Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

VESELĪBA: Ja ro­das aiz­do­mas par dzir­des trau­cē­ju­miem

© PublicDomainPictures/pixabay.com

2.lapa

Ve­cā­kiem jā­būt vē­rī­giem

Ār­ste uz­sver, ka īpa­ši sva­rī­gi ir pa­ma­nīt var­bū­tē­jās dzir­des pro­blē­mas bēr­niem, tā­dēļ ve­cā­kiem jā­būt ļo­ti vē­rī­giem. «Dzir­des trau­cē­ju­mi ir šķēr­slis va­lo­das at­tīs­tī­bai, un, ja tie ir sma­gi, bērns ne­spēj ie­mā­cī­ties ru­nāt, jo viņš ne­dzird ap­kār­tē­jās ska­ņas,» skaid­ro B. Plat­gal­ve. «Pirm­ā dzir­des pār­bau­de, iz­man­to­jot oto­akus­tis­kās emi­si­jas di­ag­nos­ti­ku, jaun­dzi­mu­ša­jam jā­veic jau dzem­dī­bu no­da­ļā un vē­lāk arī ģi­me­nes ār­stam kār­tē­jo pār­bau­žu lai­kā jā­pie­vērš šim jau­tā­ju­mam uz­ma­nī­ba. Bet gal­ve­nā lo­ma to­mēr ir ve­cā­kiem, ku­riem ļo­ti uz­ma­nī­gi jā­se­ko bēr­na at­tīs­tī­bai - vai vi­ņam sāk rai­sī­ties va­lo­di­ņa, kā tā at­bilst at­tie­cī­ga­jam ve­cu­ma pos­mam. Ja bērns sli­mo ar gri­pu vai ci­tām in­fek­ci­jām vai arī vi­ņam ir akūts vi­dus­auss ie­kai­sums, jā­pa­vē­ro, vai tas ne­iz­rai­sa dzir­des pa­slik­ti­nā­ša­nos. Ma­zais ne vien­mēr to pats ap­tver un prot pa­skaid­rot, bet ve­cā­kiem dzir­des pa­slik­ti­nā­ša­nās ir jā­pa­ma­na un jā­ved bērns pie ār­sta.

Ir tā­di ve­cā­ki, ku­ri kon­sta­tē sa­vai at­va­sī­tei dzir­des trau­cē­ju­mus, kad ma­zu­lis vēl ir zī­dai­ņa ve­cu­mā, līdz ar to bērns no­nāk pie va­ja­dzī­ga­jiem spe­ci­ālis­tiem un pro­blē­ma tiek lai­kus ri­si­nā­ta. Šad tad ir arī ga­dī­ju­mi, kad ve­cā­ki nav vē­rī­gi vai arī ne­grib at­zīt un pie­ņemt fak­tu, ka bēr­nam ir dzir­des pro­blē­mas - ne­va­rot būt, ka dēls ne­dzird, viņš vien­kār­ši esot pa­laid­nis... Rei­zēm ģi­me­nes ār­stam un LOR sli­mī­bu spe­ci­ālis­tam ir jā­ie­gul­da pū­les dar­bā ar ve­cā­kiem, lai pie­rā­dī­tu, ka bēr­nam va­ja­dzī­ga ār­stē­ša­na. Bet lie­lā­ko­ties ve­cā­ki to­mēr ir rū­pī­gi un ap­zi­nī­gi, ved bēr­nus uz oto­ri­no­la­rin­go­lo­ga kon­sul­tā­ci­ju pēc ģi­me­nes ār­sta vai lo­go­pē­da ie­tei­ku­ma vai arī pēc sa­vas ini­ci­atī­vas.

Pār­man­to­tas vāj­dzir­dī­bas ga­dī­ju­mā jā­do­mā par dzir­des apa­rā­tiem, bet, ja ir ļo­ti sma­ga vāj­dzir­dī­ba, par koh­le­āra­jiem im­plan­tiem. Bēr­ni ar lai­ku pie­rod pie dzir­des pa­līg­lī­dzek­ļiem, ie­ma­nās to lie­tot. Tie, ku­riem vāj­dzir­dī­bu kon­sta­tē līdz sko­las ve­cu­mam, var no­nākt arī spe­ci­ali­zē­tā mā­cī­bu ie­stā­dē, bet tie, ku­ri kļūst vāj­dzir­dī­gi vē­lāk, pēc dzir­des pa­līg­lī­dzek­ļu pie­lā­go­ša­nas var tur­pi­nāt mā­cī­ties sa­vā sko­lā.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā