Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

GARDĀS BRĪVDIENAS: Maltīte Āzijas gaumē

© Publicitātes foto

Daudzi Āzijas virtuves ēdieni mums vairs nešķiet eksotiski un tos pagatavot ir vieglāk, nekā domāts. Pamazām sākam orientēties arī produktu sortimentā, kas nepieciešams to pagatavošanai. Kokosriekstu piena, sojas mērces, dažādu nūdeļu, garšvielu un citu Āzijas virtuvei raksturīgu produktu pieejamība ir lielāka nekā jebkad agrāk. Pieaugot pavārmākslas prasmēm un cilvēkiem aizvien vairāk ceļojot, aug arī interese par Taizemes, Malaizijas, Indonēzijas un citu valstu ēst gatavošanas tradīcijām. Par piecām lietām, bez kurām Āzijas virtuve nav iedomājama, stāsta AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Kokosriekstu piens

Daudziem Āzijas virtuves ēdieniem tiek pievienots kokosriekstu piens, ko ražo no šo augļu baltā mīkstuma. Dažādi kokosriekstu piena veidi atšķiras gan pēc sastāva, gan pēc izcelsmes.

depositphotos.com

Svarīgi, lai kokosrieksti būtu kvalitatīvi, kas iespējams galvenokārt tad, ja tie ievākti no rūpīgi izvēlētām plantācijām, piemēram, Taizemē, Malaizijā, Indonēzijā. Kokosriekstu piena konsistencei jābūt krēmīgai, tas jāuzglabā istabas temperatūrā. Zemākā temperatūrā kokosriekstu piena sastāvā esošie tauki var sabiezēt, bet uzsildot atkal izkūst. Tauku saturs var būt dažāds, piemēram, pieejams 18%, 14% un 8% tauku saturošs kokosriekstu piens. Kokosriekstu piens ar zemāku tauku saturu būs liesāks un diētiskāks.

Rīsu etiķis

Āzijas virtuves ēdieniem bieži pievieno balto rīsu etiķi, ko iegūst no raudzētiem jasmīna rīsiem. Šis mazāk skābais etiķis ir piemērots mērcēm, gaļas un dārzeņu marinēšanai, ramen zupai un vokpannā gatavotiem ēdieniem.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā