Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Izplatītākās diētas kļūdas, kas traucē notievēt

© Ilustratīva bilde

Kamēr par liekā svara zaudēšanu sakām tikai «vajadzētu», nekas nemainās, līdz beidzot nāk kāds impulss, kas liek pāriet no vārdiem pie darbiem. Un arī tad viss nav tik vienkārši. No vienas puses, prātīgāk būtu konsultēties ar speciālistiem, visu laikus saplānot un bruņoties ar pacietību. No otras – gribas kalt dzelzi, kamēr karsta, tāpēc cilvēks sāk rīkoties pats pēc savas saprašanas vai arī izmēģina kādu no daudzajām diētām, par kurām dzirdējis vai lasījis. Var jau būt, ka viss izdodas, taču ko darīt, ja rezultāts liek vilties? Jācenšas saprast, kur ir kļūda, un, iespējams, jāpārstāj melot pašam sev. Te būs izplatītākās diētas kļūdas, kas traucē notievēt.

Vienveidīgas, ierobežojošas diētas

Tipisks scenārijs: sieviete atklāj, ka pērn izpārdošanā pirktā skaistā kleita kļuvusi par šauru, bet pēc kāda laika gaidāma liela balle, uz kuru gribētos šajā kleitā doties, tāpēc ir ātri jāatbrīvojas no 5 līdz 10 kilogramiem. Viņa izvēlas strikti ierobežojošu diētu un pārtiek tikai no kāpostu zupas, greipfrūtiem, sulām utt. Samazinot diennakts kaloriju patēriņu zem 1000 kcal, svars parasti krītas diezgan strauji, bet vienlaikus šāds ēšanas stils arī palēnina vielmaiņu, organisms ieslēdz taupības režīmu, un, kad diēta tiek pārtraukta, zaudētie kilogrami visbiežāk atgriežas.

Neuzskaitīti našķīši

Tievētāji dažkārt rūpīgi plāno ēdienkarti, rēķina kalorijas un nepieciešamās uzturvielas brokastīm, pusdienām un vakariņām, bet laikā starp ēdienreizēm uzēd kādu konfekti, mazu kūciņu, virtuli, sauju krekeru vai saldu cepumu, biezpiena sieriņu u.c. Tie ir tikai daži mazi kumosiņi, kas nešķiet pieminēšanas vērti, taču šādi produkti ir ļoti bagāti ar kalorijām, un gaidītais svara zudums kā nav, tā nav. Ja cilvēks patiešām vēlas notievēt, tad, izvērtējot faktisko kaloriju patēriņu, godīgi jāieskaita tajā viss, kas tiek apēsts starp ēdienreizēm, un jāmeklē veselīgāka alternatīva ierastajiem našķiem, kaut arī tas nav viegli.

Ļaušanās izsalkumam

Par sliktu tievēšanai nāk arī kategoriska nostādne, ka ārpus ēdienreizēm nedrīkst uzkost pilnīgi neko. Tas veicina lielāku izsalkumu, un kļūst grūtāk ievērot nosprausto uztura režīmu, ir tieksme apēst lielākas porcijas. Svara zaudēšana ir sekmīgāka, ja cilvēks atļaujas nelielas uzkodas starp ēdienreizēm, jo tās palīdz kontrolēt izsalkumu. Var apēst, piemēram, dažus riekstus, dažus gabaliņus žāvētu ābolu vai šķēlīti pilngraudu maizes.

Kaloriju dzeršana

Jāseko ne vien kaloriju uzņemšanai no ēdieniem, bet arī no dzērieniem, ko tievētāji bieži neņem vērā. Cilvēki ir dzirdējuši, ka augļu sulas, iesala dzēriens vai sarkanvīns dod labumu veselībai, turklāt subjektīvi tie nerada sāta sajūtu, tāpēc aizmirstas sekot līdzi to patēriņam un pat painteresēties, cik kaloriju ir šajos dzērienos. Kalorijām bagāti ir arī atsevišķi kokteiļi un kafija ar dažādām piedevām, piemēram, putukrējumu un dažādiem sīrupiem vai saldējumu, ko pasniedz kafejnīcās, kur produktu kalorijas neviens nenorāda. Tajā pašā laikā cilvēki dzer pārāk maz ūdens, kas ir nepieciešams organisma normālai funkcionēšanai un arī sekmīgai svara zaudēšanai.

Pārpratumi ar attaukotiem produktiem

Daudzās situācijās tiem, kuri vēlas samazināt ķermeņa masu, ieteikts izvēlēties produktus ar zemu tauku saturu vai pat pilnībā attaukotus, un viņi domā, ka šos produktus var ēst bez jebkādiem ierobežojumiem. Bet «bez taukiem» nenozīmē «bez kalorijām». Tāpēc uztura speciālisti iesaka vienmēr izpētīt informāciju par produktu sastāvu un enerģētisko vērtību. Reizēm, lai panāktu vajadzīgo konsistenci, šādiem produktiem pievieno vairāk cukura un citu ogļhidrātu, arī mākslīgas sastāvdaļas, no kurām labāk gribētos izvairīties. Apšaubāma ir arī atteikšanās no piena produktiem, kas svara zaudēšanas vārdā bieži tiek uzskatīta par pareizu. Šajos produktos ir kalcijs un atsevišķi pētījumi liecina, ka organisms, kurš saņem pietiekami daudz kalcija, spēj labāk sadedzināt kalorijas, kamēr tas, kuram kalcija nepietiek, ražo vairāk tauku.

Jābeidz melot

Lai patiešām gūtu panākumus liekā svara samazināšanā, jāpaskatās patiesībai acīs un jāatzīst: svari rāda tik, cik rāda, un tie nekādi nerādīs mazāk, ja tu krāpsies un izgudrosi visādus aizbildinājumus. Te būs daži populārākie:

* Manas drēbes ir kļuvušas par šaurām, jo tās sarāvušās, mazgājot veļasmašīnā. Tā varētu gadīties ar kādiem atsevišķiem apģērba gabaliem, bet ne jau ar visu garderobi uzreiz. Daži audumi, gluži otrādi, mazgājot mēdz pat izstaipīties. Ja drēbes sāk spiest un rāvējslēdzējs neiet ciet, tad, visticamāk, valkātājs ir pieņēmies svarā.

* Mani vecāki ir resni, tāpēc arī man būs liekais svars, lai kā es pret to cīnītos. Pētījumi apstiprina, ka patiešām pastāv zināma ģenētiska nosliece uz aptaukošanos, tomēr izšķirošā nozīme ir dzīvesveidam - bērni manto no vecākiem nepareizus ēšanas paradumus un mazkustīgumu.

* Es bieži izlaižu kādu ēdienreizi - tātad ietaupu pietiekami daudz kaloriju, bet tik un tā nekrītos svarā. Ēdienreižu izlaišana nelabvēlīgi ietekmē vielmaiņu un liek just izsalkumu. Tievēšana sekmīgāk sokas tiem, kuri katru dienu ēd brokastis, pusdienas un vakariņas.

* Es neēdu neko daudz, bet svarā nekrītos. Visbiežāk tas nozīmē, ka cilvēks tomēr ēd par daudz. Viņš par zemu novērtē uzņemto kaloriju daudzumu, bet pārvērtē savas pūles, lai šīs kalorijas sadedzinātu. Kādā britu pētījumā, kur dalībniekus lūdza novērtēt kaloriju daudzumu apēstajos produktos, 23% no viņiem uzskatīja, ka uzņem mazāk kaloriju, nekā bija patiesībā.

* Kā es varu notievēt, ja man ir bērni! Ja motivācija svara zaudēšanai ir pietiekami spēcīga, tad tas ir iespējams arī daudzbērnu mammai, tikai nevajag apēst visu, kas bērniem paliek pāri, un regulāri pagaršot «mazu bišķīti» no bērnu saldumiem.

* Veselīgie produkti ir negaršīgi. Daži cilvēki nāk klajā ar šādu kategorisku apgalvojumu, kaut arī patiesībā nav šos produktus pat nogaršojuši. Pirms galīgi izlemt, ka produkts tiešām ir negaršīgs, uztura speciālisti iesaka to nomēģināt desmit reizes. Pie produktiem, kuri ir ieteicami, taču ne visai garšo, var pieradināties pamazām, pievienojot tos nelielās devās citiem ēdieniem. Bieži vien netīkamo produktu var aizstāt ar citu, kura garša ēdājam liekas laba vai vismaz neitrāla.

* Nedēļas nogalē ēdīšu uz nebēdu, bet darbdienās ieturēšu stingrāku diētu un uzņemšu mazāk kaloriju. Tādā veidā svaru zaudēt neizdodas. Ja turklāt brīvdienās regulāri uzņem par 2000 kcal vairāk, nekā nepieciešams, gadā var tikt pie desmit liekiem kilogramiem. Cilvēkiem ar lieko svaru no brīvdienu maltīšu pārmērībām jāuzmanās īpaši, jo viņiem ir grūtāk atgriezties sliedēs nekā tievajiem.

* Es daru visu iespējamo, lai notievētu, bet nekas neiedarbojas. Vai tiešām - visu iespējamo vai varbūt tikai to, ko gribas darīt? Te jāpavaicā sev: kas ir tas, ko es varētu, bet ko man negribas darīt, lai zaudētu lieko svaru? Vairāk kustēties, atteikties no dienišķā gājiena pēc smalkmaizītēm vai iegriešanās picērijā atceļā no darba? Varianti ir dažādi.

* Manuprāt, es labāk izskatos, ja uz kauliem ir vairāk miesas. Protams, ir labi, ja cilvēks pieņem un mīl savu ķermeni ar visām tā nepilnībām, jo reti kurš ir perfekts. Tomēr aptaukošanās ir daudzu slimību riska faktors, tā veicina sirds un asinsvadu problēmu, diabēta, gremošanas traucējumu, locītavu slimību attīstību. Tādēļ jebkurā gadījumā ir vērts gan veselīgāk ēst, gan vairāk kustēties, pat ja ir vienalga, cik rāda svari.