piemēroti konkrētajam indivīdam, tad līdzīga uzturvērtība ir rutku radiniekiem - redīsiem un daikoniem jeb baltajiem japāņu redīsiem.

***

Receptes

Rutki korejiešu gaumē

Sastāvdaļas:

1 kg rutku

200 g burkānu

2 sīpoli

4 ķiploku daiviņas

pustējkarote maltu melno piparu

pustējkarote maltu sarkano piparu

pustējkarote koriandra

1 ēdamkarote sezama sēkliņu

2 ēdamkarotes cukura

1 ēdamkarote sāls

150 g augu eļļas

1 ēdamkarote citronu sulas

Pagatavošana: rutkus un burkānus nomizo un sarīvē, liek traukā un samaisa, uzkaisa sāli, ļauj nostāvēties pusstundu. Sīpolus sagriež ripiņās, apcep uz pannas sakarsētā eļļā zeltainus, atdzesē. Ķiplokus notīra un saspiež spiedē. Visas sastāvdaļas pievieno rutku un burkānu maisījumam, kārtīgi sajauc.

Kārtainie rutku salāti

Sastāvdaļas:

1 melnais rutks

1 burkāns

1 ābols

2 ar mizu vārīti kartupeļi

majonēze, krējums

Pagatavošana: rutku un burkānu nomizo, ābolu pārgriež uz pusēm un izņem sēklotni, kartupeļus nomizo. Visus šos produktus atsevišķi sarīvē ar sakņu rīvi. Salātu traukā vai glāzēs liek kārtu kartupeļu, pārziež ar majonēzes un krējuma kārtiņu, tālāk liek ābolu kārtu, rutku kārtu, atkal majonēzi un krējumu un beigās - burkānus. Ieliek ledusskapī vismaz uz divām stundām.

Rutku salāti ziemai

Sastāvdaļas (0,5 l burciņai):

300 g notīrītu rutku

1 neliels vārīts burkāns

puse sarkanās paprikas

1 ķiploka daiviņa

5 g cukura

5 g sāls

20 g etiķa (9%)

ēdamkarote sasmalcinātu zaļumu

Pagatavošana: rutkus sarīvē glītās skaidiņās. Burciņā lej etiķi, pievieno zaļumus un sīki sasmalcinātu ķiploka daiviņu, piepilda ar rutkiem, gar malām izkārto plānas paprikas un burkānu strēmelītes, pievieno sāli un cukuru, pārlej ar vārošu ūdeni, lai dārzeņi būtu pārsegti.

Sterilizē 15 minūšu, aizvāko, burciņu nedaudz sakrata, lai saturs sajauktos, apvērš ar vāciņu uz leju, pēc piecām minūtēm apgriež pareizi un sasedz, lai atdzišana būtu pēc iespējas lēnāka.

Neparastais ievārījums

Sastāvdaļas:

1 kg rutku

75 g lobītu mandeļu

250 g medus

500 g cukura

šķipsniņa malta ingvera

5 lobīti kapāti valrieksti

Pagatavošana: notīrītus rutkus sarīvē ar sakņu rīvi, pārlej ar ūdeni un uzvāra. Liek sietā, lai notecinātu šķidrumu. No cukura un medus izvāra sīrupu, pievieno mandeles un vāra gatavu. Lej burciņās, katrā iekaisa nedaudz riekstu un ingvera, aizvāko.