Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

Ēdieni no pasaules populārākā augļa - ābola

© depositphotos.com

Ābolam pieder gan pasaulē populārākā, gan vissenāk kultivētā augļa tituls. Ginesa rekordu grāmatā reģistrētais lielākais ābols, kurš izauga 2005. gadā Japānā, svēra 1,849 kg – šis rekords joprojām palicis nepārspēts. Bet ne jau lielums ir noteicošais.

Ja visu rudeni esat čakli ēduši svaigus, Latvijā augušus ābolus, tad jūs droši vien jūtaties moži, gatavi ziemai un visiem pārbaudījumiem, ko tā nesīs. Tur, kuri bijis ābolu gads, saimniekotāji no savu dārzu ražas paguvuši arī sarūpēt ābolu sulu, ievārījumu, žāvētus ābolus un citas labas lietas. Krājumi pagaidām lai stāv neskarti, bet no atlikušajiem rudens āboliem gatavosim kaut ko citu.

Pildīti āboli

Pildīšanai atlasa glītus, vienādus ābolus. Ja pildījums iecerēts salds, tad arī āboli var būt saldāki, jo, termiski apstrādājot, tie labāk saglabā formu. Ja pildījums ir pikants, tad izvēlas skābo šķirņu ābolus. Mazākiem āboliem veseliem izdobj serdi, lielākus var pārgriezt gareniski uz pusēm un izveidot ābolu «bļodiņas». Vidū ieliek mazliet sviesta, pildījumu izvēlas pēc savas gaumes. Tam noder žāvēti augļi, rieksti, ievārījums, biezpiens ar cukuru un kanēli, salda rīsu biezputra u.c. Var arī izcept nepiepildītus ābolus, iekaisot vidiņā tikai nedaudz cukura, un pēc tam tos pasniegt ar saldējumu vai pārliet ar vaniļas mērci. Pikantam pildījumam piemērots ir šķiņķis, vistas vai tītara filejas strēmelītes, selerijas, paprika, valrieksti, mandeles, siers; šādu ābolu var pasniegt ar skābu krējumu vai majonēzi. Pildītos ābolus cep cepeškrāsnī karstumizturīgā dziļā veidnē, bet var izlīdzēties arī ar parastu plāti. Daži kulināri iesaka izdobtos ābolus vispirms novārīt cukura sīrupā, atstāt tur atdzist, pēc tam notecināt un pildīt ar putukrējumu, biezpiena masu vai saldējumu, svaigiem augļiem un ogām, pārkaisīt ar šokolādi, sasmalcinātiem riekstiem u.c. Klāt var pasniegt vaniļas, karameļu vai šokolādes mērci, nedaudz brendija vai liķiera.

Pievienot putrām

Rīsu biezputra ar āboliem - tā ir klasika, bet var vārīt arī auzu pārslu, mannas, prosas, kvinojas vai citu putru. Ābolus var sagriezt šķēlītēs, apcept uz pannas nelielā sviesta daudzumā, pēc iespējas neļaujot tiem izjukt. Pēc tam pievieno cukuru un, laiku pa laikam uzmanīgi apmaisot, turpina cept, līdz cukurs sāk karamelizēties. Tālāk pielej nedaudz ūdens un pieber kanēli, uzkarsē un pārlej putrai. Dažiem labāk garšo, ja ābolu gabaliņi ir pašā putrā. Saldus ābolus var vienkārši sarīvēt un iejaukt putrā, skābākus sagriež gabaliņos, apvāra vieglā cukura sīrupā (var pievienot arī rozīnes), tad piejauc izvārītai putrai un izmaisa.

Pie gaļas ēdieniem

Ja nav iecerēts ābolus gatavot kaut kā īpaši, tos vienkārši pieliek blakus cepetim, kas cepas pannā vai cepeša traukā. Ābolus var nemizot un kātiņu atstāt klāt, bet var ar arī sagriezt pusītēs vai četrās daļās. Cepeša šķidrumā āboli izsautējas mīksti un aromātiski, dodot savu garšas niansi arī gaļai. Galdā tos pasniedz piedevās līdz ar cepeša burkāniem un sīpoliem, ko gatavo līdzīgi. Ābolus kopā ar žāvētām plūmēm bieži izmanto arī zoss vai pīles cepeša pildīšanai. Tos var pievienot arī gaļai, kas cepta pannā uz plīts: vispirms augu eļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu, tad sīpolu gabaliņus sabīda vienā pannas pusē un brīvajā pusē liek notīrītus sagrieztus ābolus, nedaudz apcep. Pievieno gaļas šķēles, kas jau iepriekš apceptas no abām pusēm, uzlej nedaudz ābolu sidra un izsautē gaļu mīkstu. Pēc tam pieliek nedaudz saldā krējuma un uzkarsē. Pasniedz ar rīsiem vai mājās gatavotām nūdelēm.

Liekami arī salātos

Sen zināms, ka āboli uzlabo salātu garšu, pat vecais labais rasols šķiet sulīgāks, ja tam pievieno sagrieztu vai rīvētu skābu ābolu, tikai nevajag pārspīlēt. Iecienīti ir salāti no āboliem, selerijām un valriekstiem, tāpat arī siļķu salāti ar āboliem, bietēm un sīpoliem. Uz sakņu rīves sarīvēti āboli iederas dažādos kārtainos salātos no dārzeņiem, zivīm, putnu gaļas, siera u.c., nemaz jau nerunājot par augļu salātiem. Te paveras plašas eksperimentēšanas iespējas.

***

Der zināt:

Saldo šķirņu āboli, termiski apstrādājot, parasti labāk turas kopā, tādēļ tos vēlams izmantot ēdienos, kur āboliem jāsaglabājas veseliem (karamelizētiem, pildītiem, ceptiem āboliem u.c.). Savukārt skābie āboli ātrāk izšķīst, tāpēc tie piemēroti biezeņa pagatavošanai, suflē, debesmannai u.c.

Kad vien iespējams, ir vērts izmantot ābolus ar visu mizu, jo pie ābola mizas C vitamīna esot pat līdz 15 reizēm vairāk nekā pie serdes. Ja ābolu jau nogaršojis tārps, augli droši var ēst ar mizu, bet košos lielveikalu ābolus labāk nomizot, jo tie var būt apstrādāti ar pesticīdiem un vaskoti.

C vitamīna saturs dažādās ābolu šķirnēs ir stipri atšķirīgs. Antonovkas ābolā, kas sver 100 g, ir ap 36 mg C vitamīna, bet subtropu klimatā augušajos ābolos C vitamīna saturs nepārsniedz 5 mg/100 g. Jāņem arī vērā, ka, ābolus uzglabājot, C vitamīns pamazām iet bojā. Savukārt pektīnvielas un šķiedrvielas, ar kurām bagāti āboli, uzglabājot nezūd.

Lai nomizoti un sagriezti āboli nekļūtu brūni, tos iesaka viegli ieberzēt ar citrona šķēlīti, bet var arī uz brīdi iegremdēt citrusaugļu vai ananasu sulā. Ja nekā cita nav pa rokai, uz brīdi palīdz arī iegremdēšana aukstā ūdenī.

Ābolus ieteicams uzēst pēc tam, kad ir nobaudīti trekni ēdieni, lai palīdzētu gremošanas sistēmai tos labāk pārstrādāt.

Ābolus var glabāt vēsā pagrabā vai ledusskapja augļu un dārzeņu nodalījumā. Glabājamos ābolus nemazgā, tos var vienīgi viegli noslaucīt. Āboli ledusskapī stāv ilgāk, ja tos piedevām vēl ieliek plastmasas maisiņos ar caurumiņiem. Glabāšanā noliktie āboli laiku pa laikam jāpārskata un jāizmet bojātie, jo tie veicina arī pārējo augļu bojāšanos.

***

Receptes

Ābolu un seleriju smūtijs

Sastāvdaļas:

2 seleriju kāti

1 liels ābols

1 vidējs gurķis

1/2 citrona

2 ēdamkarotes olīvu eļļas

šķipsniņa sāls

1 glāze ūdens

Pagatavošana:

Ābolu bez serdes, seleriju kātus un gurķi sagriež gabaliņos, liek blendera krūzē, pievieno no citrona izspiestu sulu, sāli un eļļu, sablenderē viendabīgā masā, pa daļām pievienojot ūdeni, līdz smūtijs ir vēlamajā konsistencē. Pasniedz tūlīt.

Karameļu āboli

Sastāvdaļas:

6-8 nelieli āboli

150 g cukura

80 ml ūdens

50 ml saldā

krējuma

šķipsniņa sāls

šķipsniņa

citronskābes

Pagatavošana:

Ābolus nomazgā un ļoti rūpīgi nosusina, uzdur uz garajiem virtuves iesmiņiem (kādus izmanto grilēšanai). Katlā vai dziļā pannā ber cukuru, sāli un citronskābi, pielej ūdeni un karsē, līdz izveidojas gaiši brūns sīrups. Noņem no uguns un, kamēr sīrups vēl burbuļo, pievieno saldo krējumu, ātri samaisa. Karameļu masā citu pēc cita apmērcē ābolus, novieto tos uz sieta vai paliktņa, lai liekā masa var notecēt. Pēc tam apmērcēšanu atkārto un turpina, līdz karameļu masa beigusies. Ja vēlas, var uzkaisīt drupinātus riekstus vai šokolādi. Uz 20-25 minūtēm ābolus noliek vēsumā.

Ābolu un lēcu salāti

Sastāvdaļas:

3 vidēji āboli

1 burkāns

200 g vārītu lēcu

1 vārīts kartupelis

1 ola

1 sīpols

50 g lobītu valriekstu

majonēze, zaļumi

Pagatavošana:

Ābolus (bez serdēm ar mizu) un vārīto kartupeli bez mizas sagriež mazos kubiņos, notīrītu burkānu sarīvē ar sakņu rīvi, sīpolu un vārīto olu sakapā. Pievieno lēcas un majonēzi, sajauc salātus, pārkaisa ar kapātiem valriekstiem, rotā ar zaļumiem.