Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

LABI ZINĀT, kādus vitamīnus svarīgi uzņemt rudens laikā?

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Bagātīgā un dāsnā rudens raža ir vitamīniem bagāta, tāpēc ir īstais laiks šo velšu baudīšanai. Stiprināt imunitāti garajam ziemas periodam vislabāk ir tieši ar sezonas augļiem un dārzeņiem.

Kādus produktus noteikti būtu jāceļ galdā šajā sezonā, stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina. Speciāliste iesaka ēst daudzveidīgi un izmantot tieši Latvijā augušās dabas veltes.

Dzeltenā oga - ķirbis satur daudz minerālvielu un vitamīnu, piemēram, vitamīnus B1, B2, C, E, PP, kā arī minerālvielas - kāliju, kalciju, magniju, cinku, fluoru un daudzas citas. Ķirbjos ir arī daudz beta-karotīna, kas darbojas kā A vitamīna provitamīns un arī kā antioksidants, kas uzlabos imunitāti, pasargās organismu no stresa un mazinās iekaisuma reakcijas organismā. Mūsu organismam noderīgas ir arī ķirbju sēklas. Tajās ir cinks, E un C vitamīni, kas svarīgi spēcīgai imunitātei. Ķirbju sēklas satur fenola savienojumus, kam ir pretsēnīšu un pretvīrusu īpašības. Ķirbju sēklas ir bagātas arī ar selēnu, kas ir labs organismam.

Dzērvenes satur gan PP vitamīnu, gan C, K, B1 un B2 vitamīnus, lielā koncentrācijā satur organiskās skābes, flavonoīdus, pektīnvielas. Dzērvenēs arī ir dabīgs konservants - benzoskābe, kas ļauj uzglabāt ogas ilgstoši, termiski tās neapstrādājot. Satur tanīnus, tāpēc arī pasargā cilvēku organismu no infekcijām. Salasiet paši vai nopērciet dzērvenes tik daudz, lai pietiktu visai aukstajai sezonai!

Turpinājumu lasi nākamajā lapā