Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Pret saaukstēšanos – sīpols zeķē

© Ilustratīva bilde

Krasi mainoties laikapstākļiem, neviens nav pasargāts no augšējo elpceļu vīrus infekcijām jeb saaukstēšanās slimībām. Kā aizbaidīt saaukstēšanos? Varbūt ir vērts un arī īstais laiks izmēģināt sīpola un ķiploka jaudīgo iedarbību?

Viena no ļoti iedarbīgām receptēm esot sīpolu sagriezt ripiņās un likt to uz pēdas (zeķē) - uz nakti. Ko tas dos? Sīpola dabiskās dziednieciskās spējas iedarbosies caur ādu, vienlaikus gan nogalinot baktērijas un mikrobus (jo tam ir spēcīga antibakteriāla un pret vīrusu iedarbība), gan absorbējot toksīnus un attīrot asinis. Jo, kā zināms, uz cilvēka pēdas ir tūkstošiem nervu galu, kas, pēc ķīniešu tradicionālās medicīnas teorijas, ir saistīti ar praktiski visiem organisma iekšējiem orgāniem - tie ir spēcīgi un ļoti tieši piekļuves kanāli.

«Tas, ka pēda ir pilna ar visu mūsu dzīvi, ir skaidrs. Un tas, ka caur pēdu var izvilkt ārā visādus draņķus, arī ir skaidrs. Vai to izdarīs tieši sīpols? Nu, varbūt ir vienkārši jāpamēģina,» saka pazīstamais makrobiotikas speciālists Roberts Lācītis. Viņam gan tuvāka ir cita attīrīšanas sistēma. «Patiesībā, vajadzētu sākt no otra gala, jo visvieglākais attīrīšanās veids ir nebāzt sevī iekšā visādu miskasti, un tad arī nevajadzēs mēģināt sevi tūnēt atpakaļ.»

Viņš aicina atminēties, kā pret vīrusinfekcijām jeb saaukstēšanās slimībām cīnījās mūsu senči. «Viņi staigāja pa zemi pēc iespējas vairāk basām. Arī mana vecāmāte un vecaistēvs līdz pat ziemai staigāja basām kājām, jo saprata, ka tādā veidā notiek ļoti veselīga apmaiņa. Un, ja pēdas, staigājot basām kājām, paliek sliktas, tas nozīmē, ka iekšas ir pilnas ar visādu draņķi un sākas tīrīšanās,» skaidro pieredzējušais makrobiotikas speciālists.

Viņš nesaka, ka nevajag likt sīpolu zeķē, jo nekas nepareizs tas nav. Bet viņš iesaka piejaukt klāt arī kādu zaļu zālīti, kādu ceļmallapu, varbūt arī ķiplociņu - samalt putriņā un ielikt marles spilventiņā. Un uztaisīt tādu attīrīšanas tūri desmit dienas un tad skatīties, kas notiek. «Ja cilvēks ir tik tālu aizdomājies, ka grib pievērsties sev un savai veselībai, izmantojot to, kas aug šeit, viss ir kārtībā. Sākums ir labs,» saka Roberts Lācītis, uzreiz gan piebilstot, ka ar to nevajadzētu pārspīlēt. «Jā, cilvēks caur pēdām var dabūt ārā slikto un vienlaikus var arī saņemt diezgan daudz aktīvo vielu, kas ir sīpolā, un tad ir iespēja, ka arī sviedri un āda var sākt smakot pēc sīpola. Jo tā iedarbība ir diezgan jaudīga.»

Otra iedarbīga recepte pret saaukstēšanos, kas nāk no manas vecāsmammas padomu pūra, ir ķiploka putriņa, sajaukta ar sviestu, ko uzziež uz nakti uz pēdām. To iesaka pat maziem bērniem. «Kāpēc sviests? Tāpēc, ka tas mīkstina ādu un ķiploka iedarbība līdz ar to nav tik jaudīga, jo ķiploks tīrā veidā uz ādas, atstāts ilgstoši, var radīt pat apdegumu,» paskaidro Roberts Lācītis, piebilstot, ka ar sīpolu ir līdzīgi. Tāpēc - visu ar mēru.