Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

DASH diēta – sabalansēta, veselīga un ilgtspējīga

© TT NEWS AGENCY

Apspriežot kādas diētas efektivitāti, pirmais jautājums parasti ir par to, cik kilogramus un cik ilgā laikā tā palīdz nomest. Šķiet, katram diētu fanam jāiziet cauri brīnumu gaidīšanas, svara zaudēšanas un drīzas atgūšanas fāzei, lai saprastu, ka nedrīkst ignorēt diētas ietekmi uz veselību un tās spēju vai nespēju dot organismam visas vajadzīgās uzturvielas.

Pasaulē populārākās diētas pirmām kārtām ir veselīgas. Tāda ir arī DASH diēta, kura mediju sabiedrības US News&World Report reitingu tabulā šogad ieņem pirmo vietu. Diētu izvērtēšanā, veidojot reitingu, tiek piesaistīti kompetenti uztura eksperti. DASH diēta atzīta par vislabvēlīgāko veselībai un par visieteicamāko cilvēkiem ar diabētu, bet no sirds veselības viedokļa tā reitingā ierindota trešajā vietā starp 35 populārākajām, no ievērošanas vienkāršības - septītajā, bet no svara zaudēšanas viedokļa - divpadsmitajā vietā.

DASH diētā uzsvars likts uz pilngraudu produktiem, augļiem, dārzeņiem un liesiem piena produktiem; mērenās devās tajā iekļautas zivis, putnu gaļa un pākšaugi, bet pavisam mazā daudzumā - sarkanā gaļa, saldumi un tauki. Tā nodrošina pietiekami daudzveidīgu un sātīgu uzturu, nav liegts dzert arī kafiju un nelielās devās alkoholu; diēta neprasa tūlītēju radikālu ēdienkartes maiņu.

Normālam asinsspiedienam

DASH diētas pilns nosaukums ir Dietary Approaches to Stop Hypertension, tātad - hipertensijas jeb paaugstināta asinsspiediena apturēšana ar diētas palīdzību. Tā veidota ar mērķi palīdzēt arteriālās hipertensijas ārstēšanā un profilaksē. Atšķirībā no modes diētām viendienītēm DASH ir zinātniski pamatota uztura sistēma, pētījumi tās izveidošanai tika sākti 20. gadsimta 90. gadu pirmajā pusē, sadarbojoties ar respektabliem ASV medicīnas pētniecības centriem. Šī diēta palīdz mazināt hipertensijas risku un, ja tiek rūpīgi ievērota ilgāku laiku, arī pazemināt asinsspiedienu. Sekojot DASH principiem, tiek samazināts ar uzturu uzņemtā nātrija daudzums, tajā pašā laikā nodrošinot nepieciešamo kāliju, kalciju un magniju un ēdot daudzveidīgi un veselīgi. Pierādīts, ka vienlaikus šī diēta nāk par labu arī osteoporozes, vēža, sirds un asinsvadu slimību, kā arī diabēta profilaksei. Un, lai gan liekā svara zaudēšana nav DASH galvenais mērķis, tā paredz atteikšanos no neveselīgiem našķiem, tāpēc šīs diētas ievērotājiem nereti izdodas arī samazināt ķermeņa masas indeksu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā