Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Krāsainās plūmes - to ārstnieciskās īpašības un, kā tās izvēlēties

© F64 Photo Agency

Dzeltenas, zilas, sarkanas, saldas un ne tik saldas, lielākas un mazākas formas augļi... Šādas plūmes ik gadu ir galdā vasaras beigās. Zinātniski pierādīts, ka tieši plūmēs vitamīnu un minerālvielu sastāvs ir krietni bagātīgāks nekā vairumā citu augļu.

PLŪMJU CV

* Plūmes ir bagātas ar P vitamīnu, tas saglabājas pat apstrādes procesā. Salīdzinājumā ar tādiem augļiem kā ķirši, apelsīni, mandarīni, bumbieri satur krietni vairāk E vitamīna. Sastāvā ir arī A, C, B vitamīns, kalcijs, fosfors, kālijs un dzelzs.

* Neatkarīgi no garšas visās plūmēs ir daudz cukura (saharozes, fruktozes un glukozes) un šķiedrvielu.

* Sastāvā ir kālijs (līdz 214 mg 100 g), kam ir būtiska fizioloģiska nozīme. Kālija savienojumiem, kas ir plūmēs, raksturīga urīndzenoša iedarbība.

* Par vienu no labākajām plūmju īpašībām uzskata lielo daudzumu pektīna to sastāvā, kas palīdz no organisma izvadīt smagos metālus un toksīnus.

* Plūmes vislabāk iesaka ēst svaigas, jo, termiski apstrādātas, zaudē vērtīgos mikroelementus un vitamīnus.

* Svaigas un žāvētas plūmes ir bagātas ar antioksidantiem, jau pieminētajiem pektīniem, organiskām skābēm. Tā kā žāvētās plūmēs ir vairāk kaloriju nekā svaigās, tad tās neiesaka tiem, kas slimo ar cukura diabētu un kam raksturīga aptaukošanās.

* Plūmju lapās, tāpat arī augļos, ir kumarīni, kuri kavē trombu veidošanos asinsvados.

* Plūmes izmanto ne tikai augļu salātos, sacepumos, saldējumā un citos desertos, bet arī labi sader ar gaļu, izmanto pildījumā pīlei. No tām vāra ievārījumu, gatavo kompotu, džemu, izmanto pildījumam pīrādziņos. Kompotus, žāvētas plūmes var uzglabāt līdz nākamajai ražai - tie saglabā līdz 80 procentiem vitamīnu.

* Ķīnā un Japānā populāras ne tikai saldas, bet arī sāļas žāvētas plūmes. No tām gatavo atspirdzinošus dzērienus, ko pasniedz ar ledu, vai ēd kā uzkodu.

* Plūmju mērces var gatavot mājās kopā ar dārzeņiem, piemēram, kabačiem, ķirbi un tomātiem, kam pievieno ķiploku un mārrutkus. Mērcēm var izmantot jebkuras šķirnes plūmes, vislabāk - skābās.

* Marinēšanai vislabāk der saldās šķirnes, bet kā piedevai piemērotas arī skābākas šķirnes. Marinētas plūmes ir lieliska piedeva pie gaļas.

* Rītu var sākt ar diētiskiem plūmju salātiem! Plūmēm pievieno bumbierus, ābolus, sagriež smalkos gabaliņos un samaisa salātu traukā. Kā piedevu ņem netreknu jogurtu bez piedevām. Pirms pasniegšanas 10 līdz 15 minūšu salātus var paturēt ledusskapī.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā