Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Ingvers – viena no pasaulē populārākajām garšsaknēm

© depositphotos.com

Līdz ar citiem gardiem un interesantiem pašmāju produktiem izstādes Riga Food 2017 Latvijas novadu hallē vēl šodien, rīt un parīt var iepazīt un novērtēt Ikšķiles mājražotāja Jāņa Smeltera piedāvāto dzērienu Ingverine. Kā jau noprotams pēc nosaukuma, galvenā sastāvdaļa, kas piešķir dzērienam gan garšu, gan veselīgumu, ir ingvers – viena no pasaulē populārākajām garšsaknēm, ko nu jau labi iepazinuši arī Latvijas iedzīvotāji.

Ne visi specifisko, pikanto ingvera garšu pieņēma uzreiz. Jānis atzīstas, ka tā bijis arī viņam pašam: «Pirms gadiem divdesmit es nesapratu, kāpēc to ingveru tirgo veikalā - tas kož un nesmuki izskatās. Tagad pamazām ir pierasts, un esam arī pārliecinājušies, ka ingvers nāk par labu veselībai, piemēram, daudzi zina, ka tas ir iecienīts dabisks līdzeklis saaukstēšanās gadījumā. Iepazīstoties ar internetā pieejamo informāciju, es uzzināju, ka ir daudz pētījumu par ingvera ietekmi uz veselību, turklāt iedarbība ir ļoti daudzveidīga - ne tikai pret saaukstēšanos, bet arī pret sliktu dūšu, jūras slimību, dažādām vēdera problēmām un citām kaitēm.»

Publicitātes foto

Sader ar vietējām izejvielām

Ingvers ir siltumu mīlošs svešzemju augs, kura dzimtene meklējama Āzijas dienvidaustrumos. Dažādās valodās tam ir daudz nosaukumu un apzīmējumu, viens no tiem - ragainā sakne.

Dārzkopības entuziasti arī pie mums izmanās sakneņus audzēt podiņos uz palodzes vai siltumnīcā, bet tas drīzāk ir vaļasprieks, jo kopumā Latvijas klimats ingvera kultivēšanai nav piemērots. Taču augus no atšķirīgām klimata joslām var veiksmīgi savienot vienā produktā. Veidojot Ingverine recepti, mājražotājs no siltajām zemēm nākušo ingveru spējis lieliski sakombinēt ar mūsu pašu vietējām izejvielām - liepziedu tēju, plūškoka ziedu tēju, cidoniju sulu.

«Nebija tā, ka dzēriens izdevās uzreiz. Sākumā mēģināju to gatavot kā kompotu, sabēru visas sastāvdaļas katlā, savārīju, un rezultāts sanāca tumši brūns un duļķains, stiprs un salds,» atceras Jānis. «Bet tad jau bija azarts iekšā, turpināju eksperimentēt, vajadzēja likt lietā analītisku pieeju. Pagāja četri mēneši, līdz tapa tehnoloģija, kuru izmantoju tagad. Pirmie atbalstītāji un vērtētāji bija tuvākie cilvēki, kuriem nācās samierināties, ka esmu pārvērtis virtuvi par sava veida laboratoriju. Šobrīd mans darbs ir mājražošana vistiešākajā nozīmē, jo viss - mizošana, smalcināšana un citas darbības - notiek ar rokām. Ir doma par izaugsmi, par paplašināšanos. Lai varētu sagatavoties Riga Food izstādei, man zināmā mērā bija jāsaspringst.» Tā kā izstādē piedalās arī pārtikas pārstrādes iekārtu un tehnoloģiju uzņēmumi, mājražotājs cer atrast tur piemērotus risinājumus, kas ļautu mazināt roku darbu un dzēriena tapšanas procesu mehanizēt.

Iekustina organismu

Ingvera dzēriens ir fasēts stikla pudelēs, kā jau tas kvalitatīvam produktam pieklājas. Ieteicamais izmantošanas termiņš ir viens gads, taču arī pēc šā laika dzēriens joprojām ir lietojams. Kad pudele atvērta, tā jāglabā ledusskapī un jāizlieto nedēļas laikā, jo nekādi konservanti dzērienam nav pievienoti, tas ir vienkārši pasterizēts - kā omītes kompots, saka mājražotājs. «Nereti cilvēki jautā: vai tas ir vīns? Nē, nav vīns, nav arī limonāde,» stāsta Jānis. «Ingvera dzēriens ir pilnīgi bezalkoholisks, tomēr tas dod tonusu, cilvēki kļūst smaidīgāki, vaigi - sārtāki. Tas ir tas, kas vajadzīgs patiesai dzīves svinēšanai. Mani bērni ņem šo dzērienu līdzi uz klases vakariem. Ingvers ar savu enerģiju iekustina visu organismu. Mums ir bijis arī tā, ka zāģējam malku laukos, laiks karsts, baļķi smagi, pilsētniekiem slodze neierasta, dienas beigās visi ļoti noguruši - tad iedzeram glāzi ingvera dzēriena, un tas atdod žirgtumu, atkal var iet un darīt.

Karstā laikā ingvera dzērienu var jaukt ar toniku un pēc vēlēšanās pievienot ledu, rezultāts ir ļoti atspirdzinošs. Savukārt aukstā, drēgnā laikā, kad ārā iznācis pasalt, Ingverine lieto pie tējas kā sildošu sīrupu - ļoti ērti, ja kāds «rūķītis» jau ir pastrādājis, visu samizojis, notīrījis, savārījis, nav pašam nekas jāsmalcina un jāgatavo.»

Ieklausās atsauksmēs

Ikdienā mājražotāja Jāņa Smeltera gatavoto ingvera dzērienu var meklēt labumu bodē Ikšķile, Rīgas Centrāltirgus stendā Pīles māja, kas specializējas mazo saimniecību un mājražotāju produktu pārdošanā, Cēsu veikaliņā Pie Karlīnes, veselīgās pārtikas tirgotavā Senā Hanza Plācī, kā arī dažādos gadatirgos, pilsētu svētku tirdziņos. «Savu produktu sāku tirgot pirms pusotra gada. Priecējoši, ka cilvēki, kuri sākumā nopirka to vienkārši intereses pēc, tagad jau nāk atkārtoti. Reizēm, kad kādu laiku kādā tirdziņā neesmu bijis, saka - vai, mums jūsu pietrūka! Pircēji novērtē gan dzēriena garšu, gan arī citas labās īpašības, vairāki cilvēki ir teikuši: man bija vēdera vīruss - iedzēru tavu dzērienu un pārgāja.

Izstādei Riga Food esmu sarūpējis arī pilnīgi jaunu produktu - speciāli pēc pasūtījuma gatavotu medu ar upeņu un ingvera garšu. Tas būs pa prātam cilvēkiem, kuriem ingvera dzēriens šķiet par stipru. Jaunajam produktam ir pievienots mazāk ingvera, savu niansi piešķir upeņu skābums un krāsa; no upenēm un ingvera ar īpašas tehnoloģijas palīdzību medū nonāk visas vērtīgās vielas, bet biezumi tiek atdalīti, saglabājot medus raksturīgo konsistenci.»

Mazliet par ingveru:

Ÿ Par savu savdabīgo smaržu ingvers var pateikties ēteriskajām eļļām, bet aso garšu piešķir viela, ko sauc par gingerolu.

Ÿ Ķīniešu tautas medicīna ingveru lieto jau daudzus gadsimtus. Ir zināms, ka ingvers efektīvi palīdz pret dažādas izcelsmes sliktu dūšu, uzlabo gremošanu un ēstgribu, nomierina kairinātu kuņģi, veicina siekalu un žults izdalīšanos.

Ÿ Pievienots ēdienam, ingvers palīdz to ilgāk saglabāt svaigu, jo satur arī vielas, kas iznīcina baktērijas. Senos laikos tam tika piedēvēta pat spēja aizkavēt mēri.

Ÿ Ingvera tēju bieži lieto saaukstēšanās gadījumā, tai piemīt sviedrējoša iedarbība.

Ÿ Atrodami arī dati par to, ka, ingveru lietojot uzturā regulāri ilgāku laiku, var veicināt cukura un holesterīna līmeņa normalizēšanos asinīs.

***

Idejas

Ingvera bole vasarai

Boles traukā liek arbūzu, ananasu un persiku gabaliņus, pārlej ar toniku, sev vēlamā daudzumā pievieno dzērienu Ingverine, kas piešķir tīkamu viegli rūgtu garšas niansi un pikantumu, ļaujot iztikt bez alkohola.

Ingvera dzēriens ziemai

Upeņu, ābolu, vīnogu sulu vai rūpnieciski ražotu karsto ziemas dzērienu uzkarsē, pievieno kanēli, krustnagliņas, mandarīnu šķēlītes un dzērienu Ingverine sev vēlamās proporcijās.